Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016

Slides:



Advertisements
Similar presentations
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Psykisk ohälsa – överenskommelse 2014 mellan staten och SKL
Socialdepartementet PRIO •Långsiktighet •Gemensamt ansvartagande •Ordinarie strukturer.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Lägesrapport Evidensbaserad praktik och ledning i samverkan 30 november 2011 Christer Neleryd November 2011.
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
Kunskap till praktik – utveckling av missbruks- och beroendevården - lägesbeskrivning Regionförbunden
Ehälsokommitténs diskussionspromemoria ”Nästa fas i e-hälsoarbetet”
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Samtal om eventuell förhandling om överenskommelse för 2015
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Information om pågående överenskommelser 2013 mellan staten och SKL.
Nationell Samverkansgrupp för Kunskapsstyrning-NSK
Utmaningar vård och omsorg En åldrande befolkning Fler innevånare med demenssjukdom Ökade krav – kompetens o kvalitet Fördjupad samverkan mellan kommun/landsting.
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Kompetens och utvecklingsplan för KUR Fråga 1: Beskriv hur ni kommer att ta vara på och sprida era nyvunna kunskaper inom era respektive organisation Fråga.
Utveckla samverkan och kunskap om psykisk ohälsa
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Aktuellt inom missbruks- och beroendevården De viktigaste händelserna, utmaningarna och behovet av kraftsamling under ! Sektionen för.
Kunskapsstyrning Region Kronoberg - Att alltid ge patienten bästa möjliga vård baserad på bästa tillgängliga kunskap.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Jämställdhet i kommuner och landsting SKL:s stöd till jämställdhetsintegrering.
Välkommen!. Sen sommaren 2012 finns en övergripande överenskommelse BUS Gotland för arbetet med barn och unga i behov av särskilt.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Vitalis 2016 Rådet för statlig styrning med kunskap.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Krisberedskap
Psykisk hälsa Främsta orsaken till sjukfrånvaron i stora delar av västvärlden 45 % av pågående sjukskrivningar i Sverige (70 miljarder kronor) Nedsatt.
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Analysseminarium – ÖK maj
Analysseminarium – ÖK februari
Överenskommelse mellan staten och SKL
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Avdelningen för vård och omsorg
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Utvecklingsledare, Vårdsamverkan Fyrbodal
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Den sociala barn- och ungdomsvården
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Jan Persson och Elin Ring

Avdelningen för vård och omsorg
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Äldreomsorg inklusive kommunal hälso- och sjukvård
Regionalt, delregionalt och lokalt arbete Beslut om handlingsplan
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Handlingsplan för psykisk hälsa
Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om ökad tillgänglighet inom barnhälsovård.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Överenskommelse inom området psykisk hälsa 2019
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentation transcript:

Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2016 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst

Överenskommelsens målsättning, inriktning och syfte Parterna är överens om behovet av en långsiktig plan för området med gemensamma strukturer för fortsatt utvecklingsarbete utifrån bästa tillgängliga kunskap. Målsättning är att befolkningen ska erbjudas individ- och behovsanpassade samt effektiva insatser av god kvalitet. Syftet med denna överenskommelsen är att skapa förutsättningar för ett långsiktigt arbete på området psykisk hälsa med ett gemensamt ansvarstagande från berörda aktörer. 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst

Den ekonomiska omfattningen av överenskommelsen Fördelning av stimulansmedel* Mkr Landstingen: För analysarbete, målformulering och handlingsplaner 300 För att stimulera nya initiativ för att nå unga (t.ex. självinläggningsprojekt och första linjens psykiatri) 150 Kommunerna: 200 Kommunerna och landstingen: För satsning på redan befintliga ungdomsmottagningar eller att starta upp nya 130 Utvecklingsmedel till SKL: Analys, metod- och uppföljningsstöd, utveckling 60 Förstudie inför uppbyggnad och etablering av en nationell infrastruktur för kunskapsutveckling 5 Totalt: 845 *Medlen planeras att betalas ut i början av 2016 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst

Villkor för att ta del av stimulansmedlen Senast den 31 oktober 2016 ska kommuner och landsting inkomma med en gemensam redogörelse för analys och handlingsplan utifrån fem fokusområden med långsiktiga och kortsiktiga mål samt en redovisning av användning/planerad användning av erhållna medel. Om en redovisning enligt ovan inte inrapporterats senast den 31 oktober 2016 ska medlen återbetalas. De 130 Mkr som är tänkt att användas till satsning på ungdomsmottagningar betalas ut av SKL till landsting och kommuner som inkommer med en gemensam redovisning av hur medlen ska användas för att förstärka eller starta ungdomsmottagningar. Återbetalning av medel som inte använts för ändamålet under året återbetalas till SKL, som i sin tur betalar tillbaka medlen till Kammarkollegiet. 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst

Fem fokusområden Analys och Handlingsplan 2016-2017 Förebyggande och främjande insatser Tillgängliga och tidiga insatser Enskildas delaktighet och rättigheter Utsatta grupper Ledning, styrning och organisation Analys och Handlingsplan 2016-2017 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst

Syftet med analys och handlingsplaner Stimulera kommuner och landsting att: uppmärksamma befolkningens behov inom de fokusområden som överenskommelsen omfattar, ange ansvarsfördelning för de behov som finns och vid behov överväga möjligheten till samorganisering där behoven är av komplex karaktär, i syfte att motverka att enskilda inte får de samordnade vård- och stödinsatser som behövs, sätta upp mål och planera sin verksamhet, var för sig och gemensamt, samverka med varandra, berörda brukar- och intresseföreningar samt andra berörda aktörer på området. 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst

Sektionen för vård och socialtjänst Utvecklingsstöd SKL åtar sig att: fortsätta samordna stödinsatser och bistå kommuner och landsting med lokalt förbättringsarbete i enlighet med tidigare överenskommelser, driva en utvecklingsverksamhet för att bistå kommuner och landsting/regioner med att ta fram befintliga data samt vid behov ge ytterligare stöd för en fördjupad analys, stödja kommuner och landsting/regioner när det gäller att identifiera bästa tillgängliga kunskap och metodstöd för att utforma en åtgärdsplan för utveckling på de områden som analysen ger vid handen. SKL tilldelas också medel för att: inventera och beskriva möjligheten att inrätta en långsiktigt hållbar gemensam struktur med kunskapsnoder för att stödja implementering av ny kunskap lokalt och regionalt.  ta fram en mall för insamling av data från analyser och handlingsplaner med syftet att göra nationella jämförelser som i sin tur kan vara ett stöd för kommuner och landsting i det lokala förbättringsarbetet. 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst

Samordning med andra överenskommelser och satsningar Nationella suicid- förebyggande arbetet Kroniska sjukdomar Området psykisk hälsa Nyanländas psykiska hälsa Sjukskrivningsmiljarden Satsning på kvinnors hälsa Professionsmiljarden Våld i nära relationer Statligt sommarlovsstöd Kunskapssatsning inom äldreomsorgen och funktionshinderområdet Sociala barn- och ungdomsvården Ökad bemanning Inom äldreomsorgen Förstärkt elevhälsa 2015-12-18 Sektionen för vård och socialtjänst