Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Goda livsvillkor, livslångt lärande & välutvecklad ideell sektor.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Goda livsvillkor, livslångt lärande & välutvecklad ideell sektor."— Presentationens avskrift:

1 Goda livsvillkor, livslångt lärande & välutvecklad ideell sektor.
Kommissionen för ett socialt hållbart Umeå

2 Kommissionen för ett socialt hållbart Umeå
I fjol gav kommunfullmäktige en kommission för social hållbarhet. Kommissionen ska analysera skillnader i livsvillkor i Umeå kommun mellan grupper och geografiska områden, samt ge förslag på konkreta åtgärder för en socialt hållbar utveckling i hela Umeå kommun. Vi vet att idag är Umeå Sveriges största stad utan ”utsatta stadsdelar”, enligt Polisens definition. Analysen för att fortsätta utveckla Umeå med de ambitionerna kan till exempel handla om blandade upplåtelseformer, och olika bebygglesetypologi, men också goda livsvillkor och ett livslångt lärande och en välutvecklad ideell sektor. Varje bebyggelsetyp karakteriseras av en viss expl, form och höjd. Uppsala samt Stockholm använder denna typ av kartläggning som grund för förtätningsmodell.

3 Medelålder per delområde

4 Kommissionen för ett socialt hållbart Umeå
En uppföljning av våldsbrotten i Umeå. Generellt sett ligger våldsbrott i Umeå (och Västerbotten) lägre än rikssnittet. Ur: Våldsbrotten i Umeå, UK rapport 2016

5 Umeå kommuns jämställdhetsarbete
Start Strategisk plan för Umeå kommun Uppdragsplan (inre och yttre kvalité) Genomförandeplan Aktivitetsplan Tertial- och årsredovisning KF Övergripande Jämställdhetsmål CEMR-deklaration om jämställdhet Strategi för jämställdhetsarbete Visualisering av hur arbete med jämställdhetsintegrering ska fungera, från den av Umeå KF antagna strategiska planen till Nämndernas egna uppdragsplaner och verksamheternas aktivitetsplaner. Jämställdhetsarbetet ska följas upp i ordinarie styr- och ledningssystem och modellen är tänkt att tydliggöra detta men också visa på de två olika spår som det interna (personal) och det externa arbetet (riktat till invånare) utgör. Egna underlag och problemformuleringar för respektive verksamhet Diskriminerings- lagstiftning Jämställdhetsplan Policy mot sexuella trakasserier

6 DET KÖNADE LANDSKAPET WOMENS HISTORY MUSEUM
Men Kommissionen för social hållbarhet kan också lyfta fram framgångsrikt arbete i Umeå, t.ex. metoden kring stadsrundturen Det könade landskapet, som syftar till att visualisera och problematisera vårt jämställdhetsarbete i Umeå utifrån olika platser i staden. Metoden, som utvecklades i Umeå kommun redan 2009, har lyfts fram av URBACT, EUs stadsutvecklingsprogram, som ett av EUs 97 goda exempel på hållbar stadsutveckling.

7 Erfarenheter och effekter att ta hand om.
Ett annat område där Umeå är ledande är inom kultur, idrott och en välutvecklad ideell sektor. Vi har lärt oss mycket om potentialen av samverkan med ideell sektor. Exempelvis från Kulturhuvudstadsarbetet med medskapande. Vi ser fortfarande effekter av kulturhuvudstadsåret 2014, både inom olika kultur- och idrottsverksamheter, men också t.ex. inom besöksnäringen med ständigt ökade resultat. Det finns också andra lärdomar att ta med sig framåt. T.ex. hur kommun och stat kan samverka på ett smart och medskapande sätt, något som är relevant också inom andra områden.

8 Tillsammans för en hållbar miljö
Umeå har varit en av finalstäderna för utmärkelsen Europas miljöhuvudstad tre år i rad, 2016, 2017 och 2018, och förbereder just nu en kraftsamling utifrån detta under namnet Green Umeå. Green Umeå bygger på kommunfullmäktiges övergripande mål om klarad social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet med visionen om medborgare år 2050 och omfattar det arbete som görs av alla aktörer i Umeå - invånare, näringsliv, föreningar, universiteten m.m. Green Umeås ska: Kommunicera platsen Umeås miljöarbete till invånare och besökare Samla Umeås miljöprestanda på en plats och ge en helhetsbild Utveckla samarbeten som leder till bättre miljöprestanda och utvecklingsmöjligheter Identifiera utvecklingsområden i Umeås miljöarbete: se över de lokala miljömålen och föreslå åtgärder Green Umeå är en viktig del i Umeås sändningsstrategi och styrs av kommunstyrelsen i Umeå.


Ladda ner ppt "Goda livsvillkor, livslångt lärande & välutvecklad ideell sektor."

Liknande presentationer


Google-annonser