Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Innehåll Syftet med föreningsbidrag Krav på förening som söker bidrag

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Innehåll Syftet med föreningsbidrag Krav på förening som söker bidrag"— Presentationens avskrift:

1

2 Innehåll Syftet med föreningsbidrag Krav på förening som söker bidrag
Grund- och medlemsbidrag Verksamhetsbidrag Särskilt verksamhetsbidrag Ansökan Adresslista till föreningarna, kontaktperson Kontaktperson gällande frågor

3 Syftet med föreningsbidrag
stödja, stimulera och underlätta frivilligt socialt arbete stimulera föreningar att bedriva utåtriktad verksamhet för personer till exempel genom kulturaktiviteter bryta isolering för enskilda och grupper ge förutsättningar för ett aktivt socialt liv, gemenskap och sociala kontakter mellan människor stödja pensionärer som utför aktiviteter till barn och ungdomar stödja hälsofrämjande insatser för att fysiskt, psykiskt och socialt höja välbefinnande till exempel genom promenader, lättgympa, frågesport (hjärngympa), kontaktverksamhet eller annat

4 Krav på förening som ansöker om bidrag
Föreningen ska vara demokratiskt uppbyggd, främja jämställdhet och integration och i vederbörlig ordning ha: antagna stadgar styrelse och revisorer stadigvarande verksamhet ordnad ekonomiskförvaltning eget postgirokonto/bankgirokonto organisationsnummer Föreningen ska ta ut årlig avgift av medlemmarna samt redovisa detta i verksamhetsberättelsen.

5 Grund- och medlemsbidrag
Grundbidrag och medlemsbidrag kan utges till lokal pensionärsförening inom Linköpings kommun. Med lokal förening menas att föreningen är verksam i kommunen men kan ha medlemmar i flera kommuner. Den kan också tillhöra en riksorganisation. Bidrag utges inte till länsförening. För att grundbidrag ska utges krävs att föreningen har minst 10 betalande medlemmar. I grundbidraget ingår ekonomiskt stöd till administration såsom kostnader för telefon, porto med mera.

6 forts Grundbidrag utges per bidragsberättigad förening. Medlemsbidrag utges per bidragsberättigad medlem. Bidragets storlek fastställer äldrenämnden varje år med hänsyn tagen till av kommunfullmäktige tilldelade medel. Med bidragsberättigad medlem avses betalande medlem som är 65 år eller äldre och bor i kommunen.

7 Verksamhetsbidrag Verksamhetsbidrag kan utges till lokal förening (pensionärsförening eller annan förening) under förutsättning att aktiviteterna anordnas för pensionärer eller av pensionärer som är bosatta eller skrivna inom Linköpings kommun. Verksamhetsbidrag utges efter överenskommelse mellan föreningen och äldrenämnden. Vid bedömning av ansökningar om verksamhetsbidrag kommer äldrenämnden att lägga stor vikt vid: att verksamheten riktar aktiviteter till andra än egna medlemmar verksamhet som riktar sig till boende i kommunens äldreboenden verksamhetens omfattning om verksamheten innebär att nya arbetssätt prövas i vilken utsträckning verksamheten kompletterar eller förstärker annan verksamhet

8 Särskilt verksamhetsbidrag
Särskilt verksamhetsbidrag kan utges till lokal samorganisation. Med samorganisation avses en paraplyorganisation för ett antal medlemsföreningar. Samorganisationen ska bedriva verksamhet som stöd till medlemsföreningar. Samorganisationen ska också bedriva egen verksamhet för medlemmar i medlemsföreningar. Det särskilda verksamhetsbidraget utgör totalt 8 % av de medel som årligen avsätts till föreningsbidrag för pensionärsföreningarna. Det särskilda verksamhetsbidraget fördelas i förhållande till antalet medlemsföreningar som samorganisationen stödjer.

9 Ansökan och ansökningstid
Genomgång av exempelansökan. Sista ansökningsdag är den 30 september och ansökan skickas till omsorgskontoret. Om möjligt skriv ansökan på datorn för att underlätta att läsa ansökningshandlingarna.

10 Adresslista och kontaktperson till föreningen
Viktigt att omsorgskontoret har rätt uppgifter till föreningen och kontaktperson. Detta för att kunna skicka ut information mm. Innan ni går skriv upp adressen samt kontaktperson och ev mailadress till föreningen på listan. Vid förändringar gällande adress, kontaktperson eller mailadress skicka in ändringen till Frida Hjertstedt.

11 Kontaktperson på Omsorgskontoret
Vid frågor eller funderingar gällande Föreningsbidrag kan ni ringa eller maila: Frida Hjertstedt planeringsledare


Ladda ner ppt "Innehåll Syftet med föreningsbidrag Krav på förening som söker bidrag"

Liknande presentationer


Google-annonser