Richard Nilsson Sekreterare

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Grannsamverkan i flerbostadshus
Advertisements

LTA - Tryckavlopp för småhus
Tillägg till översiktsplanen •Tillägg kan göras för t.ex. en planeringsfråga som tidigare inte har tagits upp i översiktsplanen. •Genom tillägget görs.
Förstudie - Samlad fastighetsspecifik information
Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram med Nya skånska klimatmål Tommy Persson Miljöstrategiska enheten Miljöavdelningen
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Våtmarksstrategi och fortsatt arbete HUT Skåne i Sjöbo
Projektbeskrivning för Affärschansprojekt VILNIUS 2007.
Utvärdering, varför då? hur då?
1 Svärtaåprojektet I samverkan med lantbrukare för en bättre vattenkvalitet.
Presentation av projektmaterial Egenkontroll för fastighetsägare
Åtgärdsbehov (vattenförvaltningen)
Inventering och värdering av kulturmiljöer i sjöar och vattendrag inom Norra Östersjöns vattendistrikt.
Renare vatten i Stavbofjärden Carl-Albert Rydemark, Lida Gård
Europaparlamentets och rådets direktiv 2012/18/EU av den 4 juli 2012 om åtgärder för att förebygga och begränsa faran för allvarliga olyckshändelser där.
Vattenförvaltningens kvalitetsfaktorer som indikatorer i miljömålsuppföljningen Smidigt uttag från en databas: VISS Ingen ytterligare bearbetning av materialet.
Överenskommelse om samverkansformer mellan läkemedelsföretag och den offentliga hälso- och sjukvården och dess medarbetare Ändringar gällande fr o m 1.
Modellering av våtmarkers näringsreduktion Jan Petersson Vattenmyndighetens kansli Södra Östersjön.
INSATSTRATEGI för Jämtlands län. Insatsplaner för mindre vattensystem En övergripande plan för insatsarbetet inom respektive vattensystem som bygger på.
Anpassning till ett förändrat klimat Uppdrag för länsstyrelserna Regeringens proposition En sammanhållen klimat- och energipolitik – Klimat 2008/09:162.
Kristianstads Vattenrike Biosphere Reserve ® Good for the Man and the Biosphere Biosfärområde Kristianstads Vattenrike ® Bra för både natur och människor.
Intressenter OL108A.
Oxunda vattensamverkan och Edsviken vattensamverkan
Många möjliga mål Morgan Johansson Skara kommun. Kommunen har ett brett ansvar Dagvatten Dricksvatten Avloppsvatten Vattendrag Sjöar Vattendirektivet.
Blir det bättre med vårdval i primärvården? DLF symposium 15 nov 2012 Anders Anell Ekonomihögskolan, Lunds universitet.
Målning Dörrkarm & Lister
FOSSILFRI KOMMUN 28 mars 2007 Sala kommuns klimatarbete Lisa Granström
Dylan Selway Balansgång mellan vision och verklighet.
Vattenmöte i Rydsnäs 24/ Exempel på åtgärder..halva jobbet gjort…… Före…..
Jordbrukspolitikens stöd till anläggning och restaurering av våtmarker
Attraktiv kust - Norra Bohuslän - Förutsättningar och strategier.
Ringsjön lider av påverkan från övergödning. Denna påverkan yttrar sig bl.a. i algblomningar, dåligt siktdjup och tidvis syrefritt bottenvatten i delar.
Kommuniceringsprojektet i Uppsala län Helena Andersson, Lst Uppsala.
MIN STAD är ett projekt hos Hyresgästföreningen.
1 Geoteknisk sektorsportal - datainfrastruktur för tillgång till geotekniska undersökningar Huvudstudie – statusrapport.
PBL 2 kap 6§ Ny bebyggelse skall lokaliseras till mark som är lämpad….hänsyn till… översvämningar och erosion.
LEVANDE SJÖAR OCH VATTENDRAG
FOMA-program Sjöar och vattendrag Mats Wallin koordinator Temadag 14 nov 2007: Fortlöpande miljöanalys - nuläge och visioner om utvecklingsvägar.
Länsstyrelsens fyra roller i samhällsplaneringen
V ä gregister - Sveaskog Torsten Persson.
Våtmarksplanering Helsingborg Vad har vi gjort för pengarna? Tom Nielsen, Helsingborgs miljöförvaltning HUT Skånes möte 5 februari 2008 hos Länsstyrelsen.
Sammanfattande redogörelse
Om skrivande av uppsats
Vägverket och Banverket förbereder åtgärdsplaneringen i gemensamt projekt Ett transportslagsövergripande synsätt ger de mest effektiva lösningarna Transportsystemen.
Myllrande Våtmarker.
Kvalitetssäkring av eventuellt förorenade områden i Blekinge län 2008 Christer Idström och Johanna Rosén Miljöenheten Länsstyrelsen i Blekinge län Stockholm.
IED-Statusrapporter Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency
Provtagning i Åkerströmmen. Miljöövervakning- Vårt uppdrag  Att följa storskaliga trender i miljön, positiva och negativa  Att följa upp effekten av.
Vattenförvaltning och vattenrådens roll
Information om förorenade fastigheter Gotland Stockholm Södermanland Uppsala Västmanland Örebro Pågår maj mars 2013.
GISforMIFO Kristina Jansson.
Erica Hasslar. Inledning Mälarens närområde har varit bebott i årtusenden Människan påverkar sin omgivning Under 1900-talet blev påverkan av näringsämnen.
På säker grund för hållbar utveckling Hur bör vi vägleda användarna av våra underlag? Workshop Harmonisering 5-6 maj, 2015 Lisa Van Well.
1 Träd i stadsmiljö Välkomna!. 2 Skyddsvärda träd Uppdrag från Naturvårdsverket → ett instrument för att uppnå miljömålen Hotad miljö (upphörd hävd, igenväxning.
Processbeskrivning för arbete med utbildningskontrakt.
Arbetsformer XX vattenråd. 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter,
Avloppsinventeringen Inventering av enskilda avlopp Under åren har 3746 fastigheter inventerats Av dessa hade 2762 enskilda avlopp.
HUR FÅR VI TILL EN BRA BUDGET I VÅR FÖRENING? FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM.
Exjobb på Institutionen Energi och Miljö
Inrätta tätortsnära, kommunala naturreservat!
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Projekt ”Fisketurism i Östergötland”
Dofsan – ett pilotprojekt
Skillnader i syn på företagsklimatet 2010 Skåne län
Smidigt uttag från en databas: VISS
Projektnamn Företagsnamn Presentatör
Projektnamn Företagsnamn Presentatör
Tidig planeringsdialog för ökad samsyn mellan stat och kommun
Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Skärsta
OL108A // Introduktion till projektledning // Samhällsentreprenör
Presentationens avskrift:

Richard Nilsson Sekreterare Ringsjöns vattenråd www.ringsjon.se

Våtmarksinventering 2007 Lokalisera lämpliga platser för restaureringsåtgärder som främst syftar till att minska näringstransporten till Ringsjön. Ta fram ett planeringsunderlag där översiktlig status på tillrinnande vattendrag i Ringsjöns avrinningsområde ska framgå. Potentiella projekt ska listas i en GIS-databas. Göra en översiktlig undersökning av möjligheterna till anläggning av polerdammar vid reningsverken vid Ormanäs (Höör) och Lyby (Hörby)

Genomförandet Våtmarksinventering 2007 Kartstudier Historiska kartor Fastighetskartan Ortofoton Fältbesök Skapande av GIS-skikt Avrinningsområden Våtmarksobjekt Befintliga våtmarker

Våtmarksinventering 2007

Kontakta berörda fastighetsägare Våtmarker 2008 Kontakta berörda fastighetsägare Informera om den potentiella våtmarken på fastigheten och dess inneboende värde för den biologiska mångfalden samt om nyttan den innebär för minskandet av näringstillförsel till Ringsjön, men även om möjligheterna till ekonomisk ersättning och praktisk hjälp med genomförandet. I arbetet ingår, för de markägare som visar intresse, en förenklad höjdinmätning för att definitivt avgöra förutsättningarna för åtgärden. Resultatet av arbetet blir en sammanfattande beskrivning av utformning, etc. Dels för att informera om den potentiella våtmarken på fastigheten och dess inneboende värde för den biologiska mångfalden samt om nyttan den innebär för minskandet av näringstillförsel till Ringsjön, men även om möjligheterna till ekonomisk ersättning och praktisk hjälp med genomförandet.

Urval 2008 Prioriterade våtmarkslägen med stor miljönytta och kostnadseffektivitet samt betydande våtmarksareal

Våtmarksprojekten Höör Hörby Snogeröd Fairyhill Området är idag produktionsmark och består av flerårigvall. Området är täckdikat och genomkorsas av ett större öppet dike som samlar vattnet mot Ringsjön. Tillrinningsområdet till det öppna diket är ca 100 ha och domineras av intensivbrukad produktionsmark på lerig morän. Genom schakt och dämning kan ett våtmarksområde om totalt ca 7-9 ha skapas. Möjlighet finns till ytterligare våtmarksytor i anslutning till området. Den effektiva våtmarksytan kan bli drygt 3 till 5 ha. Våtmarksområdet bedöms kunna bidra generellt till bl.a. höga värden för flora och fauna i området. Den effektiva delen av våtmarken bedöms kunna reducera närsalttransporten till Ringsjön på ett betydande sätt. Råröd xxx… Pugerup Området är idag i huvudsak intensivodlad produktionsmark. I området finns även impedimentsmark med planterad skog och i anslutning till området ligger en större allmän väg. I kanten av området rinner Snogerödsbäcken med en rätad och fördjupad sträckning. Genom schakt och avledning av vatten från Snogerödsbäcken kan ett våtmarksområde om ca 6 ha skapas. Våtmarksområdet bedöms kunna bidra generellt till bl.a. höga värden för flora och fauna i området och i synnerhet till en stor miljönytta i form av retention av närsalter i vattendraget. Den effektiva delen av våtmarken bedöms kunna reducera närsalttransporten i Snogerödsbäcken som idag svarar för ca 10% av belastningen på Ringsjön. Klinta Området är idag delvis hävdat genom bete och har tidigare brukats mer intensivt. Ner mot Ringsjön finns strandängsmiljöer med högre vegetation och rester av våtmarksmiljöer med generella värden. Hela den brukade delen av området är täckdikad eller har öppna diken. Genom röjning, schakt och dämning kan ett våtmarksområde om totalt ca 13 ha med en effektiv våtmarksyta om 3,14 ha. Den effektiva delen av våtmarken bedöms kunna reducera närsalttransporten till Ringsjön på ett betydande sätt. Åtgärderna bedöms även bidra till bl.a. höga värden för flora och fauna i området. Snogeröd

Lyby mosse 1400 ha mark varav 90 % utgörs av jordbruksmark Målsättningen är att få en anläggning med en effektiv våtmarksyta på minst 50 ha och på denna uppnå en reningseffekt på 50 % för kväve och 75 % för fosfor, vilket innebär en kapacitet att rena 510 kg kväve och 13 kg fosfor per ha och år. Om så skulle bli fallet kommer detta reducera belastningen till Ringsjöarna med 8 % för fosfor och 4 % för kväve. Den höga reningsgraden i våtmarken motiveras av lång omsättningstid (minst 25 dygn vid normalflöde) samt att man kommer att utnyttja torvens filtrerande effekt (främst för fosfor) och mossens anaeroba (syrefria) zoner för kväverening. Ett stort antal markägarkontakter har tagits under projektperioden och ytterligare insatser planeras genom Greppa Näringen. Samtidigt har olika tekniska förutsättningar utretts liksom möjligheten att finansiera projektet.

Våtmarker 2008