Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vägen till det goda livet Kommunvis förberedelse inför skapandet av delregional genomförandeplan.
Advertisements

Nyttorealisering på 10 min
Kommunalrådskansliet KAPITEL Stöd till och stärkt samverkan med det civila samhällets aktörer •Vision ” I Örebro finns ett levande vitalt civilt samhälle.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Nationell samordning av kommunala öppna data 22 maj 2014.
Sömlösa övergångar Per Granstrand, Verksamhetsarkitekt - Bolagsverket
VISION Kommunplaner – strategisk planering
Ortsutveckling i Hälleforsnäs
SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH 1 Uppdrag att stärka utveckling av lokal service Syfte: Ökad tillgänglighet till service i gles- och landsbygder.
Regional mineralstrategi för Norrbotten och Västerbotten Skellefteå 23 oktober 2012.
Reglemente för God hushållning och intern kontroll
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Ramverk för patientmedverkan
Värdegrund, Vision och Verklighet.
Attraktiv kust - Norra Bohuslän - Förutsättningar och strategier.
Vi blir Region Jönköpings län
Norrstyrelsens styrgrupp för infrastruktur 2009 BILD 1 Infrastruktur i Region Norrland – vision, mål och verksamhetsidé.
Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi
SKL har beslutat om Strategi för eSamhället
Region Norrland Vision och mål för kollektivtrafiken Arbetsmaterial för Norrstyrelsens trafikarbetsgrupp.
Strategiska perspektiv på verksamheten
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
Strategisk inriktning för Trafikverket
Samverkan kring öppna data © KSL 2014 Text & form: gdz / mhe.
Ortsutveckling Skebokvarn Välkommen! Stormöte 18 november 2013.
Attraktiv Hemtjänst Program som pågår
Attraktiv Hemtjänst Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna
Införa välfärdsteknologi Åsa Ericson. 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Kunskapen om och användandet av tjänster via teknik som kan bidra till ökad trygghet,
Varför e-förvaltning och e-strategier? Skapa NYTTA För samhället, medborgarna, företagen och för verksamheterna.
Bygd o stad i balans. Möjligheternas Örnsköldsvik- en hållbar och tillgänglig landsbygd för företag att verka i och för människor att leva i och besöka.
Lars-Görans utmaning - och er! Vad är på gång? Det politiska läget 2010 års budget Förtroendemannaorganisation Förvaltningsorganisation Många.
Regional Digital Agenda för Gotland. Bakgrund och syfte En digital agenda för Sverige, november 2013 Konkretisering av EU:s mål för Europa Syftet med.
”Från Kust till fjäll skapas en hållbar attraktiv region” Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län
Genomförda och pågående aktiviteter Regional och delregional utveckling av eSamhället i Västra Götaland.
Ny e-hälsovision, vad händer nu? Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Jean-Luc af Geijerstam, utredare eHälsomyndigheten Sofie Zetterström, vice.
1:a advent 2006 Vision Gotland 2025 Tre minuter om Gotlands framtid.
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare. Vad ska vi göra? 2 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN Införa ÄBIC (Äldres behov i centrum). ÄBIC är en nationell.
Attraktiv Hemtjänst Välkommen till introduktion i Äldres behov i centrum! 4 november 2015.
Attraktiv Hemtjänst - Ökat inflytande och självbestämmande för brukarna - Attraktiv arbetsplats för medarbetarna Information till funktionshinderråd.
Vägledning - 7 steg för en lyckad genomförande av LIKA socialtjänst
Trygg i Göteborg Introduktion för socialsekreterare 19 oktober 2016.
Vägledning - 7 steg för ett lyckat genomförande av LIKA socialtjänst
Ramverk för patientmedverkan
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
HANDLINGSPLAN och Verksamhetsplan gemensamma förvaltningen
ÄBIC 2016 Steg 2 Introduktion för utförare.
Fokus i fördjupad utvärdering av miljömålen 2015
Attraktiv hemtjänst LAGA uppdragsbeskrivning
Uppstart arbetsgrupper
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Risk- och sårbarhetsanalyser
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Miljömålen består av tre slags mål
Vad innebär regionbildningen?
Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa
Att leda och genomföra transformation WS 3 Skellefteå
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Program för attraktiv arbetsgivare HRC-möte
Introduktion till processen för balanserad styrning
Göteborgs Stads EU-arbete
Intern styrning och kontroll
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Miljömålen består av tre slags mål
Kommundirektören och digitaliseringen
E-vägledning under utveckling
Samordnad utveckling för god och nära vård
OM DIGIBAROMETER Digibarometer är att workshopmaterial som tagits fram inom det regeringsuppdrag som Lantmäteriet har för att öka kompetens och.
Presentationens avskrift:

Göteborgs Stads väg till e-samhället – HPL 2017 CSG Augusti 2016

Program för e-samhälle Gäller 2015-2020 Utgår ifrån nationella och internationella beslut, vilket innebär att utmaningarna beskrivs på ett sammanhållet sätt Fokus på nytta för boende, besökare och företag genom ökad digital service Årliga handlingsplaner utifrån politisk prioritering Vi inför en modell för nyttorealisering EN HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Övergripande målsättning ”Den digitala servicen ska vara så enkel, öppen och effektiv att den är det naturliga förstahandsvalet” Göteborg Stads program för e-samhälle (2015-2020) HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 3

Syfte och mål Syftet med e-samhället är att underlätta digitaliseringen och utvecklingen av stadens digitala service. Handlingsplaner för e-samhället Verktyg för att driva på utvecklingen. Underlätta, skapa förutsättningar för och påskynda digitaliseringen. Vägvisande för hur och var digitaliseringen ska ske.

Handlingsplaner med aktiviteter inom tio områden Vård och omsorg Utbildning Kultur och fritid Demokrati och delaktighet Näringsliv och arbete Samhällsbyggnad, miljö, trafik 2016 – prioritering: äldre, utbildning, åtgärder för att stärka demokratin. – 26 aktiviteter 2015 – prioritering utbildning, vård och omsorg. 24 aktiviteter. Under 2015 genomfördes eller påbörjades aktiviteterna. 2017 – 34 aktiviteter – ej beslutade. Informationsstruktur och begrepp Infrastruktur och säkerhet Ledning och samordning Lagar och regler HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Det blår har redan startat Gul - kompletteringsbudget 2015 Orange – budget 2016 Blå – redan finansierat genom ex lgr processutveckling (attraktiv hemtjänst beslut 20/3 2014, I och kommunikationsteknik (IKT) program beslut 2013 Annan finansiering EN del av uppdraget att samla, kartlägga för att få en helhetsbild. Första gången vi har helheten på vilket sätt itinvesteringar bidrar till ökad service externt och internt illsammans med de föreslagna aktiviteterna ger handlingsplanen en sammanhållen bild av vad som görs och behöver göras för att nå målen med Göteborgs Stads program för e-samhälle. De aktiviteter som föreslås genomföras under 2015 respektive 2016, enligt handlingsplanen, är kostnadsberäknade till 10,8 MKR, respektive 47,1 MKR. Stadsledningskontoret återkommer i vinterns kompletteringsbudget för 2015, samt i Göteborgs Stad Stadsledningskontoret, tjänsteutlåtande 2 (7) underlaget för 2016 års budget med underlag för finansieringen av respektive års aktiviteter. HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Handlingsplan för e-samhället 2017 ”Ryktet om programmets död är betydligt överdrivet” Fullmäktige vill se effekterna av redan investerade 30 mkr. Det ger oss möjlighet att skapa bättre förutsättningar för framtida HP. - ny baseline - bättre stöd i arbetet, genom etablering av nyttorealiseringsmodellen - nödvändiga förberedelser HP2017 HP2016 HP2015 HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Fokus på sex områden Öppna data (Marknadsplats och delningsstrategi) Informationsarkitektur (Masterdata) Nyttorealisering steg II (Förändringsledning) Konsolidering (Inventering) Aktiviteter som spillt över från 2015 och 2016 Fortsatt arbete med fritt WiFi (Efter Go/No go) HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Helhetsgrepp kring utvecklingen Boende, besökare och företagarnas behov styrande Program för extern service och intern service Program för digitalisering – e-samhälle Modell för utveckling och förvaltning Egen förvaltning för extern service Egen förvaltning för intern service Utvecklar serviceprocess Nyttorealisering HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN

Säkra syftet med investeringarna För att säkerställa att fattade beslut leder till tänkta effekthemtagningar, inför staden ett systematiskt arbetssätt för nyttorealisering enligt e-delegationens vägledning.

Digitala Göteborg www.digitala.goteborg.se @gbgesam #gbgesam HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN