Skolutveckling tillsammans, Topp

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Lust att lära - möjlighet att lyckas!
2-årigt samverkansprojekt
Center för Skolutveckling
Varför fokus på nyanlända just nu
Sundsvall den 25/ Kommuner i Västernorrland och Hälsingland Välkomna till nätverksmöte inom Språk, läs och skriv.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?

Självförvaltning Bollnäs kommuns skolplan
SAMVERKANSAMVERKAN NY SKOLA – NY LÄRARUTBILDNING SAMVERKAN.
Projekt Lärande och sen då…. KOMPETENS- UTVECKLING UTVECKLINGS- VILJA KOMPETENS- UTNYTTJANDE TILLIT ÖKAD SJÄLVKÄNSLA PROCESSENS START Tillitsspiralen.
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
Arbetsorganisation Vem ansvarar för vad i förskolans verksamhet?
Specialpedagogiska skolmyndigheten är statens samlade stöd i specialpedagogiska frågor. Det övergripande uppdraget är att alla ska ges möjlighet att nå.
PBS i förskolan (Katina Thelin).
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Hälsa, lärande och trygghet
Kunskaper Mål: Öka eleverna läs- och skrivförmåga Elever som lätt når kunskapskraven som minst ska uppnås upplever att de får ledning och stimulans att.
IUP Karin Wennbo Bilderna är från flickr
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Mälardalens kompetenscentrum för Hälsa och Välfärd MKHV
SKAPANDE SKOLA - på agendan idag: Skapande skola 2011 Erfarenheter hittills, generellt Så ser det ut i Östra Götalands län Gynnsamma förutsättningar Kvalitet.
”Vi är bäst på att utnyttja de möjligheter den nya världen ger!” Strategi för framgång! Vi lyfter blicken! Bejakar förändring! Går på expeditioner!
Möten. Möjligheter. Mervärde.. Mathias Ahrn Lärare (15 år) IT-pedagog (2006 och 2013) Projektledare.
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
Lokal arbetsplan Hedlunda skola Kunskaper, utveckling och lärande Barnen/eleverna ska känna sig trygga, respekterade och ha demokratiska värderingar.
Läslyftet det senaste nuläget.
Tidiga insatser för barn i förskolan
Systematisk kvalitetsarbete med kunskapsuppföljning - Skolinspektionens bild av hur det ser ut.
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Disposition och utgångspunkter
Forskningspåverkan i praktiken. Vad gör SKL?  Alla kommuner, landsting och regioner medlemmar  Intressebevakning  Medlemsstöd  Utvecklingsfrågor.
MED SKOLAN SOM HÄLSOFRÄMJANDE ARENA
BUN DAGAR Resultat- och Kvalitetsuppföljning
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Lars Kaggskolan Prioriterade områden
Rektors ledarskap - En granskning av hur rektor leder skolans arbete mot högre måluppfyllelse.
Uppföljningsbesök Uppföljningsbesöken Besöken har givit Delegationen för IT i skolan värdefull information om hur satsningen genomförs.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
BFL Bedömning för lärande
Utredningen om översyn av den kommunala vuxenutbildningen på grundläggande nivå Flexibilitet och individualisering inom vuxenutbildningen Nacka
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Rektor/förskolechefens roll i införandet av ny läroplan
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Nämndplan 2015.
Matematiklyftet
Europeiska socialfonden: EU-medel + nationella anslag:270 milj kr Projektens medfinansiering:161 milj kr...ett verktyg för att finansiera EU-strategin...
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Bagaregårdsskolans Inkluderingsarbete Lisa Häggdahl.
2015 års skolkommission Skolkommissionens delbetänkande Presentation den 17 augusti 2016.
MIK i utveckling. Om syftet med det systematiska MIK-arbetet.
Torsdag Arbetspass 1 Kompetensförsörjning – problem och
Lisa Fröst Björnsdotter Leg. Psykolog Föräldra- barnhälsan
Upplägg Syfte och mål med Skolutveckling tillsammans Topp
Enheten för mottagande av nyanlända elever
Tidigare granskningar
Dagens innehåll Vad är tilläggsbelopp? Omfattande behov
Stöd och anpassning av undervisningen för varje elev. Vad krävs?
Nyheter i skollagen från och med 1. 7
Med undervisningsskicklighet i centrum ett ramverk för lärares och rektorers professionella utveckling (SOU 2018:17) Förslag om bland annat: Professionsprogram.
Huvudmannabeslut Skolinspektion 2016
Nyheter i skollagen från och med
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Personen från Skolverket
Resursfördelning Grundskolenämnden
Välkomna! Dagordning Inledning: Helene Moquist, Uppföljningsenheten
Agenda 2030 i ett kommunalt perspektiv
Presentationens avskrift:

Skolutveckling tillsammans, Topp 25 2025 Syfte: Att skapa samling, struktur och ge energi åt ett brett skolutvecklingsarbete där barn och elevers lärande står i centrum och därigenom öka barn och elevers kunskap och måluppfyllelse. Mål Att öka barn och elevers kunskaper och stärka skolresultaten i Örebro kommun Att fler elever ska nå kunskapsmålen i årskurs nio Att fler elever ska fullfölja gymnasiet

Skolutveckling tillsammans, Topp 25 2025 ska ses som ett paraply för allt skolutvecklingsarbete som sker, och ska ske, i Örebro kommun Genom strategin för Topp 25 2025 anges en riktning för det skolutvecklingsarbete som sker, och ska ske, i Örebro kommun Det innebär att skolutvecklingsarbetet även innefattar sådant som görs utan direkta medel från Topp 25 2025 Genom olika former av dialogmöten, enskilda kontakter och de ansökningar om medel som kommer in ges en bild av behov av stöd, vad som uppfattas som problem -och framgångsfaktorer samt nya idéer gällande skolutvecklingsarbetet. Topp 25 2025 samlar denna information och kanaliserar resurser (genom programnämnd barn och utbildning, verksamhetsledning BOU och centrala stödfunktioner etc.) för att möta dessa behov.

Strategin för Topp 25 2025 Strategin tar upp 11 punkter för skolutveckling i Örebro kommun Dessa 11 punkter kan sorteras in i tre huvudgrupper 1. Stödjande strukturer och processer: Exempel Långsiktiga vision gällande skolutvecklingsarbete, förskolorna och skolornas egna specifika behov och förutsättningar ska vara utgångspunkten skolutvecklingsarbetet, skapa en ledningsstruktur som bygger på tillit, lyssnande och som fungerar stödjande, insatser för att öka förutsättningar/möjligheter för lärande och måluppfyllnad t.ex. arbete med skolhälsovård, folkhälsa, jämställdhet, trygghet och arbete för att bryta segregation. 2. Kartläggning och utvärdering: Tillsammans med skolorna bygga upp ett nyanserat material som tydligt kan visa skolornas starka och svaga sidor, det utvecklingsarbete som görs behöver också följas upp så att nya framåtblickande utmaningar och mål kan formuleras. 3. Lärarens profession: Att arbeta med att ständigt utveckla undervisningen med målet att skapa gynnsamma och inkluderande lärandemiljöer och att främja och stödja lärares lärande t.ex. ge utrymme för kollegialt lärande etc. Strategin finns på Pedagog Örebro

Att söka medel för skolutvecklingsprojekt Det finns till och med 2018 medel inom Topp 25 2025 som kan sökas för olika skolutvecklingsprojekt Ansökningsformulär och information om detta finns på Pedagog Örebro, ansökan ska kunna kopplas till strategin och till någon/några av de politiskt prioriterade områdena: Kompetensförsörjning Kompetensutveckling/ kompetensförstärkning Forskning Stimulansmedel De som kan söka medel är: Kommunal och fristående förskola, grundskola, gymnasium Verksamheter kopplade till förskola och skola t.ex. elevhälsa, kommungemensamma verksamheter Ansökan ska skrivas under av ansvarig chef, så som rektor, förskolechef verksamhetschef etc.

Fyra politiskt prioriterade områden för satsningar inom Topp 25 2025 Satsningarna ska kunna sorteras in i några av dessa fyra huvudgrupper: Kompetensförsörjning Kompetensutveckling/ kompetensförstärkning Forskning Stimulansmedel