Produktdesign 3 årig kandidatutbildning Kunna designa produkter

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Advertisements

Matematiksatsningen Några nedslag i Skolverkets utvärderingar.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
10:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Marknadsföringens olika fronter.
Pedagogik för framtiden Hur lär vi oss i olika åldrar? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för inlärning? Minnet – repetition Olika inlärningsstilar och.
Ett forskningsbaserat arbetssätt i teorin och praktiken.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Ta tillvara styrkan i FINSAM och... växla upp.
Förbättringsområde Ökad tillgänglighet för personer med behov av att ta sitt blodtryck.
ANALYS AV RESULTAT Vad behöver våra elever för att lyckas?
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Ö PPEN FRÅGESTUND 16 SEPTEMBER L3SUPPORT-434: Beskrivning av utbildning för sökandewebben Jag hittar ingen möjlighet i innevarande MIT-miljö att.
Välkomna! Pedagogiskt bokslut FIKA! Skolinspektionen Kollegialt lärande Utvärdering.
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
TPI workshop. Team Pro Inventory Inledning Syfte Att få en tydligare bild av och diskutera hur väl teamet/arbetsgruppen samarbetar och interagerar. Mål.
I detta projekt var uppgiften att konstruera en av flera plattor som tillsammans formar en mindre ”stad”. Denna stad ska vara en plattform för mindre.
”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”
Hej och välkommen Undervisning 1.Mental träning Övning 1. Visualisering 2. Målbild Utvärdering 1.Frågor 2.Enkät.
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
Detta är miljömåltider
Exklusive nyanlända elever
Svenska som andraspråk 1
Pedagogernas roll. Hur du kan utveckla MIK-arbetet på din skola?
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE
XX kommun Kommunikationsplan.
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Riktlinjer för betygssättning
Designa en sittmöbel Frånvarande, se länkar:
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Formativt lärande.
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Säker användning av dator och nättjänster
Etik- planering.
Svenska i gymnasieskolan
Vägledande principer för socialtjänsten
Implementering av peer learning i verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
IT verksamhetens satsning utifrån IKT.
Din lön och din utveckling
Mervi Ahlqvist och Anti Stridsman 2017
Kundundersökning mars 2016 Operatör: Norrtåg Trafikslag: Tåg Sträcka:
Kundundersökning mars 2016 Operatör: SJ AB Trafikslag: Tåg Sträcka:
Malmö högskola - försöksverksamhet med
Kundundersökning mars 2016 Operatör: Tågkompaniet Trafikslag: Tåg
Kurs mindfulness Studenthälsan
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Närsjukvårdsmöte Eugenia Strandberg.
Föreningen Samtal och erfarenhetsutbyte
Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Enkät i gymnasieskolan 2015
Timplan för grundskolorna i Angered
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
Vårdförbundet Verksamhetsplan
Innehåll kategoriträff för specialpedagoger den
Systematiskt kvalitetsarbete
Elevhälsoarbete och kvalitet ….vad innebär det?
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Kurs mindfulness Studenthälsan
Målgrupp år Boende på Tjärnaängar Kommunala fritidsledare
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Alkohol och tonåringar För dig som är förälder EN BROSCHYR FRÅN IQ
Nämndernas/styrelsernas utvärdering av arbetet med budget 2005
ÅP / Lektion 3 Tankar på alkohol och droger
Om Tro.
Ledning och förståelse
Presentationens avskrift:

Produktdesign 3 årig kandidatutbildning Kunna designa produkter utifrån funktion, produktion och önskad identitet Produktdesignutbildningen innebär att man ska kunna designa produkter – konsumentprodukter med olika krav på funktion, produktion och annat. Dessa krav kan vi kalla ramar.

upplevelsen av produkten Hur något känns, ser ut, Estetiska värden dvs upplevelsen av produkten Hur något känns, ser ut, smakar, luktar, låter = tredimensionell formgivning För att göra detta bra behöver man självklart också ta i beaktande estetiska värden där man påverkar upplevelsen av produkten. Upplevelsen relaterar till hur något, känns, ser ut, luktar, smakar, låter –och är svåra parametrar då det ofta kan hanteras som subjektiva kvalitéer men likväl ska en produktdesigner bekvämt hantera dessa krav också.

Vi upplever att studenterna ofta känner sig osäkra i detta ämne, liksom att vi också ser att de har en del som behöver stärkas. Problemet har förklaringar i såväl studentunderlag (vi tar in endast 30% på arbetsprov), som i förutsättningarna för utbildningen samt i hur vi undervisar och examinerar dessa färdigheter.

klassiska” formövningar I nuläget har vi främst form undervisning i åk 1 3 olika kurser där vi fokuserar på begrepp som relaterar till form-förståelse genom att arbeta med grundformer, ytor, faser och att sätta konkret form på abstrakta begrepp som tex hårt och mjukt. Studenterna övar upp färdigheter genom att göra i material som lera, kartong, papper –där de gör och vi gemensamt sedan för diskussioner. Samt en kurs i åk 2, där de genomför en full formgivningsprocess. I samtliga projekt är sedan formgivning ett outtalat mål –vilket i sig är ett problem. Undervisningen idag är bra men kan behöva utökas, utvecklas och omfördelas –och framförallt skulle det underlätta om vi hade konkreta metodverktyg som vi kan föreslå till studenterna så att vi inte bara säger ”gör det” utan ”gör så här”.

Superformlab KADK I strävan efter att utveckla metodverktyg har jag hittills gjort följande: Diskuterat Hur man blir bra på formgivning med två industridesigners Observerat övning på superformlab på KADK (Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering) 8 studenter 2h. Läst litteratur om att lära sig en färdighet, om formmetoder Observerat genomgång av formdelkurs i åk 2 (pd158) Skickat enkät till lärarlaget Genomfört 2 av 3 experiment med studenter (5 från varje årskurs) där jag tillsammans med stud prövar metodverktyg genom olika övningar Diskuterat med lärare inom produktdesign och interaktionsdesign om behovet

Experiment med studenter 1 I strävan efter att utveckla metodverktyg har jag hittills gjort följande: Diskuterat Hur man blir bra på formgivning med två industridesigners Observerat övning på superformlab på KADK (Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering) 8 studenter 2h. Läst litteratur om att lära sig en färdighet, om formmetoder Observerat genomgång av formdelkurs i åk 2 (pd158) Skickat enkät till lärarlaget Genomfört 2 av 3 experiment med studenter (5 från varje årskurs) där jag tillsammans med stud prövar metodverktyg genom olika övningar Diskuterat med lärare inom produktdesign och interaktionsdesign om behovet

stolen ska kunna vändas tidiga skalmodeller pröva formen i 3D fullskaletest Så här blev det Resulterat i att jag förstår problemet tydligare: De har ingen tydlig process att förhålla sig De har svårt för att skilja på intuitiv och medveten formgivning De är svaga på att analysera form De har inte erfarenhet som gör att de kan ” förtydligade universella knep” och att ”konsumera med ögat” räcker inte detaljering Utveckla formen i verkstaden

Dela upp och förtydliga processen Ju fler varianter av formen desto bättre kvalitet Intuitiv- eller medveten formgivning -var kommer analysen in Stärka hur man gör analysen av en form –vad man tittar efter Att kunna prata om form är av stor vikt Förtydliga universella knep för formgivning Process relaterat Det viktigt att de med större erfarenhet också VISAR hur man gör eftersom det handlar om en färdighet. Dela upp och förtydliga processen tex utgå från olika tankar kring formspråket tex dela upp produkten på olika sätt – huvudform, element och detaljer Det är viktigt att göra många varianter I relation till intuitiv eller medvetens formgivning -var kommer analysen in Analysrelaterat Stärka hur man gör analysen av en form –vad man tittar efter Tex Fysiska värden & emotionella värden Tex Linjer, plan, riktningar, balans, helhetsintryck och andra element man kan leta efter i analys Färdigheten/erfarenheten Förtydliga formgivningsregler för studenter –som inte borde heta regler dvs förtydligade universella knep som handlar om att lura ögat Att kunna prata om form är av stor vikt