Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Alkohol och tonåringar För dig som är förälder EN BROSCHYR FRÅN IQ

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Alkohol och tonåringar För dig som är förälder EN BROSCHYR FRÅN IQ"— Presentationens avskrift:

1 Alkohol och tonåringar För dig som är förälder EN BROSCHYR FRÅN IQ
Det här är en kort presentation av ett material som IQ tagit fram för tonårsföräldrar som nyligen kommit till Sverige.

2 Behov av kunskap på andra språk
Hur sen den svenska alkoholkulturen ut? Hur förhåller man sig som förälder? Behov av målgruppsanpassad information för föräldrar som är nya i Sverige. Bakgrund: Det är inte lätt att vara tonårsförälder. Något som många föräldrar upplever vara svårt att prata om och förhålla sig till i relation till sitt tonårsbarn, är alkohol. Är man dessutom ny i Sverige och inte bekant med eller förstår den svenska alkoholkulturen, kan samtalen om alkohol bli särskilt utmanande. Kartläggningar har visat att det finns en brist på tillgång till kunskap om alkoholkulturen i Sverige för föräldrar som är nya i Sverige. IQ har sedan 2013 gett ut handboken Tonårsparlören till tonårsföräldrar. Handboken är full av fakta, argument och tips rörande alkohol och unga i syfte att göra tonårstiden lite enklare – både för föräldrar och deras barn. Tonårsparlören skickas ut till föräldrar till barn som fyller 14 under året och finns att hämta på Systembolaget och att läsa digitalt på svenska och engelska. För att bidra till att öka kunskap och förståelse kring den svenska alkoholkulturen med fokus på alkohol och unga, tog IQ under 2017 fram ett komplement till Tonårsparlören i form av en folder riktad till föräldrar som nyligen kommit till Sverige. Materialet togs fram med stöd av bland andra Länsstyrelsen i Halland och har spridits till samordnare inom alkoholförebyggande arbete och till aktörer som möter föräldrar som nyligen kommit till Sverige eller som befinner sig i etableringsfasen. Illustration från IQ

3 Tigrinja, dari & engelska
En broschyr med: Lätt svenska, arabiska & somaliska Separata broschyrer med: Tigrinja, dari & engelska Broschyren har tagits fram på lätt svenska, arabiska, somaliska, tigrinja, dari och engelska. Den består av en broschyr på lätt svenska, arabiska och somaliska samt separata pdf/broschyrer på dari, tigrinja och engelska. Valen av språk utgår från vilka som är störst bland asylsökande och nyanlända tonårsföräldrar i Sverige 2017. Vid frågor: Dari är officiellt skriftspråk i Afghanistan tillsammans med pashto och talas av drygt hälften av invånarna. Befolkningsgrupperna tadzjiker, hazarer och aimaker talar dari i Afghanistan, och språket dominerar i flera av de större städerna såsom Kabul, Mazar-e Sharif och Herat. Tigrinja är ett semitiskt språk som talas i Eritrea och norra Etiopien. Tigrinja är officiellt språk i Eritrea, tillsammans med Engelska och Arabiska.

4 Innehåll Om alkoholens roll i Sverige Tips för att prata med sitt barn
Tips på vem som kan ge mer stöd Foldern innehåller tre delar om: 1. Alkohol i Sverige med fokus tonåringar. Kort om svenska ungdomars alkoholvanor, politik och lagar (åldersgränser med mera). (2 sidor) 2. Tips och råd om unga och alkohol till tonårsföräldrar som är nya i Sverige. (4 sidor) 3. Var kan jag få stöd och hjälp/prata med någon om min tonåring? Tips på vem man kan kontakta för mer information. (1 sida) Illustration från IQ

5 VEM KAN HA INTRESSE FÖR BROSCHYREN DÄR DU BOR?
(Fråga gruppen/låt gruppen diskutera tillsammans utifrån regionala/lokala behov och verksamheter)

6 Tips! Vem kan ha intresse av materialet?
Samordnare inom integration och alkoholförebyggande arbete Samhällsinformatörer/kommunikatörer Kommunens kommunikatör Asylboenden Skolan och elevhälsan Familjecentraler SFI-skolor Trossamfund Polisen Ideella föreningar med föräldrastöd Fältsekreterare Bibliotek Öppenvården Tips från ANDT*-samordnare i län och kommuner (från utvärdering av materialet genomförd av IQ, våren 2018). *ANDT= Alkohol narkotika dopning och tobak.

7 Här finns broschyren Digitalt iq.se Tonårsparlören.se
informationssverige.se Vill du trycka egna broschyrer? Finns för alla språk på iq.se/tonårsparlören Tips från ANDT*-samordnare i län och kommuner. *ANDT= Alkohol narkotika dopning och tobak. För tryckta broschyrer hänvisas till eget tryck – IQ har inget lager med handböcker att beställa från. Ett tips är att gå samman med andra län/kommuner eller aktörer för ett gemensamt tryck av broschyrer på språk som är relevanta för den egna verksamheten.

8 Mejla info@iq.se eller ring 08-41024950
Frågor om materialet? Mejla eller ring


Ladda ner ppt "Alkohol och tonåringar För dig som är förälder EN BROSCHYR FRÅN IQ"

Liknande presentationer


Google-annonser