Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tillsammans för en smartare välfärd

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tillsammans för en smartare välfärd"— Presentationens avskrift:

1 Tillsammans för en smartare välfärd

2 Vi behöver använda digitaliseringens möjligheter för att möta olika samhällsutmaningar
Vård och omsorg Skola och lärande Tillväxt och samhälls- byggnad Integration och arbete Demokrati och delaktighet

3 Åsa

4 Per

5 Åsa

6 ”SKL ska stödja kommuner, landsting och regioner att effektivisera och utveckla verksamheten med hjälp av digitalisering” Digitaliseringen är den främsta förändringsfaktorn i samhället Medborgarna förväntar sig smidiga digitala lösningar. Svensk offentlig sektor har börjat halka efter i internationella undersökningar Per UD:s kansli för strategisk analys Tekniska framsteg förändrar samhällets ekonomi, dvs. hur vi producerar de saker och tjänster vi behöver och vill ha. Därmed förändras också samhällets sociala strukturer och institutioner. Vårt sätt att tänka, våra idéer om vad vi är och vad vi kan göra påverkas i en ständig växelverkan mellan vad som är möjligt att tänka och göra under en viss tid och vad nya tekniska upptäckter möjliggör. Transformeringen sker inom så gott som alla områden. Inom vissa mer omstörtande och s.k. disruptivt, som exempelvis inom musik- och mediebranschen. Inom andra sker transformeringen mer stegvis eller s.k. evolutionärt, som exempelvis inom skola och utbildning. Transformeringen innebär stora utvecklingsmöjligheter och ger skäl för en stark framtidstro men det finns också utmaningar för det vi värdesätter i vårt samhälle. Analys av stora mängder data innebär att vår kunskap om och förståelse av människan, samhället och miljön kommer att förändras och fördjupas. Det påverkar hur vi kan arbeta med de utmaningar vi står inför inom tillväxt och välfärd, arbetsmarknad och utbildning liksom inom hälsa, vård och omsorg. Det digitaliserade samhället och den digitala ekonomin är redan här. Digitalisering innebär att digital kommunikation och interaktion mellan människor, verksamheter och saker blir självklara. Det förändrar hur vi gör saker, hur vi upplever saker, hur vi tar oss an uppgifter och hur vi finner lösningar. Användningen av ny teknik förändrar förutsättningar och villkor för företag och offentlig sektor, för arbetsliv och utbildning och för tillit och social sammanhållning i samhället. Digitaliseringen innebär en omvälvande transformering av samhällets viktigaste delar – tillväxt och hållbarhet, välfärd och jämlikhet, trygghet och demokrati. Då digitaliseringen förändrar vad vi gör, hur vi gör och vad som går att göra innebär utvecklingen en omvälvande förändring, en transformering av samhället. En transformering innebär något mer än utveckling. Det innebär att det som varit fasta hållpunkter, delar som utgör en helhet, själva kartan, radikalt förändras till något nytt. Såväl förutsättningar, former och processer som produktion, varor och tjänster blir annorlunda och nya även om de svarar mot såväl generella och tidslösa behov som mer tidsbundna och specifika.

7 Därför förvärvar SKL Inera AB
Öka takten och erbjuda bättre stöd. Återanvändning och kostnadseffektivitet. Som delägare kan kommuner, landsting och regioner använda Ineras tjänster utan föregående upphandling. Ägardirektiv Bolagets verksamhet Bolaget ska samordna, tillhandahålla och utveckla tjänster och lösningar till stöd för digitalisering och verksamhetsutveckling i kommuner, landsting, regioner, samt bolag och organisationer som de utövar ett rättsligt bestämmande inflytande över, inom deras verksamhetsområden och ansvar. Bolaget ska i första hand ta fram gemensamma tjänster och lösningar till stöd för digitalisering och verksamhetsutveckling inom områden där marknaden inte bedöms kunna tillgodose ägarnas behov och intressen. Bolaget ska så långt möjligt nyttja marknaden och föreliggande konkurrensförhållanden.

8 Fram till idag över 40 tjänster i förvaltning - och omkring 30 utvecklingsprojekt pågår
1999 2017

9 Ny vision och verksamhetsidé
Inera är det självklara valet för landsting, regioner och kommuner i samverkan för digitalisering Verksamhetsidé Verksamhetsidé - Kortfattad bild av vad företaget vill uppnå, Vad, Hur, Varför Vision - Vår drömbild, Vad vill vi bli Över pilen har vi strategier som ska leda oss från nutid till framtid Under pilen har vi de aktiviteter som ska göras för att ta oss från nutid till framtid Inera stödjer verksamhetsutveckling i landsting, regioner och kommuner, med kvalitetssäkrade digitala tjänster, koordinering av digital utveckling samt kompetens inom interoperabilitet.

10 Organisation för styrning och förankring
Ägarråd Styrelse Beredning Inera Programråd Projektstyrgrupp Förvaltningsgrupp Projektstyrgrupp Förvaltningsgrupp Projektstyrgrupp Förvaltningsgrupp Förvaltningsgrupp Förvaltningsgrupp

11 Tjänster kommunerna använder idag
Pascal Nationell patientöversikt Sjunet Siths Katalogtjänst HSA Säkerhetstjänster (Spärr och logg) Rådgivningsstödet webb Digitala blanketter UMO – ungdomsmottagning på nätet Vårdhandboken Rikshandboken i barnhälsovård Nitha händelseanalys Svevac vaccinationsjournal Videotjänsten eKlient Hjälpmedelstjänsten Prenumerera på Aktuellt från Inera - innehåller samlad information om landstingens, regioners och kommunernas gemensamma e-hälsoarbete. Du hittar länk på Inera.se för att anmäla dig som prenumerant.

12 Tjänster som kan bli aktuella i framtiden
Sil (Svenska informationstjänster för läkemedel) Personuppgiftstjänsten 1177.se 1177 Vårdguidens e-tjänster 1177 Vårdguiden Journalen 1177 Vårdguiden Stöd och behandling Infektionsverktyget Prenumerera på Aktuellt från Inera - innehåller samlad information om landstingens, regioners och kommunernas gemensamma e-hälsoarbete. Du hittar länk på Inera.se för att anmäla dig som prenumerant.

13 Helt nya verksamhetsområden?
Prenumerera på Aktuellt från Inera - innehåller samlad information om landstingens, regioners och kommunernas gemensamma e-hälsoarbete. Du hittar länk på Inera.se för att anmäla dig som prenumerant.


Ladda ner ppt "Tillsammans för en smartare välfärd"

Liknande presentationer


Google-annonser