Variationer av kön.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Skolinformation från RFSL
Advertisements

Presentation av genomförda paneler om: Boendefrågor, Folkhälsa och Hemkänsla oktober2008-maj2009 Ahmad Azizi
Sexuella kränkningar och respekt Hur påverkar vi utvecklingen i rätt riktning? En powerpoint av S2m.
Bortom normen Ylva Gellerstedt, Kurator på RFSL Göteborg.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Uppläggning Lika villkor – har vi inte det redan? Lika villkor – kan företagande ha det? Vems är ansvaret för lika villkor? Vikten av att arbeta med attityder.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
9/21/2016 Föräldraenkäten 2015 Förskola Skyttebo.
© Författarna och Gleerups Utbildning AB. Detta material ingår som en del i lärarmaterialet till Språket och berättelsen. Att skriva för att påverka.
Enskilda människors religiositet Varför blir man som man blir? Miljö, DNA, eller enskilda händelser? Varför blev just du såsom du är? Varför gjorde just.
Kärlek Diskutera med den som sitter bredvid: VAD ÄR KÄRLEK?
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
Etik - Att göra det rätta.
Hej och välkommen Undervisning 1.Mental träning Övning 1. Visualisering 2. Målbild Utvärdering 1.Frågor 2.Enkät.
Hur DNA kan kopiera sig självt. C ELLDELNING. Alla börjar vi våra liv som en enda cell – en befruktad äggcell Det är denna som kommer att ge upphov till.
Empowerment i teori och praktik?
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Svenska som andraspråk 1
De sju intelligenserna
Ahmad Azizi Presentation av genomförda paneler om: Boendefrågor, Folkhälsa och Hemkänsla oktober2008-maj2009 Ahmad Azizi
Insändare Vad kan vi om insändare?
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Inled med att presentera Raoul Wallenbergs dag
Introduktionskurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer
FRÅN MEDBEROENDE TILL MEDMÄNNISKA
Konsten att läsa sakprosa
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Puberteten Vad händer i puberteten?. Gör direkt: Diskutera med de som sitter bredvid, vad händer i puberteten?
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Likheten förenar Möt Maria Johansson som uppmanar oss att se vad som förenar människor, trots våra olika upplevelser och erfarenheter.
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Samhällets ojämlikhet
Motivera en åsikt Kommunikativ förmåga.
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Kan man förutsäga vem som blir brottsling?
Varför bor vi där vi bor? Vi blir allt fler.
Etik- planering.
Övervakningskommittén
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Genus/sexualitet.
Religion.
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Uppföljningen av Om mig 2016: Psykisk ohälsa Albin Sjöberg Skrivet av: Amanda Ramidh & Narek Habo
Puberteten Vad är det för något..?
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Din säkerhet på sjukhus
Om du har mat i kylen, Kläder att ta på dig, tak över huvudet och en säng att sova i ... Då är du rikare än 75% av världens folk.
Barnkonventionen.
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
- Att vara personlig och beröra
Bodens ungdomsmottagning
Mensutmaningen.se MENS a.
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Samtalskort/ affirmationer
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Mänskliga rättigheter -
Utveckla resonemang Höstterminen 2016.
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
IQs Alkoholindex 2018.
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Presentation Rickard Pettersson Pappa, pedagog, regionalt skyddsombud, särbo, analytisk, skäggig och mycket mer. Något jag inte är: Bipolär, begreppet.
Identitet Vad formar oss till oss?.
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Presentationens avskrift:

Variationer av kön

Variationer av kön Könsidentitet = Könet man själv känner sig som (umo.se) Biologiskt kön = Kroppen (umo.se) De flesta människor har XX- (kvinnor) eller XY-kromosomer (män). (rfsl.se) Socialt kön = Detta är alltså det sätt vi beter oss - hur vi agerar i samhället. Normer. (rfsl.se) Juridiskt kön = Könet man har enligt pass och andra myndighetsdokument (umo.se) Ens identitet kan förändras över åren även om de allra flesta håller sig till samma kön (samma könsidentitet,samma biologiska-, sociala- och juridiska kön.) (umo.se)

Exempel Venn-diagram:

Trans – vad är det? Cis / Trans = Den som trivs med det kön den har och inte vill förändra det kan kallas cisperson. Den som känner att något inte känns rätt, eller inte trivs med det kön andra säger att den har kan kallas en transperson. (umo.se) Transsexuell = Som transsexuell kan man känna sig född i fel kropp. Till exempel att man har en kropp som ser ut som en tjejkropp men man känner sig som en kille eller tvärtom. (umo.se) Transvestit = När man trivs med sitt biologiska kön och inte vill korrigera sin kropp, men alltid eller ibland vill klä sig i kläder som är typiska för det andra könet. (umo.se) Intergender = Om man är intergender känner man sig varken som en kille eller tjej. Istället upplever man sig som både och, eller någonstans mittemellan. (umo.se)

Andra begrepp som är bra att kunna: Queer = Queer kan vara ett ord för att beskriva dig själv, om du till exempel inte vill tillhöra ett visst kön eller en viss sexuell läggning. (umo.se) Hen = Könsneutralt pronomen. Istället för ”han” eller ”hon” föredrar en del att kallas för ”hen” eller ”den”. Man har rätt att få bli kallad för det man vill. (umo.se)

Foldern: Idag ska alla delar t.o.m. “Kön” vara klart! Rubriken “kön” ska innehålla: Alla 4 variationer av kön En förklaring av begreppet “trans” & dess undergrupper En förklaring av pronomen “Han/Hon/Hen/Den” Tips: många har glömt att ha med “framtidens preventivmedel”!!!