Ledtråd: Ljusbärare.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Av: Linus, Clara och Agnes!
Advertisements

Missionsundervisning i skriftskolan Exempel på saker att ta upp under lektionerna om mission.
KRISTENDOMEN. PLANERING 1: Historia 2: Helig skrift 3: Speciella riter 4: Centrala gestalter 5: Gudssynen.
Aposteln Paulus Efter Jesus död och återuppståndelse spreds kristendomens lära genom apostlarna. En av Jesus främsta förespåkarna var aposteln Paulus.
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Islam Åsa Lillerskog, Eriksdalskolan, Skövde –
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Mathias Holmlund.
MIDSOMMAR. Den ljusa natten vänder Midsommar är Sveriges stora sommar­fest. Värmen har kommit och nätterna är långa och ljusa. Midsommarstången kläs och.
1 Jag tackar dig för dina mäktiga under, förunderligt är allt du gör. Ps. 139:14 Många mammor tror att de är de enda i världen som fått ett barn med funktionshinder.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
HOSIANNA Hosianna, kommer från hebreiskan och betyder "rädda oss" eller "kom med hjälp!". Det är en hos judarna förekommande vädjan till konungar eller.
Jesus stressade inte -men han hann ändå.. Jesus var Gud och samtidigt människa. Han blev: Hungrig, trött, ledsen, arg och upprörd. Hungrig, trött, ledsen,
FÖRSAMLINGEN – VÄRLDENS MÖJLIGHET. ”De höll troget fast vid apostlarnas lära och gemenskapen, vid brödsbrytelsen och bönerna. Och fruktan kom över alla,
Inför nationella provet i svenska
Vikingatiden Historia åk 4
Gud är alltid god Matteus 6:33, 7:7-11.
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Religion - vad är det?.
Aposteln Paulus Efter Jesus död och återuppståndelse spreds kristendomens lära genom apostlarna. En av Jesus främsta förespåkarna var aposteln Paulus som.
PRAO vecka 16 & 17 ( april).
Försoningsläran, kärleksbudskapet
Religion Vi ska jobba med två av de tre syskonreligionerna de kommande veckorna, Judendomen och Islam. Vi kommer ha föreläsningar, diskutera, läsa, se.
Denna vecka låter vi skinkan bli rimmad
Uttal Vokaler dikter.
Vikingatiden Historia åk 4
BE Gå vidare genom att klicka på musen ! ® BrucElvis.
När det gick på Var visst vecka 43 BE ® BrucElvis
och nu kommer vecka BE ® BrucElvis
U5: Gallring och konkurrens
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
SVENSKA TRADITIONER MIDSOMMAR
4. Vad ska det bestämmas om?
Eid Al-ADHA.
Bön & tillbedjan.
Alexander den store f.Kr.
SVENSKA TRADITIONER MIDSOMMAR
Ute är mörkt och kallt i alla husen lyser nu överallt de tända ljusen Nu kommer någon där jag vet nog vem det är Santa Lucia Santa Lucia.
Renässansen, den Nya tiden
Digerdöden.
Religion.
Vilhelm Moberg
Uttal Vokaler dikter.
Upplysningen 1700.
Dagens ledtråd: Läskig dag...
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Vad är regeletik, konsekvensetik och sinneslagsetik
Kyrkan och klostren Medeltiden.
Skaparen av “Vasen med de femton solrosorna”
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Digerdöden ”Den stora döden”
LOKOMOTIVET!!!.
Medeltiden The Dark Ages
Utklädd med kulor och ljus till Jul
Veckans fördjupning handlar om en högtid. Vet du vilken det är
Om du har mat i kylen, Kläder att ta på dig, tak över huvudet och en säng att sova i ... Då är du rikare än 75% av världens folk.
Påsk.
Valborg.
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Ledtråd: Färgglad barnbokskonstnär
Det handlar inte om oss Markusevangeliet 1:32-39
Advent.
FASTLAGSBULLE LEDTRÅD.
Nu är det jul igen och julen varar väl till (?????)
Inför nationella provet i svenska
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Om buden.
Om Tro.
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Ledtråd: Ljusbärare

LUCIA

LUCIA Lucia föddes år 283 i Syrakusa på Sicilien i en rik familj. Pappan dog när Lucia var liten så hon växte upp med sin mamma. Lucia var kristen och hon angav ett löfte till Gud att aldrig gifta sig och hon skulle skänka bort sin hemgift till fattiga. Hon ville bli nunna. Hon berättade inte om sitt löfte till någon. Bild från katolik.se

Lucia Mamman visste inte att Lucia lovat Gud att inte gifta sig så hon lovade bort henne till en man. Lucia ville inte gifta sig med honom så han hämnades och angav henne till kejsaren. Kejsarens trupper förföljde och dödade kristna. Lucia blev arresterad och torterades och dog tillslut. Man tror att hon var mellan 20-25 år. Namnet Lucia kommer av latinets lux som betyder ljus. På Sicilien är Lucia ett namn som betyder den ljusa. 

Lucianatten i Sverige På medeltiden inföll vintersolståndet (årets längsta och mörkaste natt) den 13 december. Man sa att det var en farlig natt. Man trodde att troll och onda andar var aktiva utomhus. Man höll sig inomhus och vaken under natten (luciavaka). Barn som begått illdåd behövde akta sig extra noga, då “Lussi” kunde komma ner från skorstenen och röva bort dem. Julens förberedelser som började den 1:a advent skulle vara klara till Luciadagen, annars kunde “Lussi” straffa gården. 5

Foto: Hanna Hummelbo

Under 1600-1800-talet Ungdomar gick runt mellan gårdarna i grannskapet och sjöng visor, för att få pengar och gåvor, skämta och skrämmas lite. Ofta sjöngs några av Staffansvisorna. Stjärngossarna symboliserar de tre visa männen. Stjärnan har sitt urspung från Betlehemsstjärnan (som visade platsen där Jesus föddes). En ogift kvinna på gården skulle komma med ”ljus i hår” – ljus i mörkret. Hon kallades för lussebruden. Traditionen tror man kommer från Tyskland under 1700- talet, ljuskransen ska föreställa en gloria och man tror att den kan härstamma från Jesus. Ungdomarna hade sin egen tradition på årets längsta natt. Det var att dra runt mellan gårdarna i grannskapet och sjunga visor, för att på så sätt få pengar och gåvor, skämta och skrämmas lite. Ofta sjöngs några av de många StaffansvisornaUngdomarna hade sin egen tradition på årets längsta natt. Det var att dra runt mellan gårdarna i grannskapet och sjunga visor, för att på så sätt få pengar och gåvor, skämta och skrämmas lite. Ofta sjöngs några av de många Staffansvisorna, som i sista versen ofta har en anspelning på brännvin eller gåvor, vilket man ville ha från gården man sjöng för. Samma fenomen uppträdde påvalborgsnattenUngdomarna hade sin egen tradition på årets längsta natt. Det var att dra runt mellan gårdarna i grannskapet och sjunga visor, för att på så sätt få pengar och gåvor, skämta och skrämmas lite. Ofta sjöngs några av de många Staffansvisorna, som i sista versen ofta har en anspelning på brännvin eller gåvor, vilket man ville ha från gården man sjöng för. Samma fenomen uppträdde påvalborgsnatten då det kallades att sjunga maj. Såväl tiggar- och skämtsången kring lucia, som att sjunga maj har alltså överlevt in i våra dagar, fast i förändrade former. 7

Bild från nordiskamuseet.se

Kommer du ihåg? Var och när föddes Lucia? År 283 på Sicilien. Vad betyder Lucia? Den ljusa. Varför dog Lucia Hon var kristen. Det var förbjudet. Hur gammal var hon när hon dog? 20-25 år

Referenser http://www.katoliknu.se/html/artcl_sankta_lucia.htm https://www.svenskakyrkan.se/jul/lucia https://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/lucia https://sv.wikipedia.org/wiki/Lucia