ANDT i Kalmar län.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Ungdomars drogvanor 2011 Undersökning bland årskurs 9
Drogsituationen i Sverige
Erfarenhetsdagen 21 oktober 2013 Länsstyrelsens ANDT-uppdrag ANDT-strategin Lägesrapport Aktuellt i Värmland.
Kvinnofridsprogrammet i Malmö Grundvärderingar •Samhället har ansvar för att skydda, hjälpa och stödja våldsutsatta kvinnor.
Rökfria skolgårdar - när når vi dit?
Träff med fritidsgårdar i Örebro län
Samhällsråd T. Innehåll Vi ansluter till den nationella ANDT-strategin De 7 länsmålen bygger på länets folkhälsoplan, regionalt program för social välfärd.
Centrum mot våld Förstudie Bakgrund Länsstyrelsen har ett regeringsuppdrag att stödja samordningen i länet av insatser mot våld i nära relation.
Vägar till fortsatt framgång mot ANDT i Västernorrland Anna Karlsson
Förebyggande rådet i Enköpings kommun
Folkhälsa i Gävleborg - gemensamma utgångspunkter
Skolelevers drogvanor Skolelevers drogvanor i Kalmar 2013 Årskurs 9 och gymnasiets år 2
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Sten-Ove Danielsson Kommunalråd
Socialdepartementet Konferens om drogsituationen i länet och framtidens förebyggande arbete Maria Renström Gruppledare för regeringskansliets samordningssekretariat.
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Målområde 10: Goda matvanor och säkra livsmedel Trender och förändringar Ammade barn vid 4 och 6 månaders ålder: Variationerna i amningsfrekvens är stora.
DROGER I DALARNA?. % Andelen alkoholkonsumenter i åk 9 och gy 2, 1971–2012 En mångårig trend har vänt – flera olika undersökningar visar att bruk av såväl.
Bredsjö 28 februari 2012.
Det är hur barnen mår du kan bedöma ett samhälle Susanne Osten.
1 Elevenkäten Elevenkäten Föräldraträff 2010 Järna 30/
En heldag om hälsa, lärande och prevention i skolan. Katrineholm 10 nov Aktuell forskning visar att elever som trivs och fungerar väl i skolan löper.
Överenskommelse om samordning kring barn
En samlad strategi för ANDT-politiken, Prop. 2010/11:47 Syfte Mål och inriktning för hur samhällets insatser ska genomföras, samordnas och följas upp.
Ungdomsenkät 2008 Elevundersökning i grundskolans år 9 och gymnasiets år 2.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
PRODIS – PReventiOn av Dopning I Sverige. STAD:s uppdrag från FHI 1. STAD fått ett uppdrag av FHI att samordna det nationella nätverket PRODIS 2. Aktörerna.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
SOLLEFTEÅ - en kraftfull kommun …där människan står för kraften tillsammans med skogen, vinden och vattnet.
Vad är Hälsokällan? Uppdrag – att främja barn och ungdomars hälsa Arbetar i Fyrbodals Kommunalförbund i fjorton kommuner samt Lilla Edet Tre verksamhetsområden.
Södra Sveriges folkhälsoarbete ”En KRAM i skuggan” Emma Carlstedt
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Källa: ”Alkohol Narkotika Dopning Tobak resultat ”
Socialdepartementet En samlad strategi för ANDT- politiken Maria Renström Ämnesråd och gruppledare ANDT och Socialtjänst Socialdepartementet.
% 22% MänKvinnor Ca individer Ca individer.
CAN-konferensen Erfarenheter av ÖPP/Effekt kopplat till lokal drogvaneundersökning Vad blev resultatet?
TRICONORBUTIKEN Bakgrund Erbjudande från Socialdepartementet ”Långsiktig hållbar struktur” – evidensbaserade metoder Beslut i kommunförbundets styrelse.
Undersökningen Ungdomars drogvanor i Värmland 2015/2016 -en kartläggning av elevers attityder och bruk av alkohol, narkotika, tobak och doping 25 april.
Skolelevers drogvanor 2016 Almedalen Det är tillåtet att spara en kopia av bilderna och använda valfritt antal i egna presentationer. Det är inte tillåtet.
CANNABIS OCH ALKOHOL – Hur ser kopplingen ut idag bland unga –
CAN-dagen vad vet vi om och vad kan vi erbjuda den regionala nivån?
Trygg i Göteborg Introduktion för socialsekreterare 19 oktober 2016.
Vad vi gör Vad vi vet Vad vi behöver veta mer om Vad vi kan göra
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
- En metod från Landstinget i Kalmar län
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
ANDT förebyggande arbete Jämtlands län
Skolelevers drogvanor
Drogutvecklingen i Sverige 2017
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Analysseminarium – ÖK maj
Skolelevers drogvanor
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Avdelningen för vård och omsorg
ANDT i Kalmar län.
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
- En metod från Landstinget i Kalmar län
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Ulrika Owen och Helena Löfgren, Folkhälsomyndigheten
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Liv & Hälsa ung Alkohol Narkotika Dopning Tobak Trender
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Spel i framtiden – utmaningar
Länsgemensam ledning i samverkan
Drogutvecklingen i Sverige 2019 – med fokus på narkotika
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Universellt preventionsarbete – tidigt främjande insatser
Presentationens avskrift:

ANDT i Kalmar län

Disposition ANDT-strategin Trender nationell nivå Regional lägesbild – fokus unga Förebyggande arbete

ANDT-arbetet, hela kedjan från nationell till lokal nivå Landstinget, RFKL Landstinget, RFKL En sektorsövergripande samordning behövs för att regeringens mål och inriktning med ANDT-politiken ska kunna spridas och vara vägledande för samtliga berörda aktörer på nationell, regional och lokal nivå. Det är därför viktigt att varje aktör ser sin roll i kedjan. Det är genom att arbeta i en gemensam riktning som vi skapar goda förutsättningar för ett kvalitativt och jämlikt ANDT-arbete. Som ANDT-samordnare på Länsstyrelsen ligger det i min funktion att utgöra länken mellan det lokala och det nationella. Att den nationella politikens intentioner i handlingsplanen når ut på regional och lokal nivå. Men också att lokala och regionala nivåns förutsättningar och behov synliggörs för den nationella nivån. Att det finns en samordnande funktion på såväl nationell som lokal nivå är avgörande för att den här kedjan ska hålla ihop.  

En samlad nationell ANDT-strategi Som ni kanske redan vet så har vi i Sverige en samlad nationell ANDT-strategi. Tidigare har man på nationell nivå arbetat mer i stuprör, men en nationell handlingsplan för alkoholförebyggande arbete, enför narkotikaförebyggande arbete osv. Men år 2011 fattade den då alliansstyrda regeringen beslut om en samlad ANDT-strategi, med målområden från det främjande och förebyggande, till tillsyn och vård och behandling. 2016 fattade vår nuvarande regering beslut om en fortsatt strategi där målområdena i stort låg fast. Vi som arbetar med ANDT-frågorna ser det som väldigt positivt att det på nationell nivå finns en samsyn över partigränserna av ANDT-arbetet, vilket ger en långsiktighet i arbetet.

Regionala strategin - Gäller 2017-2021 - Innehåller 40 insatser fördelade på fem mål där regionala och lokala aktörer är satta som ansvariga. ”Grund- och gymnasieskolor ska ha en ANDT-policy.” ”Användning av arbetssättet samordnad individuell plan (SIP) i länets kommuner.”

Regionala strategin Vi vill förbättra regional samverkan, undvika ”stuprör” och att strategin ska förankras och användas. Länsstyrelse, Landstinget, Regionförbundet, Polismyndigheten och länets 12 kommuner ställer sig bakom strategin. Ska ses som ett hjälpmedel till lokala nivån.

Trender nationell nivå

Ungas användning av narkotika Procentuellt stabilt över tid, men de som brukar gör det mer…

Förändrade attityder… Sverige heldragen linje, ESPAD streckad. Blå linje fråga 1, 3, 5. Gul linje fråga 2, 4, 6

…ger förändrat bruk

Andelen rökare i årskurs 9 och gymnasiets år 2 Andelen rökare i årskurs 9 och gymnasiets år 2. Procentuell fördelning efter kön. 1974–2017. Procent

Andelen alkoholkonsumenter i årskurs 9 och gymnasiets år 2, efter kön Procent

Varför är det så? Hälsotrend Folkhälsokunskap Långsiktigt förebyggande arbete Tillgångsbegränsning – lagar och regler Närvarande och jämlikt föräldraskap Internet och smartphones … och tyvärr ökning psykisk ohälsa och färre relationer

Regional lägesbild

Andelen alkoholkonsumenter i årskurs 9 i kommuner i Kalmar län och i riket. 2015 och 2017. Procent

Andelen alkoholkonsumenter i gymnasiets år 2 i kommuner i Kalmar län och i riket. 2015 och 2017. Procent

Genomsnittlig årskonsumtion i liter ren alkohol (100 %) i ILFA-kommunerna i Kalmar län respektive länet och riket. Årskurs 9. 2017.

Genomsnittlig årskonsumtion i liter ren alkohol (100 %) i ILFA-kommunerna i Kalmar län respektive länet och riket. Gymnasiets år 2. 2017.

32 får av närstående

50 närstående

Andelen elever i årskurs 9 som använt narkotika de senaste 12 månaderna i kommuner i Kalmar län och riket. År 2015 & 2017. Procent

Andelen elever i gymnasiets år 2 som använt narkotika de senaste 12 månaderna i kommuner i Kalmar län och riket. År 2015 & 2017. Procent

Andelen elever i årskurs 9 som röker i Kalmar län och i riket Andelen elever i årskurs 9 som röker i Kalmar län och i riket. 2015 och 2017. Procent Röker ibland Röker dagligen/nästan dagligen

Andelen elever i gymnasiets år 2 som röker i Kalmar län och i riket Andelen elever i gymnasiets år 2 som röker i Kalmar län och i riket. 2015 och 2017. Procent Röker ibland Röker dagligen/nästan dagligen

Förebyggande arbete – vad kan vi göra?

”Vi har inte råd att inte arbeta förebyggande” Missbrukare ett år Kommun 259 000 kr Samhället 1 653 000 kr 19 pers hela inkomstskatt..! Liv i utanförskap (30 år) 7 mkr Om missbrukare 30 mkr - Om livsstilskriminell 50 mkr Kostnad ANDT-samordnare – ca 500 000 kr   1 år 5 år 30 år Arbetsförmedling 26 375 122 115 474 325 Försäkringskassan 113 833 527 036 2 047 145 Kommunen 258 979 1 199 047 4 657 409 Landstinget 62 234 288 135 1 119 190 Rättsväsendet 651 340 3 015 634 11 713 504 Övriga 540 000 2 500 143 9 711 206 Summa 1 652 761 7 652 109 29 722 778 Ingvar Nilsson, DET ÄR BÄTTRE ATT STÄMMA I BÄCKEN ÄN i ÅN , 2008 + 7 inflation 2008-2017 (SCB) 290 000*0,3=87 000

Glöm inte sociala effekterna..! 2 100 barn (4–5%) i Kalmar län lever i familj med beroende/missbruk. 75 st 15-åringar stannar hemma en dag från skolan, ta hand om närstående, psykisk ohälsa/beroende/missbruk. Var fjärde kvinna utsatt för brott i nära relation under sin livstid. 4–5 under 18 ger 2 100 barn (Föräldrar i beroende- och missbruksvård och deras barn, CAN) Var fjärde kvinna utsatt för brott i nära relation under sin livstid (https://www.bra.se/brott-och-statistik/statistik-utifran-brottstyper/vald-i-nara-relationer.html) 75 st 15-åringar stannar hemma en dag från skolan, ta hand om närstående (Socialstyrelsen, NKA, 3% av 15 åringarna)

Framgångsrikt lokalt arbete Utgår från forskning Kartläggning av resurser och problem – utgår från behov Samsyn/Styrning/Struktur Mobilisera många aktörer i kommunen Inkluderar både tillgänglighet och efterfrågan Politisk vilja och handlingskraft, stöd och engagemang från kommunledning Samordnare med tydligt uppdrag och mandat Lokala media (opinion/stöd hos befolkningen) – sociala medier Uppföljning och utvärdering Tillräcklig tid

Vad kan man göra? Grunden för framgångsrikt arbete är policy/handlingsplan och samordnare Få evidensprövade metoder – Folkhälsomyndigheten förvaltar och rekommenderar…. ….? Bästa tillgängliga kunskap

Risk- och skyddsfaktorer

Vad kan man göra? Generella: Pax i skolan, ANDT på schemat, Föräldrastöd (Effekt, Komet, föräldrainformation/-brev,-kampanjer, -möten), ANDT-policy i kommunerna (skolor, arbetsplatser etc), SMADIT, BIM, BVC/BHV, uppmärksamhetsveckor, skyddade boenden, riskhelger Alkohol: Tillsyn, AAS, Kronobergsmodellen, Hejdå alkoholskador, Audit Narkotika: Krogar mot knark, Kaggpiloten, Cannabiskampanjer, Dudit Dopning: PRODIS Tobak: Tillsyn, Tobaksfri duo, SOTIS, Tobaksfri utmaning, Tobacco endgame

Tack för uppmärksamheten Olof Emilsson ANDT-samordnare Lst Kalmar län olof.emilsson@lansstyrelsen.se