Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Regionalt, delregionalt och lokalt arbete Beslut om handlingsplan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Regionalt, delregionalt och lokalt arbete Beslut om handlingsplan"— Presentationens avskrift:

1

2 Regionalt, delregionalt och lokalt arbete Beslut om handlingsplan
Framtagande och genomförande Överenskommelse “Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa” Förankring och dialog Indikatorer och layout Regionalt, delregionalt och lokalt arbete Uppföljning Uppföljning Kick off med rådslag Prioritering av mål Beslut om handlingsplan Redovisning till SKL Redovisning till SKL 2016 2017 Styrgruppen följer utveckling, genomförande, ansvarar för återrapportering och revidera vid behov

3 Samverkan för psykisk hälsa i Västra Götaland

4 Handlingsplan för VGR, de 49 kommunerna och NSPHiG

5 Vi sätter ljus på skavet
Handlingsplanen identifiera och sätta ljus på områden där det skaver extra mycket där vi alla vill åt samma håll där alla måste bidra göra det samtidigt Den mänskliga rättigheten till bästa uppnåeliga fysiska och psykiska hälsa gäller för alla människor som bor, verkar och vistas i Västra Götaland. Samverkan över organisatoriska gränser med människan i centrum, är en förutsättning för att uppnå detta.

6 Syfte Med handlingsplanens mål, aktiviteter och indikatorer för uppföljning vill vi sätta ljus på frågor där vi vill bli bättre i hela Västra Götaland. Eller med andra ord Sätta plåster på några av redan uppkomna skav, se till att det läker ordentligt och se till att det inte uppstår nya.

7 Utgångspunkter Regeringen har pekat ut fem fokusområden som särskilt viktiga utifrån befolkningens behov för främja psykisk hälsa, motverka psykisk ohälsa och erbjuda effektiva insatser till de som drabbats. 1 Förbyggande och främjande arbete 2 Tillgängliga tidiga insatser 3 Enskildas delaktighet och rättigheter 4 Utsatta grupper 5 Ledning, styrning och organisation Regeringen har i sin strategi för området psykisk hälsa pekat ut fem fokusområden som särskilt viktiga. Dessa anges även i den nationella överenskommelsen och sammanfattar olika delar inom områden som är viktiga att fokusera på utifrån befolkningens behov för främja psykisk hälsa, motverka psykisk ohälsa och erbjuda effektiva insatser till de som drabbats. De fem fokusområdena har legat till grund för arbetet med framtagandet av handlingsplanens mål och målsättningen har varit att formulera minst ett mål för varje fokusområde.

8 Fokusområden och mål för vuxna: Förbyggande och främjande arbete
Mål 1.1 Nollvision om suicid i Västra Götaland Självmord kan förebyggas genom samverkan över verksamhetsgränser. Det handlar om att tidigt uppmärksamma varningssignaler, identifiera och ge stöd till grupper i särskilt utsatta situationer samt att utbilda personal.

9 Fokusområden och mål för vuxna: Tillgängliga tidiga insatser
Mål 2.1 Äldre personer med psykisk ohälsa ska få rätt vård och stöd Psykisk ohälsa är vanligt bland äldre personer, men inte en del av det naturliga åldrandet. Äldre har rätt till evidensbaserade insatser. Psykisk ohälsa bland äldre behöver uppmärksammas för att fler ska få rätt vård, stöd och behandling.

10 Fokusområden och mål för vuxna: Enskildas delaktighet och rättigheter
Mål 3.1 Personer som har behov av samordnade insatser ska ha en SIP En SIP säkerställer att den enskilde får sina behov tillgodosedda när flera aktörer är inblandade och gör den enskilde och närstående delaktiga. Mål 3.2 Brukarföreträdare ska erbjudas delaktighet i utvecklingsarbete Delaktighet i sin egen hälsa och vård är en mänsklig rättighet. Den enskildes egna upplevelser behöver tas tillvara och inflytande behövs på flera nivåer.

11 Fokusområden och mål för vuxna: Utsatta grupper
Mål 4.1 Ingen ska diskrimineras eller uppleva negativt bemötande i kontakterna med kommunerna och regionen Personal ska få ökad kunskap om hur gruppers utsatthet och skillnader i psykisk hälsa kan relateras till att personer bryter mot normer. Mål 4.2 Personer med missbruk, psykisk ohälsa och/eller komplex problematik ska få integrerade insatser Det är viktigt att personer med samsjuklighet får vård och stödinsatser parallellt och samordnat. Insatserna ska syfta till att förhindra utveckling av allvarliga tillstånd och ytterst bidra till att undvika slutenvård.

12 Fokusområden och mål för vuxna: Ledning, styrning och organisation
Mål 5.1 Invånare ska få tillgång till evidensbaserade metoder inom vård, stöd och behandling Det är av yttersta vikt att främja spridning av evidensbaserade metoder och bromsa användning av ineffektiva metoder och rent av skadliga insatser. Det gäller att hushålla med resurserna genom att satsa på de metoder som gör störst nytta.

13 Fokusområden och mål för barn och unga: Förbyggande och främjande arbete
Mål 1.1 Föräldrar ska erbjudas stöd under barnets hela uppväxt Det är viktigt att ge föräldrar stöd utifrån sina och barnens behov t ex föräldrar till barn med funktionsnedsättning eller föräldrar med psykisk ohälsa och/eller missbruk. Mål 1.2 Alla elever ska lämna grund- och gymnasieskolan med godkända betyg Elever med hög frånvaro måste uppmärksammas tidigt och ges det stöd de behöver för att närvara i skolan. Det är viktigt att utveckla närvarofrämjande åtgärder

14 Fokusområden och mål för barn och unga: Tillgängliga tidiga insatser
Mål 2.1 Barn och unga med psykisk ohälsa ska få rätt insatser i rätt tid När ett barn har problem eller mår dåligt ska det vara tydligt vart man vänder sig. Första linjen ska vara definierad och känd. Den har till uppgift att identifiera problem, behandla lindriga problem, remittera vidare när det behövs. Mål 2.2 Förebygga och uppmärksamma bruk av alkohol och narkotika bland unga Missbruk hos unga samspelar ofta med psykiska och sociala faktorer. Det finns särskilt sårbara grupper som är viktiga att uppmärksamma. Kommun och hälso- och sjukvård behöver samverka och utveckla former för att tidigt identifiera dessa unga.

15 Fokusområden och mål för barn och unga: Enskildas delaktighet och rättigheter
Mål 3.1 Barn och unga som har behov av samordnade insatser ska ha en SIP/Västbusplan En SIP/Västbusplan säkerställer att den unge får sina behov tillgodosedda när flera aktörer är inblandade och gör den enskilde och närstående delaktiga. Mål 3.2 Brukarföreträdare ska erbjudas delaktighet i utvecklingsarbete Barn har rätt till delaktighet i alla frågor som berör dem enligt FN:s konvention om barnets rättigheter. Ungas egna upplevelser behöver tas tillvara och inflytande behövs på flera nivåer.

16 Fokusområden och mål för barn och unga: Utsatta grupper
Mål 4.1 Ingen ska diskrimineras eller uppleva negativt bemötande i kontakterna med kommunerna och regionen Personal ska få ökad kunskap om hur gruppers utsatthet och skillnader i psykisk hälsa kan relateras till att personer bryter mot normer utifrån t ex sexuell läggning, könsidentitet och nationellt ursprung.

17 Fokusområden och mål för barn och unga: Ledning, styrning och organisation
Mål 5.1 Nollvision om suicid i Västra Götaland Unga personer med förhöjd suicidrisk ska identifieras och erbjudas rätt hjälp i tid så att de inte försöker ta sitt liv. Detta sker genom utvecklad samverkan och samsyn mellan olika aktörer.

18 Utgångspunkter för arbete med uppföljningsindikatorer
Datakällor nationell nivå, dvs samma för alla, möjliggör jämförelser inom länet och med andra län/regioner (SIP undantaget) Det ska vara möjligt att återskapa materialet kommande år Indikatorerna ska spegla insatser från kommunerna, primärvården och sjukhusvården Det ska vara möjligt att genomföra en baslinjemätning för indikatorerna utifrån tillgängliga register

19 Övergripande strategi vid val av indikator
Ändamålsenlighet Tillförlitlighet Tillgänglighet - fångar det mål och/eller den effekt som eftersträvas - ger en pålitlig bild och inte missvisas av slumpmässiga mönster - är tillgänglig och inte kräver frågor ut till verksamheterna.

20 Indikatorns ”karaktär” är viktig för ändamålet
Utgångspunkt Process Mål Målindikatorer mäter det faktiska utfallet medan processindikatorer konkretiserar olika insatser som vi tror leder till det eftersträvade utfallet. Målindikatorer utgör det viktigaste måttet på framgång på lång sikt. Processindikatorer utgör arbetsmål som gör det möjligt att utvärdera hur väl man utför de insatser man önskar och bör revideras kontinuerligt. Handlingsplanen innehåller en kombination av mål och processindikatorer.

21 Slutprodukter Användarmanual i Word Lättmanövrerad Excel-fil
Förteckning indikatorer Avvägningar, beskrivningar och tolkningar Instruktioner för hämtning Lättmanövrerad Excel-fil Data/baslinje för senast tillgängliga år Diagram och beräkningar, exempelvis kring delregionala utfall, uppdateras automatiskt när nya data klistras in

22 Användarmanual

23 Lättmanövrerad excelfil

24 Uppföljning av processer
Handlingsplanen innehåller ett antal länsgemensamma aktiviteter t ex Länsgemensam handlingsplan för suicidprevention Utbildningsmaterial om rättighetslagstiftning och diskrimineringsgrunder Handlingsplanen kräver genomförandeplaner på delregional nivå som följs genom länsgemensam enkät Redogörelse av länsgemensamma medel Beskrivning av aktiviteter kopplade till mål Länsgemensam enkät kommer att användas för rapportering till SKL och för att kunna följa arbetet.

25 Vad händer nu Styrgruppen beslutade om handlingsplanen 2 okt
Vårdsamverkan Västra Götaland (VVG) ställt sig bakom handlingsplanen Till SRO 27 oktober Handlingsplanen skickas till samtliga kommuner för redovisning till SKL innan 31 oktober Handlingsplanen, användarmanual och excelfil finns tillgänglig på hemsidor Till handlingsplanen och tillhörande material

26


Ladda ner ppt "Regionalt, delregionalt och lokalt arbete Beslut om handlingsplan"

Liknande presentationer


Google-annonser