Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jag tar ansvar, gör det du också

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jag tar ansvar, gör det du också"— Presentationens avskrift:

1 Jag tar ansvar, gör det du också
Jag tar ansvar, gör det du också! - en kväll där vi tillsammans skapar förutsättningar för bättre idrottsmiljöer för ALLA!

2 Upplägg Start och inledning
Presentation om Upplands Fotbollförbund Nolltolerans. Världens bästa idrottsförälder/coach föreläsning. Diskussion Sammanfattning

3 Strategiska områden med övergripande mål 2025
Livslångt idrottande Idrottens värdegrund vår styrka Idrott i förening Idrotten gör Sverige starkare

4 Tillsammans gör vi skillnad
Nolltolerans i Uppland Tillsammans gör vi skillnad

5 Fotboll för alla i en trygg och utvecklande miljö

6 Syftet med Nolltolerans
Att skapa ett bättre arbetsklimat för våra spelare, ledare och domare. Minska våld/hot och ordningsstörningar inom fotbollen Lyckas vi med det, leder det till: Att fler tycker det är roligt att spela, vara ledare och domare Att vi kan behålla våra spelare, ledare och domare längre inom fotbollen. Att vi lättare kan rekrytera spelare, ledare och domare m.fl till fotbollen. Att fotbollens arena blir en trygg och trevlig plats att vara på.

7 Fotboll för alla i en trygg och utvecklande miljö

8

9 Världens bästa coach/ idrottsförälder

10 Vad har du för målsättning med ditt barns idrottande?

11 En attraktiv verksamhet för utövaren
Föreningsmiljön En attraktiv verksamhet för utövaren (så bra som möjligt!) Så många som möjligt (Rekrytera) Välutbildade tränare/ledare Anläggnings-tillgång Så länge som möjligt (Behålla) Idrottslytet Beskrivande text om varje område Kvalité i träning och tävling

12 Barnrättsperspektivet
Idrottens Värdegrund Barnrättsperspektivet Alla barns lika värde (oavsett idrottslig kompetens) Barnets bästa skall komma i främsta rummet (tänk på varje individ) Varje barn har rätt att leva och utvecklas (alla kan bli något) Barnens rätt att utrycka sina åsikter och få dem beaktade (lyssna på alla) Alla barns rätt till vila, fritid, lek & rekreation (se till att inte matcha för hårt) Idrottens värdegrund – byggd på fyra pelare: 1. Glädje och gemenskap är starka drivkrafter för att idrotta. Vi vill bedriva och utveckla all verksamhet så att vi ska kunna ha roligt, må bra och prestera mera. 2. Föreningsdemokrati innebär att alla medlemmars röst har lika värde. Delaktighet innebär att alla som deltar får vara med och bestämma om och ta ansvar för sin verksamhet. Demokrati och delaktighet ska utövas jämställt och oavsett bakgrund. 3. Allas rätt att vara med innebär att alla som vill ska kunna vara med utifrån sina förutsättningar. Alla som vill oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning samt fysiska och psykiska förutsättningar, får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet. 4. Rent spel och ärlighet är en förutsättning för tävlande på lika villkor. Det innebär att hålla sig inom ramarna för överenskommelser och en god etik och moral. Att verka mot fusk, doping och en osund ekonomi, mot mobbning, trakasserier och våld såväl på som utanför idrottsarenan. Hur gör ni i Almtuna IS för att uppfylla och leva efter Idrottens Värdegrund? LÄXA: läs kapitel 7 och implementera det i föreningarnas verksamhet!

13 Varför börjar barn och ungdomar att idrotta?
Egen vilja Verkar kul Provat på Sett på TV Kompisar Besökt evenemang Föräldrars vilja ”sätter barnet i en idrott” …för att det är nyttigt och bra …är en god uppfostringsmiljö …får röra på sig PLATTFORMEN – BARNET OCH UNGDOMEN I CENTRUM

14 Vad är idrottens uppdrag? Vinna – Livslektioner
Hur svårt kan det vara? Vad är idrottens uppdrag? Vinna – Livslektioner (Hassmén, Hassmén & Plate 2003; Johnson et al, 1999; Weinberg & Gould, 2003): Ha roligt, glädjen i aktiviteten samt upplevelsen och utmaningen av idrotten i sig. Kompetens, att lära in och förbättra färdigheter samt uppnå mål. Delaktighet och social tillhörande, att vara tillsammans med vänner. Tävlingsmomentet, vinna och känna sig framgångsrik Hälsa och form, ett fysiskt och psykiskt välbefinnande. Belöningar och social status. Uppmärksamhet, igenkännande och beröm. Penna och papper – skriv ner orden jag markerar!

15 Helheten är utgångspunkten
Ungdomsidrottens närsynthet… Vår Kanadensiska kompis Världens bästa idrottsförälder – en stödjande förälder, som stöttar och inte pressar Världens bästa coach – utvecklar alla utifrån deras förutsättningar Finslipa stödet Ungdomsidrottens närsynthet: exemplet med hunden som börjar skälla. Läs från s.10 i VBIF. Det gäller för alla idrottsföräldrar (och tränare) att inte blockeras av de händelser som skymmer helheten. Det spelar ingen mer än för stunden om det blir vinst, förlust, om spelet är bra eller dåligt. Detta är närsyntheten, det viktiga är att lära sig om livet (förnyad beslutsamhet, våga göra misstag, samarbeta osv.). Föräldrar har EN roll inom idrotten och det ska vara STÖDJANDE. Support, markservice och stöttning, då blir det ”idrott hela livet”, vilket är målet. Två mål: dels att försöka vinna men också att utveckla ungdomarna fysiskt, psykiskt och socialt. Det andra målet ska alltid vara starkare och viktigare än första målet. Föräldrars roll är ENBART att uppfylla det andra målet, det är tränarens roll att försöka vinna (om det nu ens är viktigt i barn- och ungdomsidrott). Eran roll blir att hjälpa era barn att få en starkare karaktär och en större självkänsla genom att hantera motgångar och framgångar på ett naturligt och bra sätt. Finslipa ditt stöd: det absolut sämsta du som idrottsförälder kan göra är att i efterhand (i bilen på hemvägen, vid kvällsmaten, eller i TV-soffan) komma med förslag på hur han skulle ha gjort istället! Då fokuserar du på resultatet och är INTE en stödjande idrottsförälder. Istället kan du vid dessa tillfällen visa ditt stöd genom att fråga mycket och rätt sorts frågor! Fråga publiken på exempel på ”Bra frågor” att ställa till sitt barn, ge därefter egna exempel Vad lärde du dig av den här erfarenheten? Varför tror du det är viktigt att lära sig komma tillbaka efter misstag? Vad kändes bra i matchen idag trots att ni förlorade?

16 ALM- Trädet Ansträngning Misstag Lärande
De aktiva är fullt kapabla till att tänka på resultat på egen hand Ha fokus på utveckling före resultat för att spelarna ska -må bättre -utvecklas mer -nå bättre prestationer på sikt

17 Må - Bra - Kontot Vad är det? Prestationsbränsle
För idrotten, skolan, det sociala mm Människor har en sorts må-bra-konton som måste fyllas på om de ska kunna ta ut något från dem när de behöver det. Med hjälp av dessa kan man göra sitt bästa när man utsätts för olika utmaningar. Saker som energinivå, självkänsla, vilja att försöka något nytt samt om man tror att man kan klara en uppgift eller inte påverkas alla av nivån på må-bra-kontot. När barnens och ungdomarnas må-bra-konton är tomma kan de inte prestera så bra som möjligt. Som tränare får man bättre resultat om man ser till att spelarnas må-bra-konton är fyllda. Som förälder får man ”bättre” socialt resultat om ditt barns må-bra-konto är fyllt. Det svåra är att veta hur man ska fylla på dem. Det är inte lika lätt som att fylla på bankkontot, men det är gratis! (se 2 bilder framåt om hur man fyller på det) Self-efficacy = En individs tilltro till sin egen förmåga att utföra att speciellt beteende i en specifik situation. Dvs. en individ tilltro till sin egen förmåga att klara av någonting. En mer specifik form av självförtroende. Ju mer fyllt konto desto större self-efficacy.

18 Hur fyller man på kontot?
Tre exempel: Ge beröm Bekräftelse Kroppsspråk 5-1 Hur fyller ni på barnens Må-Bra-Konto? Nu är den stora frågan, HUR fyller man på detta fantastisk konto!? Beröm: lätt att fokusera på prestationer genom att koncentrera på vad de gör fel. Visst måste vi rätta till misstag, men om vi gör det hela tiden tappar de intresset och blir mindre coachingbara. Må-bra-kontot dräneras. Det fylls däremot på när de får positiva, verbala eller icke-verbala, reaktioner från prestationer som de gjort bra, detta skall fås från personer som betyder något; Tränare, Ledare och Föräldrar! Viktigt med specifikt och ärligt. Om man säger ”Bra jobbat” åt något som inte är bra förlorar man trovärdighet. Uppskattning: att visa uppskattning är ett enkelt sätt att fylla på Må-bra-kontot. Så enkelt som tacka för att de hjälpt plocka undan efter träningen, samlat ihop bollarna. Städat eller diskat därhemma! Bekräftelse: att blir sedd är oerhört viktigt! Att tränare och föräldrar bryr sig och visar intresse. Att ge bekräftelse till de som inte brukar få det, ex. backar i fotboll, mellanbarn i familj ger det än mer. Den som gör mål, tar poäng eller är framgångsrik får ofta bekräftelse, men de andra där bakom?? Lyssna: tränare och föräldrar som tar sig tid till att lyssna är värdefulla! Viktigt att prata MED dem istället för att tala TILL dem! Vad tyckte du gick bra i dagens tävling? Varför gillade du den där boken du läste precis? Kroppsspråk: Le, klappa händerna, ge tummen upp, nicka uppmuntrande. Poängen är att en idrottares Må-bra-konto kan fyllas på av coachens kroppsspråk eller av er, idrottsföräldrar, även om det inte går så bra i matchen eller tävlingen. Den magiska kvoten: redan konstaterat att uppskattning och bekräftelse fyller på Må-bra-kontot och att kritik tömmer. Ändå är det nödvändigt med konstruktiv kritik för att rätta till felaktigheter. Hur ska man då göra? En ”magisk kvot” är 5/1. Det skall komma 5 positiva kommentarer för varje kritisk. Enligt forskning gäller detta även gifta par, om förhållande låg på 5/1 (uppskattning och kritik) var paret lyckliga, annars blir det skilsmässa! Forskning i klassrum tyder också på bäst utveckling hos elever som har 5/1-lärare. Ex: Pia Sundhage använder 7/1 när hon coachar USA! Då fungerar det nog att använda 5/1 på Barn- och Ungdomsfotboll!!!

19 Vuxna och må-bra-konton
Fyll på hos tränaren Fyll på hos domaren Andra föräldrar Att fylla på sitt eget må-bra-konto Fyll på hos vuxna: ”Jag är så oerhört tacksam över att du lägger ner tid och energi på att träna dessa barn och ungdomar”! Det blir lättare att ge feedback om du också ger beröm (som magiska kvoten). Domaren: kanske den mest utsatta positionen i idrottsvärlden. På barn- och ungdomssidan är det dessutom ungdomsdomare som behöver all uppmuntran och allt stöd som är möjligt! Tacka dem för att de ställer upp, OAVSETT prestation. Andra föräldrar: inte bara ledaren som behöver stöttning, också andra idrottsföräldrar behöver uppmuntran kontinuerligt. Ni stöttar på så vis upp varandra i erat idrottsföräldraskap! Fylla på sitt eget må-bra-konto: en dag kanske ditt barn står på egna ben där ingen fyller på må-bra-kontot åt honom eller henne. Vissa tror att det rätta sättet att förbereda barn för vuxenvärlden är att utsätta dem för tuffa situationer som ”härdar”, detta är helt fel enligt modellen. Försök vara positiv mot dig själv och uppskatta dina prestationer och dina ansträngningar!

20 Riktlinjer för en god relation mellan tränare och föräldrar
För föräldrar/ledare: Tänk ur tränarens perspektiv Skapa tidigt en positiv relation till ledaren/föräldern Låt tränaren coacha, (spelförståelse) När det är nödvändigt att ingripa, ingrip!

21 Sammanfattning Se Helheten! -Var påläst! -Se till barnets bästa!
-Var en förebild! -Fokusera på tillstånd och utveckling! -Att finnas där för barnen, lyssna, stötta och uppmuntra. -Kommunikation med coachen/föräldern -Ha koll på dig själv! Passa på att njuta! Ditt barns prestation och du: Föräldrar tillskriver ofta stor symbolisk innebörd till en enkel fysisk prestation som barnet utför. Om ens barn presterar väl, drar många stora växlar och tillskriver denna framgång till ens egna storslagna kvalitéer som förälder, för att sedan förfäras över vad man gjort för fel i barnets uppfostran, om barnet presterar sämre. Vi föräldrar får ibland så lite uppskattning för allt bra vi gör att vi griper efter alla halmstrån, som exempelvis betyg och idrottsframgångar, och förser dem med ett symboliskt innehåll som är långt bortom deras egentliga innebörd. Ungdomsidrottens närsynthet: Om mitt barn gör en bra tävling eller inte är verkligen inte det viktiga. Det har i princip ingen betydelse mer än för stunden, bortsett från att det är viktigt för mitt ego om mitt barn vinner eller avgör matchen. Detta är vad man kan kalla för ”ungdomsidrottens närsynthet” och som gör att man tror att det som händer nu har alltför stor betydelse. Helheten inom ungdomsidrott är vad mitt barn lär sig om livet. Det som han eller hon kan ta med sig under sin uppväxt och hjälpa honom eller henne att bli framgångsrik på den spelplan där det verkligen har betydelse, nämligen livets spelplan. Lär dina barn att ta varje motgång som en lärdom, att komma ihåg att orättvisor drabbar alla och hur man kommer igen med förnyad beslutsamhet efter ett nederlag. Om man frågar föräldrar vilka mål de har för sina barn vad det gäller deras idrottande, svarar de ofta saker som ”att ha roligt”, ”att hålla sig friska”, ”att få kompisar”, ”att lära sig saker”, ”att få vinna”, ”att lära sig hantera förluster” mm, men i en skarp situation – på tävling – kommer de alltför ofta bara ihåg en sak: Att vinna! Det är som om föräldrarna säger ”Jag vill att mitt barn ska lära sig hantera förluster, men inte idag!” En förälders främsta mål borde vara att hjälpa sitt barn bearbeta idrottsupplevelsen så att han eller hon blir en starkare, ansvarsfullare och självsäkrare individ som kommer att lyckas i livet. Låt tränaren och ditt barn ansvara för det rent idrottsliga och själva prestationen. Du som förälder har ett mycket viktigare ansvarsområde; nämligen att se till att ditt barn lär sig av sina idrottsliga erfarenheter, så att de kan dra nytta av dem under resten av livet! Intressera och engagera dig i ditt barns idrottande, men ta inte på dig rollen som extratränare och håll ett respektfullt avstånd om ditt barn önskar så. Fråga gärna om idrotten och lyssna noga på vad ditt barn berättar, men du behöver inte ge direktiv och råd om ditt barn inte önskar det. Fokusera hellre på att fylla på ditt barns må-bra-konto och uppmuntra fortsatta ansträngningar till utveckling. Det finns tre avgörande faktorer som en förälder måste ta hänsyn till om barnet ska få en bra upplevelse av sin idrott. Att finnas där för ditt barn. Utan att pusha på, utan att ställa en massa krav. Lyssna, stötta och uppmuntra ditt barn. Kommunikation med coachen: Försök att samarbeta med, istället för att kämpa emot ditt barns tränare och coacher. Är du inte nöjd med det sätt tränaren leder verksamheten, ta upp det med coachen på ett konstruktivt och vänligt sätt, hellre än att ge ditt barn motstridiga direktiv – helt i kontrast mot vad ditt barns tränare försöker lära ut. Kan du och tränaren inte komma överens, lyssna till vad barnet vill, innan du fattar beslutet åt båda två att byta förening. Ha koll på dig själv! Detta är den kanske svåraste uppgiften av de tre. Det är lätt att man dras med i ivern att se sitt barn prestera och nå stora framgångar. Försök i största möjliga utsträckning att se till att det är ditt barns lust och motivation som styr och inte din egen. Låt heller inte tävlingsmänniskan i dig påverka ditt omdöme vad gäller sportsligt uppträdande. Tänk på att du är ditt barns förebild och på vilka signaler du sänder ut. Klaga inte på domaren, bua inte åt motståndarna. Våga applådera en bra insats, även om den kommer från motståndarlaget. Det gör dig inte till en förrädare, utan till en god medmänniska. Och kom ihåg, att ibland är det bättre att inte komma och titta på en viktig tävling – utan att istället ge ditt barn sinnesro att fokusera på den stundande uppgiften.

22 Tillsammans gör vi skillnad!
Vad kan du som ledare/förälder göra så: Att det blir en bättre idrottsmiljö för våra spelare, ledare, föräldrar och domare?

23 En viktig film! SLUT!

24 Tre bra saker…föräldrar och ledare kan säga till sina barn som tävlar:
Före Tävling/match Ha roligt Kämpa hårt Jag älskar dig! Efter Tävling/match Hade du roligt? Jag är stolt över dig!

25 Tack för ikväll! SLUT!

26 http://www. stockholmsidrotten


Ladda ner ppt "Jag tar ansvar, gör det du också"

Liknande presentationer


Google-annonser