Levande bibliotek Estherforum.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Landstinget och Kommunerna i Kalmar län - i samarbete
Advertisements

Molndal.se Kultur och Fritid - Bibliotek Synliggör biblioteket - i teori och praktik Anette Eliasson
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Vårdsamverkan Fyrbodal
Mäta för att leda Introduktion skapa förutsättningar att förstå sammanhang, identifiera förbättringsarbeten och följa dess effekter på resultat.
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Behov av habilitering och rehabilitering
Ramverk för patientmedverkan
Länsgemensam ledning i samverkan
Bättre psykiatrisk vård med kvalitetsregister Qulturum Förberedelser inför LS1 – Förbättringsteam (en beskrivning av patientprocess per område utifrån.
”Jag vill vara konstruktiv i debatten”. ”Jag vill inte vara en papegoja och upprepa vad andra sagt i syfte att höra min egen röst…även fast den är trevlig.
Preventivt arbetssätt Mål/ målområde Åstadkomma förbättringar Påverkansanalys – Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre 2013 Bättre liv för.
Behovsanalys och brukardialog 2011
NSPHiG Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg.
Psykiatri Vård- och stödsamordningsprojektet Psykiatrin i Dalarna
Uppföljning av implementering av Handlingsplan ökad patient-/brukarmedverkan
Diagnos och delaktighet
Patientlagen och information till patienter och närstående
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
Vården i siffror Tekniska bilder 2015.
Presentation februari 2015
Vi arbetar aktivt med patientsäkerhet i hälso- och sjukvården inom Landstinget i Jönköpings län Bland annat genom satsningen Säker vård – alla gånger.
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Patientlagen 2014:821 Texten är framtagen och reviderad ( ) av länets Medicinskt Ansvariga Sjuksköterskor tillsammans med Kunskapscentrum för.
Samordnad vård och omsorgsplanering i slutenvård, öppenvård och hemsjukvård Lokala anvisningar/rutiner för östra länsdelen.
Personcentrerat förhållningsätt Margareta Albinsson Enheten för strategisk kvalitetsitveckling Region Skåne
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Patientmaktsperspektivet Johan Assarsson. En ny Patientlag – vad innebär det?
Vart är vi på väg? Ann-Charlotte Kassberg, Norrbottens läns landsting Harald Segerstedt, Kommunförbundet Norrbotten.
Bakgrund ”En nationell cancerstrategi för framtiden” SOU 2009:11 Viktiga förbättringsområden- psykosocialt stöd och rehabilitering Sex regionala cancercentrum,
Förbättringsområde folkhälsa Matvanor hos föräldrar till minderåriga barn och vissa utvalda övervikts- och/eller diabetespatienter.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
VAD ÄR DET?.  Socialtjänsten skall se till att alla människor har en ekonomisk och social trygghet.  Socialtjänsten skall se till att alla kan ta del.
Genomföra - brukarundersökning årligen - höja svarsfrekvensen - minst 90 % skall vara nöjda Syfte En temperaturmätning som signalerar hur våra brukare.
Västra Götalandsregionen ska bidra till att personer med funktionsnedsättning kan delta i samhällslivet, få möjlighet att påverka sin livssituation och.
Välkomna! Till Västra Götalandsregionen. Arbetet mot en regionreform.
Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län Politiska samverkansberedningen Strategi för Norrbottens län = kommuner + landsting Bygger på SKL’s arbete.
Inga patienter brukare ska ”falla mellan stolarna” Gråzoner synliggöras Beslutas av Direktörer/Nämnder /Fullmäktige beroende på olika krav Överenskommelser.
Barns Röst. För och med: Barn med NPF år och yrkesverksamma inom BUP & Hab Mål: Ökad delaktighet i den egna vården Av: Riksförbundet Attention i.
 Inledning Arbete inför den strategiska planen  Lunch  Ögonmottagningen - Gunilla Nordlander  Läkemedel.
Lag utan genomslag Utvärdering av patientlagen 2014–2017
Ramverk för patientmedverkan
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Nätverksträff Trygg hemma 12 oktober 2015
PERSONCENTRERAD VÅRD DE KRONISKA SJUKDOMARNAS UTMANING
Sjukskrivningskollen Digitalt stödprogram för sjukskrivna
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län Politiska samverkansberedningen Eva Abrahamsson, Norrbottens Kommuner Annika Kostet Green, Norrbottens.
Kännetecknande för det goda arbetet
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Sfams fortbildningsportal
Våga prata om psykisk ohälsa!
Fokus Yrkesutbildning VO
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Delat beslutsfattande och SIP
Omställningen av hälso- och sjukvården
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Bättre brukarinflytande 2017
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Samordningssköterskans uppdrag
Regionalt cancercentrum Sydöst - platsbesök 30 september 2014
Kampanj för att förhindra fallolyckor Vill KPR vara med på något sätt?
Min vardag som handläggare
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Meeting place Heart´s house
Samverkan inom Region Norrbotten
Lagen om samverkan vid utskrivning från slutenvård (SVU)
Personliga ombud Kronoberg
Presentationens avskrift:

Levande bibliotek Estherforum

Vad är Levande Bibliotek? Kan man låna en person? Vem? Någon som har egen erfarenhet av vård och behandling Eller är närstående till en person med erfarenhet av olika former av vård och behandling Någon som vill bidra med sina erfarenheter i olika sammanhang Hur går det till? Någon från verksamheten hör av sig – vi tittar i biblioteket och letar efter ”rätt profil” Vi frågar personen som svarar ja eller nej. Vi förmedlar kontakten mellan verksamheten och personen. Estherforum

Att lära för livet tillsammans När kan det vara aktuellt? Förbättringsarbete i vården Att lära för livet tillsammans Lärcafé Utvecklingsdagar Riskanalyser Information Processarbete Bollplank Föreläsare Att medverka i lärcafé, förbättringsarbete på de olika enheterna, vid ombyggnationer eller nybyggnationer, enskilda patientsamtal, risk eller händelseanalys, osv Enskilda patientsamtal Volontär Estherforum

”Matchning” utifrån personens profil och möjligheter Hur går det till? Inbjudan Intresseanmälan Intervju Klar för ”utlåning” Fråga kommer ”Matchning” utifrån personens profil och möjligheter Estherforum

Vill du vara med och bidra i utvecklingen av hälso-och sjukvård Vill du vara med och bidra i utvecklingen av hälso-och sjukvård? Vill du dela med dig av dina erfarenheter?   Intresset är stort i hälso-och sjukvårdens olika verksamheter att ta del av erfarenheter och idéer från erfarna patienter och närstående. Patientlagen syftar till att stärka och tydliggöra patientens ställning och främja delaktighet och självbestämmande. Här kan vi bli bättre. Det finns behov av att öka samverkan på flera olika nivåer. Vill du dela med dig av dina erfarenheter av att vara patient eller närstående? Har du tankar om hur hälso- och sjukvården planeras och genomförs och hur hälso- och sjukvården kan bli bättre? Då vill vi gärna ha din hjälp. Vi har i regionen skapat ett ”Levande bibliotek” som fylls av personer som är beredda att bidra på olika sätt. Vill du också vara med? Vi behöver dina erfarenheter i flera olika sammanhang. Några exempel: Erfaren patient eller närstående i Lärcafé. Ingå i ett förbättringsteam tillsammans med medarbetare Volontär i Hjärtats hus. Bollplank till Esthercoacher. Berätta din berättelse för vårdens medarbetare M.m. Omfattningen på medverkan avgör du helt och hållet själv. Du förbinder dig inte att vara tillgänglig vid vissa tider. Men, det ger oss i hälso-och sjukvården möjlighet att ställa frågan till dig om du har ”rätt” profil för behovet. Verkar det intressant? Om du tycker det vill vi gärna ha en kontakt för att prata vidare. Lämna dina kontaktuppgifter och vad du skulle vilja bidra med så hör vi av oss. Estherforum

Viktigaste drivkraft att vara med?   Intervjufrågor: Vem är du? Viktigaste drivkraft att vara med? Din erfarenhet av hälso- och sjukvård, som patient och/eller närstående? Erfarenheter av arbetsliv och föreningsliv? Vilka uppdrag kan vara aktuella? Omfattning? Språkkunskaper?  Särskilda behov?  Praktiska detaljer t.ex. vid resor? Estherforum

Förväntningar på den medverkande: Vill du vara med och bidra i utvecklingen av hälso-och sjukvård? Vill du dela med dig av dina erfarenheter?   Intresset är stort i hälso-och sjukvårdens olika verksamheter att ta del av erfarenheter och idéer från erfarna patienter och närstående. Patientlagen syftar till att stärka och tydliggöra patientens ställning och främja delaktighet och självbestämmande. Här kan vi bli bättre. Det finns behov av att öka samverkan på flera olika nivåer. Vill du dela med dig av dina erfarenheter av att vara patient eller närstående? Har du tankar om hur hälso- och sjukvården planeras och genomförs och hur hälso- och sjukvården kan bli bättre? Då vill vi gärna ha din hjälp. Vi har i regionen skapat ett ”Levande bibliotek” som fylls av personer som är beredda att bidra på olika sätt. Vill du också vara med? Vi behöver dina erfarenheter i flera olika sammanhang. Några exempel: Erfaren patient eller närstående i Lärcafé. Ingå i ett förbättringsteam tillsammans med medarbetare Bollplank till Esthercoacher. Volontär i Hjärtats hus. Berätta din berättelse för vårdens medarbetare M.m. Omfattningen på medverkan avgör du helt och hållet själv. Du förbinder dig inte att vara tillgänglig vid vissa tider. Men, det ger oss i hälso-och sjukvården möjlighet att ställa frågan till dig om du har ”rätt” profil för behovet. Verkar det intressant? Om du tycker det vill vi gärna ha en kontakt för att prata vidare. Lämna dina kontaktuppgifter och vad du skulle vilja bidra med så hör vi av oss. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta: Annmargreth Kvarnefors, utvecklingsledare, Qulturum, Region Jönköpings län E-postadress: anna.kvarnefors@rjl.se telefon: 070 508 57 00 Patrik Blomqvist, patientstödjare, Region Jönköpings län E-postadress: patrik.blomqvist@rjl.se telefon: 070 2478717 E-postadress: anita.hegestrand.magnusson@rjl.se telefon: 072 5562862 Anita Hegestrand Magnusson, utbildningsledare, Region Jönköpings län Checklista levande bibliotek inför förfrågan om patient/närståendemedverkan. Verksamhet:  Tid och plats: Uppdraget gäller:  Förväntningar på den medverkande:  Den som medverkar erbjuds: (fika, lunch, resa, ersättning?)  Kontaktperson: 1. Varför satsar vi på patientmedverkan? 2. Vilka är våra övergripande mål för patientmedverkan? 3. Vilka är våra mål för arbetet? 4. Hur utvärderar vi effekten av patientmedverkan? 5. Hur ger vi återkoppling till patient/närstående? Estherforum

Representerar olika diagnoser: Nuläge, februari 2018 Ca 40 personer Åldrar 28-82 år Ca 1/3 män 2/3 kvinnor Representerar olika diagnoser: Ex cancer, psykisk ohälsa, reumatiska sjukdomar, hjärtlungsjukdomar, stroke Seniorer Närstående/ anhöriga Estherforum