Vad måste jag kunna? SFI kurs D.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÖRA LÄSA MÅL KURS C SKRIVA PRATA.
Advertisements

Bedömning av muntlig produktion och interaktion
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Generell bedömningsmatris i SVENSKA (fortsättning på baksidan)
Argumentera. Vad är argumentation? När är det viktigt att kunna argumentera? Vilka ämnen är lätta/svåra att argumentera om? Introduktion Att ange skäl.
Återberättande text Berättar om något som har hänt.
Ämnesspecifik läskompetens Kontext - Handlar om att kunna läsa och förstå en text utifrån det sammanhang den finns i. Lärarens jobb blir att ge en förförståelse.
HFF:s P02 Läsprojektet 2015 Ett samarbete mellan Huskvarna bibliotek och Huskvarna FF.
Skrivkompetens i styrdokument och undervisning
Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara.
Dagens genomgång Bakgrundsfaktorer Strategier Studieteknik Kompensatoriska hjälpmedel Samordnare Ingvor Berndt,
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
RETORIK Så bygger du ett bra tal. RETORIK Konsten att påverka andra människor Kunna genomskåda andras budskap Varför köper vi en viss produkt? Varför.
A.Speaking B.1. Reading B.2. Listening C. Writing.
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
MÅL KURS D HÖRALÄSA PRATA SKRIVA KLAR SIDA. Höra Dessa områden ska man kunna: - berättelser - beskrivningar - samtal - diskussioner - information - nyheter.
Jan Larsson Studieteknik Jan Larsson
Empowerment i teori och praktik?
Inför nationella provet i svenska
Kommande moment Idag: Gruppövning 1 Historiesyn
Berättande text Du ska skriva en berättande text. Den här texten skriver du inte till någon speciell person. Du behöver då inte tänka på att skriva hej.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Återberättande text Kurs C.
Svenska som andraspråk 1
Insändare Vad kan vi om insändare?
Inför det muntliga nationella provet i svenska
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Kommunikativ förmåga MATEMATIK = SANT!.
Varför läser ni religionskunskap?
Mål v 17 Tala: Du kan delta i samtal och diskussioner om arbete och utbildning. Du frågar efter andras erfarenheter. Du kan berätta om aktuella händelser.
Konsten att läsa skönlitteratur
Konsten att läsa sakprosa
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Argumenterande text.
Att bemöta och bli bemött
Planering november – kurs D Tema kultur
Att diskutera och argumentera!
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Iris Rosengren Larsson
Engelska – English Pick a colour…
Etik- planering.
Läsförståelse.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Strategier för att förstå det vi läser
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
Hur skriver man en berättande text
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Journalistisk text.
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
- Att vara personlig och beröra
Textgenrer.
Källkritik och historiska källor
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
1/2 Ditt namn och datum: Namn på den du har samtalet med:
Att använda källor.
Djuren möter ungdomskulturen
Inför nationella provet i svenska
Catha Glaas Herrängens skola
Vad innebär kooperativt lärande i praktiken?
Presentation för föräldrar
Berättar om något som har hänt
Ledning och förståelse
Katedralskolans ordningsregler
Presentationens avskrift:

Vad måste jag kunna? SFI kurs D

Hörförståelse Förstå berättelser, beskrivningar, samtal, diskussioner, information och nyheter som handlar om bekanta ämnen. Visa att du förstår genom att göra sammanfattningar. Till exempel: Enkla TV- och radioprogram. Förstå detaljerade instruktioner. Visa att du förstår genom att följa instruktionen. Till exempel: Lärarens instruktioner om vad du ska göra på lektionen.

Läsförståelse Förstå berättande, beskrivande och argumenterande texter och visa att du förstår genom att göra sammanfattningar. Till exempel: Novell, krönika och reportage. Hämta information i faktatexter. Till exempel: Diagram och tabeller. Förstå tydliga instruktioner och agera utifrån dem. Till exempel: Uppgiftsinstruktioner. Använda olika lässtrategier. Till exempel: Slå upp ord du inte förstår, anteckna nyckelord.

Tala (med någon annan) Vara med i en diskussion om något bekant genom att uttrycka och bemöta åsikter. Förklara varför du tycker som du gör och ställa frågor till andra, så att samtalet fortsätter. Använd strategier som löser problem. Till exempel: Fråga om du inte förstår, hitta synonymer till ord du inte kommer på.

Tala (själv) Berätta och beskriv aktuella händelser, erfarenheter, intryck och åsikter samt ge råd och instruktioner. Till exempel: Berätta om en nyhet, ge vägbeskrivning, ge råd till någon som ska flytta till Sverige. Uttryck dig med visst flyt, sammanhängande och varierat. Till exempel: Använd bindeord (och, men, eftersom, om), synonymer. Använd strategier som löser problem. Till exempel: Förklara på olika sätt med olika ord.

Skriva Skriva beskrivande, redogörande och argumenterande texter om bekanta ämnen. Till exempel: Personligt brev, insändare, artikel. Skapa struktur och variation i dina texter. Till exempel: Dela in texten i stycken, använd synonymer och börja meningar med olika satsdelar. Ta anteckningar från till exempel ett TV-program som du använder i eget skrivande. Använd strategier för skrivande. Till exempel: Bearbeta texter, läs texter högt, arbeta med kamratrespons.