Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kärlek Diskutera med den som sitter bredvid: VAD ÄR KÄRLEK?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kärlek Diskutera med den som sitter bredvid: VAD ÄR KÄRLEK?"— Presentationens avskrift:

1 Kärlek Diskutera med den som sitter bredvid: VAD ÄR KÄRLEK?

2 Kärlek 1.Vad är kärlek? 2.Hur kan man bli ihop? 3.Vad kan man göra tillsammans när man är ihop? 4.Hur kan man göra slut? Diskutera i grupper om 4-5 pers. TIPS: http://www.umo.se/Karlek --vanskap/

3 Vi gillar olika 1/3 De tre sexuella läggningar som definieras i svensk lagstiftning: Bisexuell - En person som har förmågan att bli kär i, kåt på eller attraherad av människor oavsett kön. Heterosexuell - En person som har förmåga att bli kär i, attraherad av eller kåt på personer med annat och/eller motsatt kön. Homosexuell - En person som har förmågan att bli kär i, kåt på och/eller attraherad av personer av samma kön. http://www.rfsl.se/?p=410

4 Vi gillar olika 2/3 Tre “sexuella läggningar” som ej definierats i svensk lag: Asexuell - En person som inte har någon sexlust eller inte önskar inkludera andra i sin sexualitet. Pansexuell - En person som är pansexuell kan vara sexuellt och emotionellt intresserad av ”alla” eller ”vem som helst”. Attraheras av personligheten och inte könet. BDSM - En förkortning som inkluderar flera sexuella uttryck: bondage & disciplin (B&D), dominans och underkastelse (Domination and submission, D&S) samt sadism och masochism (S&M). http://www.rfsl.se/?p=410 http://www.rfsl.se/gavleborg/?p=4082

5 Vi gillar olika 3/3 Polyamorös – en person som väljer att ha sexuella och/eller emotionella relationer med fler än en i taget kan sägas vara polyamorös. Pedofili – en person som attraheras av typiskt barnsliga/förpubertala attribut (orakad, svettfri, smal och tanig kropp t.ex.) Kan du några fler? Det är ok att gilla olika!

6 Fundera för dig själv: 1.Hur tar du reda på vad andra vill? 2.Hur tar du reda på vad du själv vill? 3.Hur gör du det tydligt för andra vad du vill? Fundera tyst för dig själv. (1 min) Sedan diskuterar hela gruppen tillsammans. (5 min)

7 Filmdax! Filmfrågor: 1.Vad säger de i filmen? 2.Ordet “tea” går att byta ut mot ett annat ord… vilket? 3.Vad är en våldtäkt? Film: “Tea consent” på youtube

8 Vi testar… Du får nu gå runt i klassrummet helt fritt, prata med vem du vill, MEN du måste någon gång ställa/svara på frågorna: 1.“Kan jag få en kram?” “Ja/Nej.” 2.“Vill du följa med mig hem?” “Ja/Nej.” 3.“Ska vi göra läxorna tillsammans?” “Ja/Nej.” 4.“Varför gör vi det här?” “(Sätt in eget svar.)”

9 PAUS

10 Kärleksnormer 1/3 Heteronormativ - Norm som utgår från att alla är och agerar på ett sätt där män är intresserade av kvinnor och tvärtom samt att allt som inte är på detta sätt är avvikande och/eller onormalt. Kan vara både medveten och omedveten. Detta är en social norm. Tvåsamhetsnorm - En norm som medför att det ses som positivt, eftersträvansvärt och normalt att ha eller vilja ha enbart en partner åt gången i sexuella och/eller kärleksrelationer. Kärnfamiljen – Mamma, pappa, barn, barn.

11 Kärleksnormer 2/3 Monogami - Att ha sexuella och/eller emotionella relationer med bara en person i taget. En person som uteslutande har monogama sexuella och/eller emotionella relationer kan sägas vara monoamorös. Polygami - Att ha sexuella och/eller emotionella relationer med fler än en person i taget.

12 Kärleksnormer 3/3 Porr – (pornografi) är sexuella skildringar med syfte att underhålla och väcka lust. Incest – sexuella handlingar mellan personer som är förenade med blodsband, det vill säga är biologiskt nära släkt, som en förälder och ett barn, eller mellan syskon. (Star wars) Aromantisk - avsaknad av romantisk attraktion till andra.

13 Foldern! Idag ska delen om “Kärlek” vara klar!


Ladda ner ppt "Kärlek Diskutera med den som sitter bredvid: VAD ÄR KÄRLEK?"

Liknande presentationer


Google-annonser