Vad är på gång i livsmedelskontrollen Nyheter Vad är på gång i livsmedelskontrollen SLV
Nyhetsbrev
”Stärkt livsmedelskontroll genom ökad kommunal samverkan” Rapport från Statskontoret
Statskontorets sammanfattning Flera orsaker till bristande kontroll Effektivt att samverka mer – statligt övertagande blir dyrt Färre och större kontrollmyndigheter behövs Livsmedelskontrollen och miljötillsynen har liknande problem Färdplan för ökad samverkan inklusive målformulering
Målformulering De kommunala myndigheter bör senast år 2025 ha 3 årsarbetskrafter avsatta för livsmedelskontroll Detta skulle innebära lite drygt 100 kontrollmyndigheter (mer än en halvering)
För att nå målet…. Krav på att tillvarata samverkansmöjligheter Skärpt uppföljning Ekonomiska bidrag Ökat uppdrag till länsstyrelserna Överväga lagstiftning
Riksrevisionen granskar!!! Granskning av statlig vägledning av kommunal tillsyn inom vissa områden: Miljötillsyn Kemikalietillsyn Livsmedelskontroll Alkoholtillsyn
Upplägg Fältarbete till årsskiftet: Intervjuer med fyra länsstyrelser och ett urval av kommuner i dessa län Därefter fortsätter granskning hos statliga myndigheter och departement – intervjuer, datainsamling Identifiera framgångsfaktorer och försvårande omständigheter
En livsmedelsstrategi för Sverige – fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet
Inkluderar hela livsmedelskedjan Utgångspunkten är att med en stärkt konkurrenskraft i hela livsmedelskedjan skapas fler jobb, hållbar tillväxt och värden som öppna landskap och en levande landsbygd.
Livsmedelsstrategins målstruktur Övergripande mål – konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar. Mål strategiska områden – Regler och villkor; utformningen av regler och villkor ska stödja målet om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar.
Livsmedelsstrategins målstruktur Övergripande mål – konkurrenskraftig livsmedelskedja där den totala livsmedelsproduktionen ökar. Mål strategiska områden – Regler och villkor; utformningen av regler och villkor ska stödja målet om en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja där produktionen ökar.
” Sverige har höga ambitioner när det gäller livsmedelssäkerhet. Hårda krav är nödvändigt, men de ska ställas på ett sätt så att det ökar potentialen för livsmedelskedjan. Vi ska göra det lättare för livsmedelsföretagen att möta kraven. Företag som förstår regelverket kan använda kraft till att utveckla verksamheten. Det ska vara likvärdiga villkor i hela landet för företagen, och likvärdig trygghet för konsumenterna. Mitt förtroende för kontrollen är stort. Ni har mitt och regeringens stöd när ni arbetar för livsmedelskontrollen i Sverige. ” Landsbygdsminister Bucht – Nationella kontrollkonferensen 2017
Ska vi se till företagets bästa eller konsumentens? Ska vi vara snällare i våra kontroller? Ska vi bli konsulter? För vem jobbar vi egentligen? Vad betyder det att vi ska störa företagaren så lite som möjligt? Hur skapar vi ett förtroendefullt klimat? Ska vi börja tumma på reglerna? Vad innebär det konkret att ”underlätta och skapa goda förutsättningar för företagande”? Hur går det här ihop med myndighetsrollen? Främja företagandet? ”! Alltså man utgår alltid från lagstiftiningen och de krav som ställs i den. Inga andra krav ska ställas!
Sverige ska ha en livsmedelskontroll som efterfrågas av alla: konsumenter, livsmedelsföretagen, industrin och vår uppdragsgivare.
Hur arbetar vi för att ”underlätta och skapa goda förutsättningar” för livsmedelsföretagen?
Projekt Förnya och digitalisera NKP 2018-2021
Livsmedelskontrollen 2025 Kontrollen är sammankopplad och data är lättillgänglig mellan myndigheter. Central styrning kan svara mot nya trender, utbrott eller andra företeelser. Kontrollens utförande – det bra och det mindre bra – är lätt att följa genom portaler och verktyg som ger insyn. Livsmedelskontrollen 2025 Via facetime eller hololens finns supporten tillgänglig, för peer-review eller second opinion för en likvärdig kontroll. Levande FAQ är enkelt tillgänglig för företagare och kontrollpersonal Andra myndigheter Kontrollpersonalen dokumenterar löpande observationer och bedömningar med hjälp av wearables som rymmer enhetliga verktyg som guider eller checklistor. Företagare Allmänhet Snabbfotad Enkel administration Papperslös Uppkopplad Kostnadseffektiv Relevant och riskbaserad Uppgifter om anläggningar, kontrollmål, prioriterade områden är tillgänglig via tablets. Rapporten genereras på plats, färdig att överlämnas till företagaren omgående. Inget överhängande efterarbete vilket minskar den administrativa bördan.
E-utbildningar
Vilka e-utbildningar har vi gjort klart hittills 2017? E-utbildningar som LK producerat Levererad i UP Vem riktar sig e-utbildningen till? E-utbildning Inspektionsmetod Juni 2017 SLV, Kommun Export Feb 2017 Näringsdeklaration Företag, Kommun, SLV Listeria Mars 2016 Förvaltningskunskap SLV
Vilka e-utbildningar är under produktion nu? Status E-utbildningar som LK producerar Preliminärt klara Pågår Dricksvattenregler nov-dec 2017 Att upptäcka och bekämpa livsmedelsbrott okt 2017 Nationellt RASFF Faror & risker (BULK) dec 2017 Uppdraget Livsmedelskontroll (BULK) Avrop sept Utbildning för fiskinspektörer mars 2018
Riskklassning 2.0
Översyn av riskklassningsmodellen Varför? Uppdrag i regleringsbrevet Vad? Livsmedelsverket ska se över och vid behov justera den riskklassningsmodell som tillämpas inom livsmedelskontrollen När? Klart under hösten 2017 Remiss Implementering 2019 eller 2020
Problem med nuvarande modell Oidentifierade risker Komplexa verksamheter Lokalpolitik Oregistrerade VU Fusk Otillräckligt med tid Resursbrist Luddig erfarenhetsmodul Trubbig modell (Ger behov av justeringar) Inbyggt i modellen att den ska ge viss variation Osäkra indata Olika kunskap hos användarna Nödvändig kontroll utförs inte Omotiverade skillnader i avgifter Varierande tillämpning av modellen Avsaknad av legitimitet Svår modell att förstå Förskottsbetalning Svårt att se koppling mellan prestation och avgift Inga valmöjligheter Relativt höga avgifter Små VU: Höga avgifter Stora VU: Svårt att se nyttan Avsaknad av kontroll Varierande timtaxa Varierande tillämpning av modellen
Samordnade kontrollprojekt 2018 Undersökningsprogram för dricksvatten Förebyggande av risker med ofullständigt upphettade malda köttprodukter Gluteninnehåll i livsmedel som saluhålls som glutenfria Spårbarhet, märkning, registrering av havsvandrande lax och öring som fångas i älvfisket
Lagstiftningsområden i Kontrollwiki
Film