Att vara idrottsförälder

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nivåanpassad träning För att inkludera alla
Advertisements

Hälsa och Kondition.
Genomförd av Samhällsmedicinska enheten, Örebro läns landsting.
Idrottspsykologi IGU tillfälle 3
Världens Bästa Coach!. • Vad är ditt uppdrag som ledare? • Vad har du får mål med DITT ledarskap? • Vad har du får mål för dina AKTIVA?
Tränarskap och ledarskap
Mental träning Mål & Motivation
Föräldrar - Idrottsföräldrar.
Välkomna Alla ni fantastiska föreningsledare. Unga som idrottar tror mer på samhället än andra ungdomar. De. litar på andra människor och tycker att man.
Resultatfokus Den resultatfokuserade definitionen av en vinnare handlar om tre saker: resultat jämförelse med andra undvika misstag.
Lyckad träning Hur?.
Historia och Organisation
Göteborg Distriktlagsverksamhet. Varför är vi här? INSPIRERA!! VINNA TV-PUCKEN!!
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.
Spelarutveckling Ligger sanningen i betraktarens ögon?
KFUM Örebro Basket - P05 Presentation ledare & lagföräldrar Föreningen
Ledarmöte Innehållsförteckning 1.Övergripande – Vår policy i stort 2.Att vara ledare inom SGoIF 3.Barnfotboll, upp till 12 år 4.Ungdomsfotboll,
För att inkludera alla Ljusdal IF
Hälsa och Kondition.
Hälsopedagogik. Kapitel 1 Hej, hur mår du?
FÖRÄLDRAMÖTE P Agenda Information om Täby Basket Presentation av tränare Information om RM spel Information om seriespel Information om.
Världens bästa idrottsförälder
”Att skapa en utvecklande ledarkultur” Fagersta Södra IK.
Föräldramöte F 08/09 30 September Policy, spelarutbildningsplan; hur jobbar BK Höllviken med flickfotbollen? 2.Höstens planering: Tjejcupen,
Peter Brusvik Fotbollsavdelningen Barn & ungdomsfotboll - filosofi - förhållningssätt - spelarutbildning - tränarutbildning Futsal Beach soccer Tel
VAD ÄR EN TALANG OCH VILKA ÄR TALANGER?. Fotbollsspelare som visar vilja och glöd för att utveckla sina fotbollsfärdigheter är de spelare som kommer nå.
Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ”SIU” Så många som möjligt, så länge som möjligt.
Värmdö IF P-00 Spelidé. VIF P00 - Spelidé 1.Formation 2.Speluppbyggnad & etablering 3.Anfallsspel 4.Anfallsvapen 5.Försvarsspel ”Gott omdöme får man av.
Världens bästa idrottsförälder - Vill ni bli det är denna föreläsning plus efterföljande diskussioner en bit på vägen.
Lagledarutbildning Sköndals IK SISU Idrottsutbildarna.
Vi är en förening med bred ungdomsverksamhet inom fotboll. Vi har 18 lag, 574 aktiva ungdomar, 3 seniorlag och totalt 1400 medlemmar. Det är fantaskiskt.
ÄAIK P03:BLÅ Lag & Spelarutveckling NIVÅANPASSNING.
Sunderby SK - en värdefull förening -. SISU Idrottsutbildarna – Sunderby SK Lilla Sundis Cup 2012 (fotboll) SSK:s styrelse Sprids till övriga sektioner.
Föräldramöte Agenda Avsluta 2013 Målsättning Adolfsbergs IK Målsättning/Vision AIK P05 Organisation (detta skall vara klart idag!) Säsongen.
Rev 3 Jitex F01 Planering och målsättning säsongen 2012.
RÖDA TRÅDEN Att erbjuda så många barn, ungdomar och vuxna som möjligt att vara aktiva i Sköndals IK. ”Så många som möjligt, så länge som möjligt”. Sköndals.
Föräldramöte
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
Föräldramöte P01/02 5 feb 2014.
Agenda Söderköpings IK PF03 Föräldramöte 19/3
GOIF A och U lag 2010/2011.
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
VIK P03:1 Regler på träning & match
Coachingsamtal Vår ”utbildningsstege” i coachingsamtal
Obbola IK.
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
Föräldramöte 25/4  .
V I S I O N Bättre, Starkare och Roligare Sigtuna IF Fotboll
Värdegrund Hos IK Zenith vill vi att barn och ungdomar har rättigheterna: … att få delta i idrott oberoende av förmåga … att delta på nivåanpassad bas.
Team 08.
Information kring klasslagsfotbollen
AVSLUTNING 2016 BP 07-5.
Dagordning Tankar kring fotbollsträningen BAIK som förening
ETT VIKTIGT MÖTE OM DITT BARNS IDROTTANDE
Jag tar ansvar, gör det du också
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Karin Johansson Att vara ledare Varför, vem och hur?
Fotboll Fristad Goif F10 Ledare: Magnus Kamsula, Leif Andersson, Anton Björnberg och Niklas Rydell.
Föräldramöte FBC F
Informerar föräldrar om Barn- och Ungdomsverksamheten
Vad är motivation? Vad är motivation? Drivkraften att förändra ett beteende.
OBS! Lägg gärna in er föreningslogga på denna sidan!
Hur skapar man ett bra samhälle med hjälp av civilsamhället?
JIK F08/09 Föräldramöte
Föräldrapolicy Skåre HK
NOLLTOLERANS I UPPLAND
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
NOLLTOLERANS I UPPLAND
Att vara idrottsförälder FC Gute PF 05/06 18 mars 2018
Presentationens avskrift:

Att vara idrottsförälder

Idrottsförälder fakta Allsidig motorisk träning i unga år har positiv inverkan på idrottsprestationen senare i livet. Var femte barn känner press från sina föräldrar när de idrottar. Variation i fysisk utveckling kan uppgå till 5 år Två pojkar av tre och drygt hälften av alla flickor deltar aktivt inom barnidrotten. Gymnastik, fotboll och ridsport är de tre största idrotterna för flickor. Fotboll, ishockey och innebandy är de tre största idrotterna för pojkar. Vi har idag en ”drop aut.” på 11 år i svensk idrott

Undersökning bland 1000 elitaktiva, tre viktigaste faktorer till att de blivit så bra i sin idrott Tränat & tävlat i en miljö där de fått lära sig av de bästa Min första tränare Stöttande föräldrar

Idrottsföräldrar din roll nu Vilken erfarenhet har DU av barn/ungdomsidrott? Vilka upplevelser vill DU att ditt barn ska få av idrotten? Beskriv DIN roll som förälder till ett idrottande barn.

Tre avgörande faktorer för att ditt barn ska få en bra upplevelse av sin idrott Förhållandet till barnet, du ska fylla på barnets må-bra-konto d.v.s. ge barnet allt stöd du kan för att barnen ska lyckas i sin idrott Förhållandet till tränaren, samarbeta och stödja tränaren, även veta när och hur du ska ingripa om det uppstår verkliga problem. Förhållandet till dig själv, kunna behärska dig själv så att du kan hjälpa istället för att stjälpa ditt barn när det gäller att få ut det mesta möjliga av idrottandet.

Idrottsförälder idrotten vill, vad vill du? ”För barn är tävling ett naturligt inslag i idrotten, där vinna-förlora situationen bör Avdramatiseras” Vad innebär det för dig som förälder?

Från resultatfokus till prestationsfokus

Problem med Resultat fokus Oro & Prestationångest Etiska val – gränser flyttas framåt Får inte chansen att lära sig hantera sina misstag

Prestationsfokus – ALM – Trädet Resultatfokus handlar om resultat, jämförelse med andra och undvika misstag, medan prestationsfokusering handlar om ansträngning, lärande och förbättring, samt hur vi hanterar misstag. För att lättare komma ihåg huvuddelarna inom prestationsfokusering talar vi om ett ALM-träd, där A står för ansträngning, L för lärande och M för hur vi hanterar misstag

Ansträngning Medans resultatfokusering inriktar sig på resultat, inriktar sig prestationsfokusering på ansträngning Försökte jag så gott jag kunde? Gav jag allt jag hade?

Lärande Medans resultatfokusering fokuserar på att jämföra sig med andra, handlar prestationsfokusering om lärande och ständig förbättring. Jobba med prestationsmål

Misstag Med prestationsfokusering är man inte rädd att göra misstag. Man ser misstag som en oundviklig del av förbättringsprocessen. Man kan inte lära sig avancerade färdigheter utan att begå misstag. För att lära sig så mycket som möjligt måste man ta sig an nya färdigheter utan att vara rädd för att begå misstag.

Fördelar med prestationsfokus Minskad oro och ökat självförtroende Känner man sig mindre orolig så blir idrotten roligare När självförtroendet ökar så anstränger man sig mer Ett tydligt prestationsfokus så utvecklas adepterna snabbare, eftersom att de anstränger sig mer och har ett tydligare fokus och kommer att fortsätta längre med uppgiften

Idrottsförälder idrotten vill, vad vill du? ”Barn mår bra av att utöva flera idrotter och har rätt att göra det i olika föreningar” Vad innebär det för dig som förälder?

Idrottsföräldern Att barnen lär sig av sin idrottsliga erfarenhet så att de blir framgångsrika som vuxna. En vinna-till-varje-pris-förälder ser det som en tragedi om hans eller hennes barn misslyckas så att laget förlorar matchen. En stödjande förälder kan se ljuspunkter i att barnen misslyckas genom att detta blir ett tillfälle att hjälpa barnen att utveckla sin förmåga att komma igen.

Den stödjande Idrottsföräldern ”hur kan ni hjälpa till?” Heja fram laget? Föredöme för laget? Uppmuntra barnen till gott uppträdande? Körschema? Fikalista? Tvättlista? läger/cuper? Hur stöttar ni tränarna/ledarna på bästa sätt?