På jakt efter en smartare välfärd

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Advertisements

HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Preliminär Verksamhetsplan 2016 Fysioterapeuterna Västerbotten.
Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg Patrik Sundström, programansvarig för eHälsa Center för eSamhället, Avdelningen för digitalisering.
Tillsammans för en smartare @asazetterberg.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Vi förbättrar LIV. Detta ska vi göra idag – 13.05Välkomna och inledning (Gunilla Andersson) – 13.25Förändringsledarskap (Troed Troedsson)
SMART KOMMUN I NACKA: ENKEL OCH ÖPPEN VÅRT MÅL ÄR ATT BLI BÄST PÅ ATT VARA KOMMUN.
Botkyrkas styrmodell och kommunens ekonomi
Hur ser den nationella riskbilden ut idag och i framtiden
MLA Karl Fors, SKL/VästKom.
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Primärvårdens roll i framtidens hälso- och sjukvård www. regionuppsala
Välkommen! Evamaria.
Digitalisering, flera begrepp i samma term
Viktoria Hagelstedt, verksamhetsutvecklare CSN
Barn och unga Skapa förutsättningar för en gynnsam hälsoutveckling
Utveckling i Norsjö kommun med stöd av digitalisering och IT
Tillsammans för en smartare välfärd
En kort presentation av Tillväxtverket
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
eHälsomyndigheten om planerna för Säker Åtkomst och Sambi
Varför bor vi där vi bor? Vi blir allt fler.
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Ny vision Samtal om framtiden
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
TRENDER I TRANSPORTSYSTEMET – TRAFIKVERKETS OMVÄRLDSANALYS Hösten 2014
Din lön och din utveckling
Utmaningar i folkhälsoarbetet Norra Örebro län
Innovationsklimatet i Sundsvalls kommun - resultat av självskattning
Vi gör Sverige rikare genom att få människor och företag att växa
Workshop Mänskliga rättigheter.
Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.
Vård och omsorgsutbildning
Vad är ett system? "Ett system är ett nätverk av ömsesidigt beroende komponenter (fristående uppgifter, människor eller processer) som arbetar tillsammans.
En bättre kontakt med medborgaren
Nationell Patient Översikt
Regionalt utvecklingsprogram Regionalt tillväxtprogram
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
Diagnos och delaktighet
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Digitaliseringssnurran
Nästa steg regionkalmar.se.
Digital delaktighet En fråga om demokrati
Hur gör vi nu tillsammans på skolan med praktiska test?
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Förbättringsmodellen – en struktur för systematiskt förbättringsarbete
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Det går bra nu. Men sen kommer….
1 2 Vad är viktigt för ett fruktbart samarbete i Uppsala län mellan olika aktörer, om vi ser till invånarnas bästa? Hur kan vår verksamhet utvecklas.
1 2 Vad är viktigt för ett fruktbart samarbete i Uppsala län mellan olika aktörer, om vi ser till invånarnas bästa? Hur kan vår verksamhet utvecklas.
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Hållbar utveckling måste vara
WCAG-checklistan Så här ska du använda checklistan.
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Ett komplement till vårdens övriga hälsofrämjande arbete
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
- LISTAR DE STÖRSTA LEDARSKAPSUTMANINGARNA 2019
Föräldrar Förskola Förskolan Solägget 14 svar, 78%
Presentationens avskrift:

På jakt efter en smartare välfärd Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa Sveriges Kommuner och Landsting

Vi står inför betydande utmaningar 530 000 nya medarbetare behövs i kommuner och landsting fram till 2025 om inga förändringar görs i arbetssätt och bemanning Människors förväntningar - digitalt när det är möjligt, fysiskt när det behövs

UD:s kansli för strategisk analys, World Economic Forum Digitaliseringen anses vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn i samhället fram till år 2025 UD:s kansli för strategisk analys, World Economic Forum UD:s kansli för strategisk analys Tekniska framsteg förändrar samhällets ekonomi, dvs. hur vi producerar de saker och tjänster vi behöver och vill ha. Därmed förändras också samhällets sociala strukturer och institutioner. Vårt sätt att tänka, våra idéer om vad vi är och vad vi kan göra påverkas i en ständig växelverkan mellan vad som är möjligt att tänka och göra under en viss tid och vad nya tekniska upptäckter möjliggör. Transformeringen sker inom så gott som alla områden. Inom vissa mer omstörtande och s.k. disruptivt, som exempelvis inom musik- och mediebranschen. Inom andra sker transformeringen mer stegvis eller s.k. evolutionärt, som exempelvis inom skola och utbildning. Transformeringen innebär stora utvecklingsmöjligheter och ger skäl för en stark framtidstro men det finns också utmaningar för det vi värdesätter i vårt samhälle. Analys av stora mängder data innebär att vår kunskap om och förståelse av människan, samhället och miljön kommer att förändras och fördjupas. Det påverkar hur vi kan arbeta med de utmaningar vi står inför inom tillväxt och välfärd, arbetsmarknad och utbildning liksom inom hälsa, vård och omsorg. Det digitaliserade samhället och den digitala ekonomin är redan här. Digitalisering innebär att digital kommunikation och interaktion mellan människor, verksamheter och saker blir självklara. Det förändrar hur vi gör saker, hur vi upplever saker, hur vi tar oss an uppgifter och hur vi finner lösningar. Användningen av ny teknik förändrar förutsättningar och villkor för företag och offentlig sektor, för arbetsliv och utbildning och för tillit och social sammanhållning i samhället. Digitaliseringen innebär en omvälvande transformering av samhällets viktigaste delar – tillväxt och hållbarhet, välfärd och jämlikhet, trygghet och demokrati. Då digitaliseringen förändrar vad vi gör, hur vi gör och vad som går att göra innebär utvecklingen en omvälvande förändring, en transformering av samhället. En transformering innebär något mer än utveckling. Det innebär att det som varit fasta hållpunkter, delar som utgör en helhet, själva kartan, radikalt förändras till något nytt. Såväl förutsättningar, former och processer som produktion, varor och tjänster blir annorlunda och nya även om de svarar mot såväl generella och tidslösa behov som mer tidsbundna och specifika.

Digitalisering förändrar förutsättningarna för värdeskapande 1997 Värde 29 M USD 140 000 anställda 2014 Värde 19 M USD 55 anställda 2012 Bankrutt 17 000 anställda 2012 Värde 1 M USD 13 anställda

Ny logik vänder upp och ner på etablerade branscher världens största taxiföretag, äger inga bilar världens populäraste mediaägare, skapar inget innehåll världens värdefullaste onlinebutik, har inget lager världens största förmedlare av boende, äger inga fastigheter

Drygt 5 miljoner människor i Sverige, d. v. s Drygt 5 miljoner människor i Sverige, d.v.s. ca 71% av befolkningen, använder Facebook

92 % av svenska tonårstjejer använder Snapchat - varje dag!

Åsa

Hur riggar vi oss för morgondagen?

Vision ehälsa 2025 År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och ehälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet

Några utvecklingslinjer i hälso- och sjukvården

Perspektivskifte som möjliggörare för rätt förändring Utgå från invånares behov Utgå från vad invånare kan och vill göra själv – stöd och komplettera utifrån det Designa erbjudande och lösningar utifrån invånares drivkrafter och preferenser, inte diagnos och demografi

AI-baserade kunskaps- och beslutsstöd - smartare arbetssätt, bättre resultat, bättre arbetsmiljö, jämlik vård Medicinsk information fördubblas var 3:e år idag och var 73:e dag 2020 En specialist behöver idag läsa in 160 timmar i veckan för att hålla sig ajour Digitalt stöd för bedömning och beslut i vård och omsorg

Vårdmöten på nätet är bara början

Automatiserade vårdmöten

Automatiserade flöden

Vård och stöd i hemmet

Teknik som möjliggör ny logik

Så här kan det se ut när specialister stödjer en nära vård och omsorg…

Möjligheterna är oändliga, men vad behövs för snabbare framdrift? Förändringsledning på alla nivåer Styr-, värde-, och ersättningsmodeller (piska och morot) Ökade investeringar Kultur- och värderingsskifte Vänd på bevisbördan och värna den som vill förändra Underlätta involvering för alla som vill/kan bidra till utveckling Lagstiftning och regelverk som underlättar innovation och samarbete Kvalitetssäkring i flera dimensioner Samverkan, samverkan, samverkan Osv….

Tack!