Energimyndighetens inspel

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Idéer för ett bredare entreprenörskap
Kontrollstation för elcertifikatsystemet 2015
Aktuellt från Näringsdepartementet
DemoskopPanelen 2013.
Seminarium 26 november 2013 Maria Khorsand, vd SP Sveriges Tekniska Forskningsinsitut och ordförande i rådet.
Staten och det civila samhällets organisationer
Nationell Strategi Vattenbruk • Varför en strategi • Målsättning • Hur vi tänkt göra.
Behöver Sverige en ny skattereform? Kommentarer på Peter Birch Sorensens rapport Ann-Sofie Kolm, Stockholm University.
Elcertifikat –den svenska modellen FERA styrelseseminarium Nils Andersson Vattenfall AB.
EU2020 och det svenska perspektivet
Utmaningarna i energiomställningen
Välkommen till information om utvecklingsarbete
Energilösningar för framtiden Energikonferensen i Gimo 8 maj 2012 Andres Muld.
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Community Readiness Baseras på teorier om Community Developement -Organisationsteori -Psykologiteorier Har använts inom alkohol och drogmissbruk, våld.
ENTSO-E:s Ten Year Network Development Plan (TYNDP) > ENTSO-E:s organisation för nätplanering > TYNDP 2010 > Framtida arbete.
Mål för vind/förnybar energi Lars Andersson, chef för Energimyndighetens vindenhet.
Imorgon tänkte jag bjuda på något gott att äta. Ni får välja
Vårt uppdrag Inriktning – bidra till ökad samverkan mellan berörda aktörer och till ökade kunskaper om möjligheterna med smarta elnät i samhället – lämna.
Vilka strategiska frågor har vi framför oss?
Den framtida (el)energiförsörjningen?
Thore Sahlin Ordförande Svensk Fjärrvärme
Fokus III & UP-System AES-konferens i Katrineholm 7 maj 2009 Jörgen Sjödin & Lars Ingelstam.
Lönar det sig att gå före? MILJÖEKONOMI 10 Mars 2011 Eva Samakovlis.
Klimathotet Krympt global ekonomi - med 51 tusen miljarder kronor Svåra översvämningar (höjda havsnivåer) Vattenbrist, torka, ökenutbredning Oförutsedda.
Barn i ekonomiskt utsatta hushåll Cecilia Karlsson, Folkhälsocontroller.
Att stödja övergången till en koldioxidsnål ekonomi inom alla sektorer
Fördjupad utvärdering 2015 Fokusområde Hållbar konsumtion
Hantering av nätbegränsningar på den nordiska elmarknaden – NordREG:s synpunkter på rapport från EA Energy, Hagman Energy och COWI Nordiska ministerrådets.
Vägval för resurseffektiv effektivisering 1.
Varför omvärldsbevakning?
Serviceprogram (RSP) Remissutkast Jämtlands län - att längta till och växa i.
Vad, hur och varför samverkan? Resultat !?
Miljöpolitikens problem
Institutioner och aktörer
Miljömålsberedningen
Fördjupad utvärdering 2015 Fokusområde Hållbara städer: Urbanisering Anna Wahlström, Naturvårdsverket.
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Västra Götalandsregionens nya handlingsprogram
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Nu kraftsamlar vi för den sociala barn- och ungdomsvården
Internationella avdelningen (IA) Energimarknadsrådet 6 maj 2015 Petra Lindmark, Internationell samordnare och analytiker Caroline Törnqvist, Avdelningschef.
1 TEMASEMINARIUM KUNSKAP TILL HANDLING PROCESSUTVÄRDERING AV ARBETET FÖR SOCIAL HÅLLBARHET OCH MINSKADE SKILLNADER I HÄLSA 18 SEPT 2015.
Utsatta EU-medborgare i Trollhättan. Dagens regelverk är utformade utifrån grundtanken med fri rörlighet och att de personer som kommer hit förutsätts.
Miljödepartementet Fossiloberoende fordonspark 2030 Leif Holmberg Politiskt sakkunnig Miljödepartementet.
Analyser och mallar. Innehåller Kravspecifikation 4P (marknadsmixen) Metod Mall Exempel Metod Mall Exempel Det finns inga rätt eller fel hur ni presenterar.
Hälften förnybart – hur når vi 100 %
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Landsbygdskommittén.
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
Politiskt deltagande Sammanfattning.
3. Ska inte alla få vara med?
Hållbar energiproduktion och distribution
Vision för rätt lön.
Rapport: Utvärdering av primärvårdens organisation i egen regi
Sveriges ansvar för energi och klimatpolitik
Vision för rätt lön
Spelar priset någon roll? Om samhällsekonomiska analyser
Svenskt Näringsliv om elnätsreglering
Vad innebär regionbildningen?
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
Förstudie Otålighet Läsa redan beslutade Intervjua aktiva och berörda
Presentation av affärsplan
Presentation av affärsplan
Företagets namn Affärsplan.
Riksdagspartierna och energipolitiken
Ekonomirapporten maj 2019 Anders Knape, ordförande Annika Wallenskog, chefsekonom Välkomna Anders. Hej och välkomna till presentation av vårens Ekonomirapport.
Socialtjänstens medverkan i samhällsplanering
Presentationens avskrift:

Energimyndighetens inspel Hearing om flexibilitetsbehov 12 april 2018 Martin Johansson Energimyndighetens perspektiv? Vi behöver på något sätt flexibilitet. Vi gör olika samhällsekonomiska analyser och då är det viktigt att förstå vilka konsekvenser vägval som görs av politiker (i Sverige eller i EU) får. Det kan ju vara satsningar på ett visst kraftslag eller en viss flexibilitetsresurs. Vi jobbar just nu med att titta på möjligheten att nå ett 100 Procent förnybart kraftsystem och vilka breda utmaningar det har. Påverkan på kraftsystemet är 1 område som är viktigt och då kan en sån här rapport vara väldigt värdefull.

Omställningen skapar behov av flexibilitet… Sannolikt variabel kraft! Kommer vissa marknadssignaler för sent? Viktigt att fundera kring elmix också. Framför allt om man ser sig om i EU eller politiska förslag med mycket förslag till eller faktiska stöd till specifika tekniker. Dessutom variabilitet så som geografisk spridning mm. Ex: Stöd till batterier i alla hushåll! …men samtidigt ställs också hela elsystemet om

Energimyndighetens perspektiv Vi tycker detta är ett viktigt arbete som vi kommer att använda oss av i vår analys av 100 procent förnybar elproduktion till år 2040 Vi har en förståelse för att det inte finns ett entydigt sätt att se på frågan om flexibilitet men att detta samtidigt belyser att vi på olika sätt kommer att behöva mer flexibilitet som inte kommer direkt från elproduktionsanläggningar (i Sverige). Rapporten belyser olika delar av flexibilitetsbehovet Sen väcker det en del frågor om försörjningstrygghet - Sverige/Norden/EU? Försörjningstrygghet: El är inte bara en marknadsfråga utan en förutsättning. Förmodligen kan vi inte acceptera en lägre försörjningstygghet men vilket pris kan vi tänka sätta på det? Då kommer en politisk dimension in (eller kanske också en opinion) Någonstans måste vi visa att flexibilitet behövs. Men sen har vi en annan dimension av att det kan se olika ut framtiden. Men det behöver inte bara bestämmas av marknaden eller ”naturliga utvecklingar”. Även Sen är det viktigt att förstå att det finns många val som görs både på politisk nivå och aktörsnivå…

Kan marknaden lösa frågan? Det är rimligt att anta det Men elmarknaden är konstruerad och begränsad Ledtider och tillståndsprocesser. Om tekniken finns på plats men inte möjligheten… Är spelreglerna satta så att vi kan få den flexibilitet vi eftersträvar? Samhällsekonomi – marknadsekonomi: Vi kan spilla el och det är ok men kanske inte om utmaningen uppstått på grund av ett stödsystem... Slutsats: Vi behöver ha ett bredare perspektiv och behovet av flexibilitet behöver vara en av de faktorer som behöver beaktas när nya styrmedel eller regelverk ska beslutas. Marknadens aktörer kan sannolikt lösa utmaningen men det förutsätter att det inte finns hinder (eller marknadsmisslyckanden). Exempel kan ju vara olika styrmedel som verkar hämmande, är otydliga eller kortsiktiga. Det kan också vara tillståndsprocesser för nät, elproduktion eller lager. Detsamma gäller andra regelverk. Denna rapport syftar inte till att lösa detta men det kan vara värt att poängtera.

Når vi ett 100 procent förnybart elsystem till år 2040? Snarare hur når vi ett 100 procent förnybart elsystem med hög leveranssäkerhet, låg miljö- och social påverkan, hållbarhet och kostnadseffektivt? Alla dessa frågor har en politisk dimension där det går att förvänta sig styrmedel/regelverk mm som försöker lösa dessa frågor.