Spel i framtiden – utmaningar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
Advertisements

Drogsituationen i Sverige
Missbruksutredning SOU 2011:35 Gerhard Larsson.
Missbruksutredningens förslag
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Avrapportering överenskommelse och Nationella riktlinjer missbruk/beroende Ledningsgruppen
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Samordnad individuell plan
Hur blev det så här? Anders Thorstensson, Hälso- och sjukvårdskansliet Borås ( )
Förebyggande rådet i Enköpings kommun
Missbruksutredningen Framtidens svenska missbruks- och beroendevård Hans Wiklund Fil. dr, Huvudsekreterare Missbruksutredningen
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Socialdepartementet Konferens om drogsituationen i länet och framtidens förebyggande arbete Maria Renström Gruppledare för regeringskansliets samordningssekretariat.
Målområde 10: Goda matvanor och säkra livsmedel Trender och förändringar Ammade barn vid 4 och 6 månaders ålder: Variationerna i amningsfrekvens är stora.
Så planerar och samverkar vi bättre för våra mest sjuka äldre
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Barn som anhöriga till föräldrar med missbruk m.m.
Det är hur barnen mår du kan bedöma ett samhälle Susanne Osten.
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Regeringsuppdraget Länsstyrelsernas tillsyn: Granskning av handläggning och dokumentation Granskning av anmälningar Särskild tillsyn av alla HVB Tillsyn.
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
SOLLEFTEÅ - en kraftfull kommun …där människan står för kraften tillsammans med skogen, vinden och vattnet.
Statliga stöd i alkoholpolitiken – Påverkas ungas alkoholkonsumtion? (RiR 2010:21) Gudrun Antemar Michael Kramers, Ulrika Strid, Magnus Gimdal och Anders.
Samverkan – stöd och utmaning Trollhättan Susanne Rolfner Suvanto - SKL.
Överenskommelse mellan Regeringen och SKL Prioriterade grupper Barn och unga år som har, eller riskerar att utveckla, psykisk ohälsa Personer.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
Återkoppling avgifter, ”semesterkommuner” och medborgarnas rörlighet och kommunal hälso- och sjukvård Läns- och regionförbund 16 september 2015 Helena.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Aktuellt inom missbruks- och beroendevården De viktigaste händelserna, utmaningarna och behovet av kraftsamling under ! Sektionen för.
ASI/SIKTA Chefsnätverk Kommunförbundet Skåne & Malmö stad.
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
% 22% MänKvinnor Ca individer Ca individer.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Förebyggande och behandling av spelmissbruk Promemoria Ds 2015:48.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
CAN-dagen vad vet vi om och vad kan vi erbjuda den regionala nivån?
Vad vi gör Vad vi vet Vad vi behöver veta mer om Vad vi kan göra
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Kortsiktig /Långsiktig effekt
Analysseminarium – ÖK maj
Välkommen till Baskurs ”Riskbruk, missbruk och beroende”
Överenskommelse mellan staten och SKL
Förstärkt föräldra- och barnperspektiv i missbruks- och beroendevården - överenskommelse mellan regeringen och SKL, Kunskap till Praktik. - överenskommelse.
Drogförebyggande arbete 2018
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Avdelningen för vård och omsorg
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
ANDT i Kalmar län.
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Avdelningen för vård och omsorg
Utvecklingsledare, Vårdsamverkan Fyrbodal
Överenskommelse Missbruks- och beroendevård - Bakgrund
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
EN DAG OM FORSKNING KRING SPEL
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Svenska Spels Forskningsråd i samarbete med U-FOLD
Elevhälsan – en kartläggning av aktiviteter
Forskning om implementeringen av barnets rättigheter
Forskning om implementeringen av barnets rättigheter
Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019
MI-Lidfors AB Spelberoende/missbruk Ann-Charlott Lidfors Utbildare i Motiverande Samtal, MI MI-Lidfors AB
Spelansvar – företagens och spelarnas perspektiv
Presentationens avskrift:

Spel i framtiden – utmaningar Håkan Leifman Direktör, CAN Almedalen , 3 juli 2018 1

Stora förändringar En omreglerad spelmarknad (licenssystem). Nu lag börjar gälla 1 jan 2019. Också krav på åtgärder om spelansvar för spelbolagen hjälpa spelarna att minska sitt spelande möjlighet till självavstängning för spelare på onlinespel i 24 timmar, bolag som har spel online ska erbjuda spelarna självtest online utbildning av personal marknadsföringen av spel ska vara måttfull och inte rikta sig till personer under 18 år) ICD-11 (juni 2018): Hasard/pengaspel (spelberoende eller gambling disorder) klassificeras nu flyttat till avsnitt för beroendetillstånd (tidigare impulskontrollstörning): allvarliga problem med spel om pengar Även datorspelsberoende blir en sjukdomsdiagnos (gaming disorder) Fr.o.m. 1 januari 2018: problem med spel om pengar ingår i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen: Kommuner och landsting ålagda att förebygga spelproblem och erbjuda stöd och behandling till personer med allv. problem med spel om pengar

Stora förändringar Osäkert vad som kommer att hända med spelandets omfattning Risk att spelandet ökar?: legala spelen ökar, de illegala? eller mer reglerad och mer kontroll? Forskning och praktik viktig roll att fylla, inte minst preventiva arbetet Viktigt med insatser (vilket SoL och HSL kräver); nu bättre utgångspunkt men hur ser det ut, vad görs i landet:

Folkhälsomyndigheten och SKL – kartläggning kommuners och landstings/regioners förebyggande arbete År 2017 antal (andel) som arbetade förebyggande med spelproblem: 16 av 191 (8 %) kommuner 2 av 18 (11 %) landsting/regioner Under 2018 planerar både kommuner och landsting/regioner f.a. att arbeta med kompetensutveckling + inkludera spel i styrdokument eller handlingsplan Både kommuner och landsting/regioner efterfrågar kunskap om: Risk- och skyddsfaktorer och tidig upptäckt Landsting/regioner: efterfrågar kunskap om vad spelproblem är och kunskap om kartläggning av omfattning och fördelning av spelproblem. Kommuner: efterfrågar kunskap om barn och unga och om hur spel kan integreras i ANDT-förebyggande arbete År 2017 rutiner för att identifiera barn som hade föräldrar eller bodde med vuxna med spelproblem: 11 av 194 (6 %) kommuner; i 4 av 18 (22 %) landsting/regioner

FoHMs och SKLs kartläggning Samarbete mellan kommuner och landsting/region Fr.o.m. januari 2018 ska kommuner och landsting/regioner samarbeta i fråga om personer som missbrukar spel om pengar på samma sätt som för personer som missbrukar alkohol, narkotika, andra beroendeframkallande medel, läkemedel och dopningsmedel (5 kap 9 a § SoL respektive 16 kap 3 § HSL). I 4 av 18 landsting/regioner och i 25 av 198 kommuner fanns överenskommelser kring behandling för personer med spelproblem under 2017.

Dra lärdomar av alkohol Kollektivitet – allt hänger ihop. Universella- och riktade insatser samt vård, behandling. Båda är folkhälsoproblem Åtgärder behövs därför både på individ- och befolkningsnivå. Viktigt med kunskapsstöd från nationell nivå Strukturer för ANDT-förebyggande väl utbyggt, spelprevention kan lära av detta Metodutveckling ANDT—forskning och praktik, funnits utvecklingsmedel från regeringen, liknande behövs på spelområdet Men lägg inte för mkt på ANDT-samordnarna, fullt nog med ANDT, behöver inte en bokstav till Nya medel måste till

Forskning behöver fylla kunskapsluckor (FoHM, 2018) Saknas i stort sett helt studier av effekter på spelande av ex olika regleringsformer tillsyn och tillståndsgivning reklam öppettider kampanjer åldersgränser information i spellokaler uttagsautomater på spelställen

Olika åtgärder behövs för att förebygga spelproblem (FoHM, 2018)