Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HSB - Panelundersökning 1. Är bostadsrätten attraktiv?
Advertisements

Boendeundersökning Järvaområdet Svenska Bostäder
Hur gör vi med skolhuset?.  Nuläget i förhandlingarna med Vännäs kommun om eventuellt köp  Fakta om eventuellt köp – kostnader, intäkter, möjligheter,
Skadestånd och skulder
Energideklarationer Thomas Johansson.
Vad är det för skillnad mellan hyresrätt och bostadsrätt?
Hur kan stat och kommun främja utvecklingen av bostäder för äldre?
LTA - Tryckavlopp för småhus
Fastighetsförsäkring för BRF Lindholmsdockan
Fastighetsboxar. 2 Är du för eller emot att man slutar dela ut posten vid varje dörr från år 2011 och istället delar ut posten i fastighetsboxar som fastighetsägaren.
BOSTADSRÄTTSHAVARENS RÄTTIGHETER OCH SKYLDIGHETER
Lantmäterimyndigheten
Fövaltningsberättelse räkenskapsåret 2011 Brf Sjöstadsviken.
Nätverk i Sveriges HR Förening. Vad är ett nätverk? ” Ett nätverk är en grupp som har en gemensam bas och ett gemensamt mål eller en gemensam idé, med.
Kapitel 10 November 2008/Leif Carlsson Boende och boendemiljö Liv & hälsa i Örebro län år 2000, 2004 och 2008 Liv & hälsa 2008 Liv & hälsa 2000, 2004 och.
HSB-Båten 2009 Bostadsrättsjuridik Ola Thored. Bostadsrättsjuridik Medlemskap –Ska beviljas? –Får vägras? Andrahandsupplåtelse –Ska tillåtas? –Får vägras?
Bostadsrättsjuridik Ola Thored
Riksbyggens arbete med ekosystemtjänster
Redovisning av BRF Barnängshusens enkät. Syfte Ökad trivsel förankring/inhämta medlemmarnas åsikter förändringar som medlemmarna önskar Idéinventering.
Hyreslägenhet och bostadsrätt kap.12
Strategier för energieffektivisering i fastigheter Roger Gunnarsson, Energikontor Sydost.
Markägare inom Östra Sventorp
HVB Barn och Unga 2013.
Begrepp och fackuttryck
Fastighetsmäklareprogrammet Fastighetsmäklare fastighetsmäklare, yrkesman som förmedlar försäljning och köp av fastigheter. Mäklaren får normalt betalt.
HSB - Panelundersökning 4. Sammanfattning HSB har startat en webbpanel genom vilken HSB önskar kartlägga medlemmars och förtroendevaldas åsikter kring.
Bostadsrättsföreningen Fagerstrand Hemsida: Mäklarinfo www.fagerstrandbrf.se Mäklarinfo.
Om Ideella föreningar & ekonomiska föreningar
Nr 44 (1//15) Innehåll i detta nummer: Styrelsen Ansvar- eget och föreningens Andrahandsuthyrning Källsortering Bridge Balkonggolv Trappstädning Elrenovering.
Socialt blandat boende
Från hyresrätt till bostadsrätt. Förberedelse Registrera förening Göra intresseanmälan till Svenska Bostäder.
Servitut och Gemensamhetsanläggning - samverkan mellan grannar
Presentation av genomförda paneler om: Boendefrågor, Folkhälsa och Hemkänsla oktober 2008-maj 2009 Ahmad Azizi
Påverka i förbundet Motionsskola. Så här kan du påverka Motionen ska innehålla konkreta förslag till förändring Alla medlemmar i förbundet har rätt.
VATTENSKADOR OVE SCHRAMM. VATTENSKADOR I BRF Hur reglerar vi ansvaret vid en vattenskada?
VÄLKOMMEN. Synpunkter från möte med ÖTV 6/2 Bra idé, men fel placering. Bra föreningsform Snygg arkitektur ”Fel” arkitektur; borde vara mer av röda.
Öppet Hus 25 augusti Turbingränd 4 Margareta & Kurt.
Vi är en förening med bred ungdomsverksamhet inom fotboll. Vi har 18 lag, 574 aktiva ungdomar, 3 seniorlag och totalt 1400 medlemmar. Det är fantaskiskt.
VÄLKOMMEN PÅ FASTIGHETSÄGAR- FRUKOST BÄTTRE PROJEKT I DIN BRF FASTIGHETSÄGARNAS HUS 3 DECEMBER 2013.
STADGAR & KODEN HSB NORMALSTADGAR FÖR BRF HSB KOD FÖR BRF.
ATT SITTA I STYRELSEN OVE SCHRAMM 28 SEPTEMBER 2016.
KjR Utb Så här kan det gå!.
Innehåll Syftet med föreningsbidrag Krav på förening som söker bidrag
Förtroendevalds-utbildning
Bidrag för bostadsanpassning - För ett självständigt liv i eget boende
Förslag till nya stadgar
Stadgar och kod för brf Film på youtube, klicka på bilden för att se den.
Ahmad Azizi Presentation av genomförda paneler om: Boendefrågor, Folkhälsa och Hemkänsla oktober 2008-maj 2009 Ahmad Azizi
Ägandeförhållanden Församlingar och Pastorat
Ansökan om tillstånd till ändring av lägenhet hos BRF Torsviggen
HYRESLÄGENHET OCH bOSTAdSRÄTT
Bostadsplaneringen i Västerås
Anti-doping ”Riksidrottsförbundet är svensk idrotts samlande organisation med uppgift att stödja, företräda och leda rörelsen i gemensamma frågor,
FN-dagen uppmärksammas varje år den 24 oktober.
Bostäder anpassade för äldre?
Kooperativt ägd hyresrätt
Boende & Budget Maria Lund
Boende & Budget Maria Lund
Välkommen! HSB Brf PROMENADEN
MÅNGKULTURELL KOMMUNIKATION
God Man till ensamkommande barn
Nyttjanderätter Introduktion
Renovering av avloppsledning Kommande:
Så jobbar vi med hemlöshetsfrågan
Arbetsgruppen Ullvi byvägar Byvägar - röda
Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret
Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret
Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret
GDPR Vi äger inte våra medlemmars personuppgifter, vi lånar dom.
Extra Föreningsstämma Brf Ribban
Presentationens avskrift:

Boende i Bostadsrättsföreningen Trollbäret Vad är mitt ansvar och mina rättigheter?

Bostadsrätt, vilken rätt är det? Begreppet bostadsrätt används ofta i dagligt tal för att beteckna den lägenhet du har. Men det är viktigt att komma ihåg att när du köper en bostadsrätt köper du ingen fysisk lägenhet eller någon andel i en fastighet, utan endast en rätt att nyttja en viss lägenhet. Det innebär att du tillsammans dina grannar är medlem i en ekonomisk förening som äger fastigheten och därmed också lägenheterna. Du är själv med och äger huset du bor i. Allt från lägenheterna, de gemensamma utrymmena och eventuell utemiljö.

Skillnaden mellan bostadsrätt och hyresrätt? Hyresrätten är en lägenhet som man hyr av en fastighetsägare. I en bostadsrättsförening ägs fastigheten gemensamt av dem som bor i huset. Som bostadsrättshavare äger du alltså inte din lägenhet, utan rätten att bo i den. Till skillnad från en hyresrätt så har du stora friheter att till exempel måla, tapetsera och bygga om din bostadsrätt. Men det är viktigt att komma ihåg att du behöver styrelsens tillstånd för större ingrepp i lägenheten. Ta alltid kontakt med din bostadsrättsförening om du är osäker på vad som gäller.

Vi äger husen tillsammans Att bo i en bostadsrättsförening innebär att du tillsammans med andra får möjlighet att utveckla ditt boende på bästa sätt. Styrelsen har uppdraget att se till att bostadsrättsföreningen förvaltas på bästa sätt, men alla medlemmar är gemensamt ansvariga för att boendet fungerar bra.

Vilket ansvar har vi, var och en som bor i Trollbäret? Med nyttjanderätten till lägenheten får du både rättigheter och skyldigheter. Skyldigheterna handlar om att vårda och sköta om. Rättigheterna handlar om att själv få göra vissa förändringar i lägenheten. Ansvarsfördelningen mellan dig och föreningen är reglerad i stadgarna och Bostadsrättslagen. Det är viktigt att hålla lägenheten i gott skick. När du använder lägenheten ska du se till att bevara vad som kallas sundhet, ordning och skick inom fastigheten. Du ansvarar också för vad dina familjemedlemmar och gäster har för sig. Som bostadsrättshavare har du ett ansvar för vissa delar i lägenheten som kan bli dyra att ersätta vid skada. Se till att din hemförsäkring respektive tilläggsförsäkring täcker in skada som du måste svara för enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar. Ett bra alternativ är att bostadsrättsföreningen kompletterar fastighetsförsäkringen med en gemensam tilläggsförsäkring för alla medlemmar.

Vilket ansvar har vi, var och en som bor i Trollbäret? Du har ett särskilt ansvar för lägenheten du bor i men du har också ett ansvar för fastigheten som sådan. Med detta menas utrymmen både ute och inne, som du och dina grannar gemensamt disponerar. Mycket av det som medlemmarna tycker är viktigt för trivseln i boendet regleras varken i lagar eller stadgar. Sådana frågor beslutar man om tillsammans. Tillsammans skapar du och dina grannar den bomiljö ni vill ha. I stadgarna anges hur föreningens verksamhet ska vara organiserad, vilken beslutsordning som ska gälla och vilka krav som ställs på dig som medlem. Ta del av stadgarna innan du blir medlem. Som medlem åtar du dig att följa stadgarna.

Sammanfattning av temakväll 1 I Trollbärets bostadsrättsförening tar vi var och en ansvar för vårt boende och att vi trivs tillsammans. Gemensamt skapar vi en välskött förening som håller sitt värde över tid. Detta är till nytta för oss i vårat hem men också som ägare av fastigheterna i föreningen samt för Nya Hjärsta som stadsdel i Örebro.

Kommande temakvällar 14 november kl 18.30 Hur läser jag stadgarna? (den 30 oktober extrastämma m revidering av stadgarna) 28 november kl 18.30 Hur är jag som granne?