Om de nationella proven i år 3 av Bettan Källgren

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pedagogisk planering Åk 7 - 9
Advertisements

Mitt liv som elev Att skriva uppsats, att ordna sin text, den röda tråden, hur ska jag börja, att använda datorn som hjälp i skrivande m.m.
Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Att tänka på då man har en muntlig presentation med ppt
Samtala om böcker.
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Talföljder formler och summor
Ett bildspel om dig och dina kompisar.
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Muntliga nationella prov i svenska
Barnanpassad utredning
Att träna Läsförståelse
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
Månadsbrev oktober 2013 Måsen
Patientenkät sommaren -13
X-mas algebra Är du redo? Klicka!!.
Bensinpris God dag, Jag har hört, Att bensinpriset kan inom den närmaste framtiden komma upp till Sek 17,00.
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Pronomen.
En genomgång av spelet: Dubbelkrig-Grön
Matematik med föräldrar
Närvaro!!.
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
hej och välkomna EKVATIONER Ta reda på det okända talet.
Vecka 47 Måndag Onsdag Vecka 48 Måndag Torsdag Fredag Vecka 49 Måndag Onsdag Torsdag Vecka 51 Onsdag 19 dec Här och nu! tenta.
BEANS NÖJD KUND INDEX (e-survey undersökning)
Mål och betygskriterier
Att skriva en artikel.
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Vill du lära dig kort division?
LIKHETSTECKNET Learning study i skolår 6 och 7
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Att samtala med ungdomar om tobak
Eller formativt lärande…
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Nya utvecklingssamtal
Swedex Muntligt test B1 40 poäng.
SVENSKA.
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Beräkna en ekvation (metod 1)
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
ATT BLI EN EXPERTLÄSARE.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Känna till och ha provat metoder och verktyg för processledning
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Välkomna till klass 3!.
En guide för arbeten i SO
Vem är jag, Vem är du?.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
Exempel på skriftligt omdöme
Experiment med vatten Densitet.
Välkomna till kvällens föräldramöte i klass 2a.
Elev loggbok.
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Uttala de flesta svenska språkljuden Bokstävernas namn och ljud (stora och små). Ordbilder på vanligt förekommande korta ord t.ex. jag, och, kan. Läsa.
4 processer att behärska:
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Presentationens avskrift:

Om de nationella proven i år 3 av Bettan Källgren

När? Era barn kommer att göra sina nationella prov mellan den 11 mars och 17 maj (vecka 11-20) och under den tiden kommer rektor inte att bevilja ledighet…

Samtal, läsning, skrivning och stavning Svenska Samtal, läsning, skrivning och stavning Man ska kunna delta i ett samtal. Det innebär att man ska ställa frågor om det som upp-giften handlade om. Man ska lyssna på andra och framföra egna åsikter. Barnen skulle bygga vidare på vad de andra säger, genom att ge egna kommentarer.

Läsförståelse av skönlitterär text Barnen har fått läsa ett häfte och sedan svara på 18 frågor kring texten. Den sista frågan handlade om att man skulle kunna skriva eller berätta en sammanfattning om vad texten handlade om. Man ska ha med vilka det handlade om, vad som hände (ofta problem och lösning) samt hur slutade det hela.

Läsförståelse av faktatext Här var det samma upplägg. De fick läsa en faktatext, ofta om något som man redan har tagit upp i skolan, för att sedan svara på 18 frågor om det lästa.

Läsa med flyt Här skulle barnet på egen hand kunna läsa ut ord och meningar relativt obehindrat. Man skulle korrigera sig själv vid behov genom att läsa om ord eller meningar. Man ska på egen hand utnyttja ljudnings-strategin och/eller stanna upp vid vissa ord. Många gjorde det vid gatlyktornas Slutligen skulle man återge huvuddragen i händelseförloppet i det man läst just här.

Skrivuppgiften (skönlitterär) Den har vi ofta gjort dagen efter man har läst den skönlitterära texten. De ska skriva en berättelse som handlar om t ex ett äventyr hämtat från fantasin eller en spännande händelse de varit med om på riktigt. Man kan även skriva om det som man läste i den skönlitterära texten. Deras berättelse ska ha en början, något som händer och ett slut.

Här skulle man titta efter om barnen skrev berättande texter med tydlig handling. Krabbjakten Dom skulle fiska krabba mit i Atlanten och dom hade en stor båt. Men dom fick inte många krabbor så dom åkte längst ut på havet. Sen fick dom met krabbor och några äckliga små bläckfiskar. Sen gick dom in och gjorde lite gott. Sen åt dom krabborna sen åkte dom tillbaka till USA. Hur bedömer ni detta?

Texten når inte kravnivån att återge ett kronologiskt händelseförlopp där handlingen tydligt framgår. Visserligen finns en kronologi i texten och det går att läsa in en handling, men den är inte tillräckligt tydlig. I inledningen framgår att det rör sig om ett krabbfiske, men inte vilka personer det handlar om. Berättelsen avslutas med att de gick in, dock oklart vart, åt upp krabborna och åkte tillbaka till USA. Överhuvudtaget är det svårt att koppla ihop de olika delarna till en sammanhängande berättelse.

Man ska kunna stava ett antal vanliga formord (en, ett, och, att) och minst tio olika för eleven bekanta innehållsord (substantiv, verb, adjektiv) . Eleven ska på minst tre ställen i en text kunna börja en mening med stor bokstav och avsluta med punkt eller ? Det var en gång en kille. Som tyckte om bilar. Här har man inte nått kravnivån eftersom man inte har någon förståelse för punkt.

Eleven ska kunna skriva en text som andra kan läsa, ska kunna forma bokstäver och ord och ha mellanrum mellan orden. Bokstäverna ska ha ”rätt” höjd och det ska vara en tydlig skillnad mellan stora och små bokstäver t ex Ss, Jj. Det här, och mellanrum, är något som alla måste vara medvetna om och jobba med, tror vi.

Skriva en faktatext Den ska också göras helst dagen efter att man har jobbat med läsdelen. Man skulle skriva en text om t ex stjärnor och stjärnbilder utifrån faktatexten och med hjälp av en bild som stöd. Texten skulle ha två tydliga informationsdelar som skulle vara riktiga. En del texter var ”magra” och de var svåra att bedöma.

Matematik I matematiken har vi träffat på två (eller flera) barn; Troj och Nova. Varje delprov startar med att läraren läser en högläsningstext. Det som har varit lite svårt är t ex att uppskatta. Vem väger mest? Hur många 9-åringar går det på en ren (som väger ca 100 kg)? Hur många äpplen går det på ett kilo? Taluppfattningen har varit med varje år; man skulle kunna läsa och skriva tal, men även jämföra och storleksordna samt ordningstal (3:e osv)

Huvudräkning har också varit med varje år Huvudräkning har också varit med varje år. Här måste man ha visst många rätt och då inom varje räknesätt. Man ska kunna välja rätt räknesätt utan att alltid behöva räkna ut själva svaret. Nova och Troj lägger 132 silvermynt i fyra påsar. De vill veta hur många mynt det blir i varje påse. Hur kan de räkna? Sätt ett kryss i rätt ruta. 132-4 132 4·132 4+132 4

Varje år har det dessutom varit med matema-tiska problem Varje år har det dessutom varit med matema-tiska problem. Det handlade om att läsa, förstå, välja rätt räknesätt och lösa det hela. Här skulle man också visa hur man löste prob-lemet vilket inte alltid var så lätt. Det är viktigt att barnen får möjlighet att träna på att visa hur de tänker. Amirs mormor köper ett mikroskop och en sak till. Tillsammans kostar de 155 kr. Vad kan hon ha köpt? Visa hur du löser uppgiften och skriv svar.

Det som har varit svårast har varit skriftliga räknemetoder Det som har varit svårast har varit skriftliga räknemetoder. Man skulle kunna addera och subtrahera tal och använda sig av en väl fungerande skriftlig räknemetod. Det är subtraktionen som ställer till det för våra barn. 73-26=___ De som har lyckats bra har använt uppställning, 73 -26 Eller ”öka lika mycket”, Jag går upp till nästa tiotal = +7 (80), måste då lägga till även 7 till 26 = 33. Räknar då ut 80 – 33 istället. 80 – 30 = 50, 50 – 3 = 47

eller räknar ut skillnaden mellan talen eller bakifrån med plus som vi också kallar den metoden, 73-26=___ Går först från 26 till 30 (4), sen från 30 till 70 (=40), sen från 70 till 73 (3), Sen lägger man ihop 4 + 40 + 3 = 47 Det här måste vi arbeta mycket med! Barnen måste bli säkra på en av metoderna. Många barn hade också problem med förståelsen för likhetstecknet. Det är viktigt att barnet förstår att det är en ”balansvåg” och att det ska vara lika mycket på varje sida. 70 = ___+ 35, 18 = 3 ∙ ___

Barnen behöver också känna till namnen på de vanligaste två- och tredimensionella figur-erna, rektangel – rätblock. Men de behöver tänka på att en triangel t ex inte har kanter, utan sidor. Kanter har tredimensionella figurer.

Övrigt Barnen har tyckt att proven har varit roliga. Vi har sambedömt vilket har gjort att likvär-digheten har ökat och därmed även kvaliteten på bedömningen. Kraven har ökat från Skolverket/samhället. Överlag mycket goda resultat. Vi har lärt oss mycket och tagit tillvara på den kunskapen och försökt sprida den vidare, nu till er…

Ha en fortsatt trevlig kväll Ha en fortsatt trevlig kväll! Om ni vill får ni gärna höra av er till mig…