Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Miljödepartementet Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013 Petronella Troselius Miljömålsenheten, Miljödepartementet.
Advertisements

Alf Nilsson1 Nationellt likvärdig utbildning Utgångspunkten för skolans uppdrag och beslutad ansvars- fördelningen är kravet på en nationellt.
Sandra Lagerkvist och Ida Knutsson. 2 Mål för folkhälsan, prop. 2002/03:35 Övergripande mål för folkhälsopolitiken: Skapa samhälleliga förutsättningar.
Vuxna med utvecklingsstörning och svåra beteendeproblem.
Inventeringar och kunskapsuppbyggnad Lona-träff i Göteborg 23 september 2015.
Miljödepartementet Ökat skadeståndsansvar och förutsättningar för generationsskifte Miljöminister Andreas Carlgren, Torsdagen den 18 februari 2010.
Regeringsuppdrag som påverkar HfR Susanne Wallmark HfR
Resultat ÅU 2016 NV rapport Arbete med vattenskydd och planering krävs för att målet ska nås. Vattenförsörjningsplaner har tagits fram för allt.
Miljömålsnätverket
Verksamhetsplan och budget
Fossilbränslefritt Kronoberg
Inför regional årlig uppföljning God bebyggd miljö
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Kommissionens delbetänkande För en god och jämlik hälsa
Länsgemensam ledning i samverkan
Välkomna till tvärsektoriellt miljömålsmöte 21 okt 2015
En plattform för samhällsekonomisk analys
Mötet kommer att spelas in med ljud
Uppdrag 51 – hur går det?     Skype-möte för länsstyrelsernas miljömålssamordnare. För att stämma av fortsatta arbetet med uppdrag 51 och förbereda.
Grön infrastruktur - Friluftsliv
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Hur går vi vidare? Vad händer nu?
På gång om Frisk luft målet.
Utredningen om kommunal planering, del 2
Nytt uppdrag sedan årsskiftet
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Regional årlig uppföljning Giftfri miljö 2016 lyncmöte 12 sept
Fonden för europeiskt bistånd till dem som har det sämst ställt (FEAD)
Arbetsformer XX vattenråd.
Miljömålen i samhällsplaneringen
Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning
Naturvårdsverket på RUS Nobelmöte
Regional utvecklingsförvaltning Organisation
Miljömålssystemet Riksdagsbundna mål.
Johanna Sandahl Delegationens arbete, regeringens planer och
Miljömålen består av tre slags mål
Användning av EU-fonder för klimatanpassning
Åtgärdswebben.
Nu bildar vi region i Dalarna
En klimat- och luftvårds-strategi för sverige
Kommunikationsstrategi för landsbygdsprogrammet
Uppföljning av skyddade områden 2017
Uppdraget Uppdrag inom MIT
ASEK Samhällsekonomiska kalkylvärrden inom transportsektorn – erfarenheter från ASEK-arbetet.
reviderad Natura handbok
Pär Vikström Utredare Folkhälsomyndigheten 22 september 2016
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
Välkommen på livsmedelsseminarium
Innehåll kategoriträff för specialpedagoger den
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Åtgärdsvalsstudie - Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö SL Riggert Anderson.
Regeringen Så styrs Sverige!.
Regional årlig uppföljning Ingen övergödning 2018 Skypemöte 11sept Emilie Vejlens, RUS och Länsstyrelsen i Gotlands län Emmelie Johansson, Enheten för.
Utredningen om ekologisk kompensation
Evidensbaserade miljöanalyser
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Aktuellt från miljömåls-uppföljningen
På gång på Skolverket och i aktuella utredningar
Hållbar utveckling måste vara
Revisionsredogörelsen 2017
Stockholm 6 december Martin Påhlman, enhetschef och Fredrik Rangstedt
Samhällsbyggnad Bergslagen
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Miljömålen nu och framåt!
Välkomna. Per Hallerstig, ordf
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Regional handlingsplan för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektiven i det tillväxtarbetet i Stockholms län december 2017.
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Presentationens avskrift:

Aktuellt från Miljödepartementet RUS Nobelmöte 2013 Petronella Troselius Miljömålsenheten, Miljödepartementet

Ny instruktion för Länsstyrelsen 5 a § Länsstyrelsen ska verka för att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling. Länsstyrelsen ska särskilt 1. samordna det regionala mål- och uppföljningsarbetet, 2. utveckla, samordna och genomföra regionala åtgärdsprogram med bred förankring i länet för att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen, 3. stödja kommunerna med underlag i deras arbete med generationsmålet och miljökvalitetsmålen, och 4. verka för att generationsmålet och miljökvalitetsmålen får genomslag i den lokala och regionala samhällsplaneringen samt bidra till att de beaktas i det regionala tillväxtarbetet. Träder i kraft den 15 december. Bakgrund 1. Ändringar i miljömålspropositionen 2010 Ny målstruktur – generationsmålet MMR - NV Länsstyrelserna ska bidra till att föra in det regionala arbetet med miljökvalitetsmålen i det regionala tillväxtarbetet 2. Flytta uppdrag i RB till instruktionen följd av nya riktlinjer för myndighetsstyrning: Årligen återkommande uppgifter i instruktionen Arbetet med de regionala åtgärdsprogrammen. ------------------------------------------------------- Lst instruktion (2007:825) 5 § Länsstyrelsen ska 8. verka för att de av riksdagen fastställda miljökvalitetsmålen uppnås, och svara för regionalt mål- och uppföljningsarbete, stödja kommunerna med underlag för deras miljömålsarbete, verka för att målen får genomslag i den lokala och regionala samhällsplaneringen samt samordna arbetet på regional nivå med anpassningen till ett förändrat klimat.

Översyn av myndigheterna inom miljöområdet (M 2013:02) ”Tydligare, effektivare och mer ändamålsenlig myndighetsstruktur.” Identifiera gränssnitt mellan myndigheter inom miljöområdet - myndigheter inom miljömålssystemet. Samråda med länsstyrelserna. Delredovisning av kartläggning: 1 september 2014 Slutredovisning: 31 mars 2015. Översyn av myndigheterna inom miljöområdet (Göran Ekström) En särskild utredare ska pröva förutsättningarna för en tydligare, effektivare och mer ändamålsenlig myndighetsstruktur och ett bättre resursutnyttjande för myndigheterna under Miljödepartementet. Myndighetsstrukturen bör i ökad grad underlätta regeringens styrning och utveckla förvaltningen. Utredaren ska bl.a. beskriva rådande myndighets- och verksamhetsstruktur hos myndigheterna under Miljödepartementet, kartlägga ansvarsfördelningen mellan de centrala förvaltningsmyndigheterna Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Kemikalieinspektionen, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, Strålsäkerhetsmyndigheten, Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande samt stiftelserna Stockholms internationella miljöinstitut, IVL Svenska Miljöinstitutet AB, Stiftelsen för Internationella institutet för industriell miljöekonomi vid Lunds universitet, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning och Stiftelsen Institutet för vatten- och luftvårdsforskning, vid behov lämna förslag till förändringar för ansvarsfördelningen mellan myndigheterna, lämna förslag på hur myndighetsstrukturen kan effektiviseras och om utredaren bedömer det som effektivare även föreslå att verksamheter inom nuvarande myndigheter bör bedrivas i någon annan verksamhetsform, tydliggöra hur myndighetsstrukturen kan förstärka insatserna för prövning, tillsyn, tillsynsvägledning och miljö-övervakning samt för analys, uppföljning och utvärdering, Identifiera gränssnitt mellan ovan nämnda myndigheter och övriga myndigheter inom miljömålssystemet. Eventuella verksamhetsöverlappningar som inte är ändamålsenliga ska beskrivas. I denna del ska utredaren särskilt samråda med Statskontoret.

Ny Kemikalieproposition - Strategi för en giftfri miljö De 8 etappmål för farliga ämnen som regeringen har fastställt. De insatser som beskrivs i propositionen. Tyngdpunkten ligger på att tillämpa och stärka befintliga EU-regelverk om kemikalier. Se mer på regeringens hemsida: (prop. 2013/14:39) På väg mot en giftfri vardag – plattform för kemikaliepolitiken (prop. 2013/14:39) Strategi för giftfri miljö För att förbättra förutsättningarna för att nå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö och delar av generationsmålet presenterar regeringen i denna proposition en samlad strategi för en giftfri miljö. Regeringens samlade strategi utgörs av de åtta etappmålen för farliga ämnen samt de insatser som beskrivs i denna proposition. De åtta etappmålen är – etappmål om särskilt farliga ämnen, – etappmål om kunskap om ämnens hälso- och miljöegenskaper, – etappmål om information om farliga ämnen i varor, – etappmål om utveckling och tillämpning av EU:s kemikalieregler, – etappmål om en effektivare kemikalietillsyn inom EU, – etappmål om giftfria och resurseffektiva kretslopp, – etappmål om att minska barns exponering för farliga kemikalier, och – etappmål om ökad miljöhänsyn i EU:s läkemedelslagstiftning och internationellt. Tyngdpunkten i arbetet med strategin ligger på att tillämpa och stärka befintliga EU-regelverk om kemikalier så att ny kunskap tas fram och omsätts i åtgärder och skyddet för människors hälsa och miljön förbättras. Underlaget är MMBs betänkande samt underlag från KemI. Se mer på regeringens hemsida. Där finns även illustrerade exempel på problemområden och åtgärder.

Övrigt på gång våren 2014 Uppdrag om Fördjupad utvärdering 2015. Proposition om biologisk mångfald med en strategi för hållbar markanvändning (del 1). Miljömålsskrivelse till riksdagen i form av en utökad resultatredovisning. OECDs granskning av Sveriges miljöpolitik.