Bedömning för lärande Erfarenheter från arbetet med respons

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Advertisements

Beskriver vad eleven ska försöka uppnå
Att bedöma elevers kunskaper i NO Anders Jönsson.
Utifrån entreprenöriellt lärande
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Modersmålsenheten 28 oktober 2013
Formativ: för att göra eleven medveten om sitt lärande
Bedömning Varför Vad Hur Relia-bilitet Vali-ditet.
Bedömning av professionell kompetens
Välkommen Skriv ditt namn på en glasspinne och ställ den i muggen.
Läroplansträff Välkomna!.
Självvärdering 13 november 2013 Henrik Svensson.
Syftet med en personlig handlingsplan
Mötesstruktur.
Eller formativt lärande…
Läroplansarbete Träff med Ö-team Mål med dagen Öka förståelsen för det arbete vi gör med rektorer/förskolechefer och läroplanspiloter Öka.
Läroplansträff Välkomna!. Program för dagen 8.30 Inledning och program 8.40 Lars introducerar dagen med några bilder om undervisning och lärande.
Lokal Pedagogisk Planering
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Träff 2 Erfarenhets-utbyte & VENN-diagram
Att synliggöra lärande
Ramverk för patientmedverkan
Formativ bedömning i itslearning
Bedömning Strategi 2 Tillfälle 4 1 Att ta fram belägg för elevers prestationer Att åstadkomma effektiva klassrumsdiskussioner, aktiviteter och.
Rudbeck - en utvecklingsresa
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
År 2: Återkoppling. Lärfråga: Hur kan vi ge återkoppling på ett sätt som främjar elevernas lärande och motivation? Hur kan vi ge återkoppling på ett sätt.
Mervärden och aha-upplevelser
Utmaningar i arbetet med BfL
ST inom FK Arbetsplatsfacket
Att följa lärande Kap 3 Dylan Williams
Nätverk kursplanepiloter
Välkomna hit! Film – på vilket sätt är bedömning en (liten) del av all vår verksamhet? Kursplanens uppbyggnad. Skillnad strävansmål / uppnåendemål? Kunskapssynen.
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Vilka är vi och vem är jag?
Vilka är vi? GR Utbildning Pedagogiskt Centrum Sandra Svensson.
Modell för kollegialt lärande genom klassrumsbesök
Formativt och Summativt
Bedömning för lärande = Ett förhållningssätt
Aina Kalle Anders Ottosson JennyMee Le Hir
Läroplansnätverk skola Välkomna!. Dagordning Nyckelpersonernas uppdrag Kort återblick från studiedagen om bedömning den 20/8 Ca 9.30 fika Bedömning.
Välkomna Klassbloggen Lärare i klassen Skolrådsrepresentanter
"Att tydliggöra kunskapskrav - arbete med källor och källkritik”
LYSSNA TALA LÄSA SKRIVA SpråkUtvecklande Arbetssätt i teknik Linda Lindkvist
Att jobba språkutvecklande
FORMATIV BEDÖMNING BEDÖMNING FÖR LÄRANDE.
Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen -MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR.
Utmaningar i arbetet med BfL Anders Jönsson Högskolan Kristianstad.
Formativ undervisning – träff 1. Tankar om att vara förstelärare  Hedrande att få detta uppdrag  Mycket att leva upp till.  Dubbla roller – både kollega.
Elever skriver. Att läsa och skriva utvecklas parallellt. När vi läser lär vi oss att packa upp innehållet i en text för att förstå vad den som skrivit.
Problemlösning Matematik II åk / Pia Eriksson.
Varför ska vi undvika bildanalys som enskilt moment? Formativ bedömning och bildanalys som en röd tråd genom bildundervisningen.
Att synliggöra det synliga lärandet. Bedömning för lärande Åsaskolan onsdagen den 5/10.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Aktivera eleverna som ägare av lärandeprocessen
Lära för livet!.
Ramverk för patientmedverkan
Utbildningsmodul Svenska Röda Korset
Erfarenheter från arbetet med BfL Reflektion Motivation Lärande
Workshop 5 - Kamratstöd 7/12.
Att synliggöra det synliga lärandet
IBSE Viktiga punkter i IBSE
LPP i Geografi ht Varför läser vi Vad skall vi gå igenom?
Formativt lärande.
Svenska – skriva berättelser
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Välkommen till Kick off vt 2018.
Ta reda på vad eleverna lär sig under lektionen
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Presentationens avskrift:

Bedömning för lärande Erfarenheter från arbetet med respons Aktivera eleverna som resurser för varandra Andreia Balan

Uppföljning - diskussion Arbeta parvis Beskriv hur ni har arbetat med uppgiften. Ge respons till varandra på den respons ni har skrivit till eleverna. Hur har eleverna upplevt arbetssättet? På vilket sätt har de blivit hjälpta i sitt lärande? Hur har arbetssättet påverkat er undervisning? Vad har fungerat bra respektive mindre bra? Vad tänker ni göra annorlunda en annan gång?

Strategi 4 – eleverna som resurser för varandra Grundtanke: att stödja elevers lärande genom kollaborativt lärande. Utgår från Vygotskijs teori om lärande och utveckling.

Strategi 4 – eleverna som resurser för varandra Tekniker Kamratbedömning (en till en eller grupp till grupp) Kamratfeedback Ömsesidig undervisning Elevdelaktighet Flippad undervisning        

Reflektera i par Vilka fördelar ser du med att involvera eleverna på det sättet det visas i filmen? Vilka effekter tror du det har på elevernas lärande? På vilket sätt kan det underlätta din undervisning? Vilka delar/aspekter av det du har sett i filmen kan vara problematiska? Varför?

Effekter av kamratfeedback Underlättar för elever att ha en aktiv roll i lärandeprocessen Är direkt och individualiserad Synliggör andra strategier och sätt att tänka Hjälper eleverna att få insikt i bedömningsprocessen Eleverna få insikt i att ”kvalitén” inte kommer i ett paketerad form utan i ett spektrum av olika möjligheter Utvidgar lärandeprocessen till en gemensam domän (Nicol & MacFarlane-Dick, 2006; Topping, 2009)

Kamratfeedback Att konstruera feedback är kanske mer värdefull än att få feedback Genom att lära sig söka, hantera och agera på kamratfeedback blir elever bättre på att hantera lärarfeedback (Nicol, 2010)

Vad ska kamratfeedback innehålla? Vilket är mest effektivt av: omformuleringar förslag motivering lämplighet specificering (Gielen et al., 2010)

Olika typer av feedback En expert (E) enkla ändringar En kamrat (EK) 3 gånger mindre generella kommentarer än FK Flera kamrater (FK) effekt 1,23 komplexa ändringar (Cho & MacArthur, 2007, 2010)

Kamratbedömning Noggrannheten i kamratbedömningen är av mindre betydelse för bedömning för lärande Elever kan bli bättre på kamratbedömning om de får lärarrespons på den respons de formulerar åt andra En förståelse av mål och bedömningskriterier underlättar för eleverna att formulera välgrundad respons

Kamratrespons Introducera kamratrespons genom att till exempel göra sambedömningar av anonyma arbeten Diskutera effektiv och ineffektiv respons

Kamratrespons Använd gärna responsmallar i början Exempel på arbetsgång vid arbete i par Steg 1 Ställ frågor om eventuella förtydligande Steg 2 Formulera respons som innehåller: Styrkor Förbättringar Förslag Motivering Steg 3 Ställ frågor till den erhållna responsen Steg 4 Justera arbetet utifrån responsen

Aktiviteter med kamratbedömning Om a)syftet med aktiviteterna förmedlas på ett tydligt sätt och b) aktiviteterna är integrerade i undervisningen då ökar elevernas engagemang Om elever får uppleva hur dessa aktiviteter påverkar deras lärande då ökar deras motivation och engagemang

Exempel på upplägg Elever får arbeta med en fråga/uppgift Läraren visar tre olika svar på frågan/uppgiften Eleverna rangordnar svaren Eleverna får en ny fråga och arbetar i grupp med att formulera svar på olika nivåer Svaren visas upp för hela klassen Elever får en liknande uppgift att arbeta med Läraren bedömer elevernas svar Formativ Summativ

Kooperativt lärande Länk

Exempel på kamratbedömning Gruppuppgift Introduktion Grupperna arbetar med uppgiften Kamratbedömning Par av grupper bedömer varandra med hjälp av matrisen Grupperna får muntlig feedback från varandra Sambedömning Helklassdiskussion Läraren ger feedback till varje grupp

Exempel

Exempel

Diskutera 1. Vilka fördelar upplever du det är att involvera eleverna på detta sätt? 2. Vilka delar/aspekter av kamratbedömningen tycker du är problematiska? Varför? 3. Finns det något av det som presenterats i strategi 4 som du kan tänka dig testa?

Menti.com 118650

Uppgift Välj en teknik som kan aktivera eleverna som resurser för varandra Arbeta med tekniken under två veckor Förbered exempel från den valda tekniken som ni kan visa vid nästa träff. Exemplen kan vara i form av bilder, film eller text. Reflektera över arbetssättets effekter på lärande och undervisning Rekommenderad litteratur för fördjupning: Lundahl, Christian (2014) Bedömning för lärande: kap 8 Jönsson, Anders (2013) Lärande bedömning: s.89-91