Fair play Samhällskunskap åk 4.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sexuella kränkningar och respekt Hur påverkar vi utvecklingen i rätt riktning? En powerpoint av S2m.
Advertisements

Uppgifter FCD P03:2 (Med plats för förändringar).
Föräldrarmöte Flickor 06/07 Fotboll VÄLKOMNA!
 Svensk Idrott vill  Svensk Fotboll vill  Sörmländsk Fotboll vill  Er förening vill?!  Diskussioner.
Nässjö FF är en av Smålands största fotbollsföreningar med över 800 aktiva och drygt 110 ledare.
För att man ska följa regler, spela rent spel och uppträda sportsligt, ska man …
Värdegrund för laget framtaget av spelarna i samband med anti mobbing kvällen. Spelarna har gemensamt kommit fram till de viktigaste värdeorden för: -Spelarna.
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 1.
Flickor F98 Lindås Waves och Pixbo IBK –
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
Föräldramöte – födda 2008 Välkomna! Sammanfattning säsongen 2015/2016 – så här långt 11 isträningar 3 av 7 Björnligor – med 3 matcher varje.
Tillsammans för en idrott fri från alkohol, narkotika, doping och tobak Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad Aktiva under 12 år.
Arrangör:HÄSSELBY HAWKS SK IBK. ARRANGÖR: HÄSSELBY SK INNEBANDY Varmt välkomna till Hawks knatteliga! Den 18 oktober hälsar vi killar födda 2006 och 2007.
Sportslig utvecklingsplan Varför? För att göra föreningen ännu starkare Skapa engagemang Skapa klubbkänsla Skapa delaktighet Genom att: Tydliggöra målsättning.
I samarbete med Nikolaus Koutakis Örebro universitet 2.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
Värdergrund Tränigslära/Etik. Intro qOI qOI.
Välkomna på föräldramöte Åby IF F 04/05 Datum ! F 0 Spelglädje & kamratskap.
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Religion - vad är det?.
Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2015
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
KORT KJOL Christina Wahldén.
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Leda och utveckla en förening
UPPLANDS INNEBANDYFÖRBUND
Välkomna! Ledarträff Ope IF pojkar 08 Furuparken
Värderingar Spårvägen F98
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Alla människor är lika mycket värda!
Föräldramöte p07 säsongen 2017
Stenungsunds Handbollsklubb
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Likheten förenar Möt Maria Johansson som uppmanar oss att se vad som förenar människor, trots våra olika upplevelser och erfarenheter.
Etik och moral.
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Årets mest hållbara förening
Vision Mer än idrott - En klubb full av stjärnor.
Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.
Steg för livet
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Erfarenhetsutbyte 25 november
Föräldramöte P/F f.11 och bollek
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Välkommen som förtroendevald i TJ
Vilka får plats hos oss? Välkomna till en eftermiddag omkring Mångfald, Värdegrund och bemötande Ledarforum 2018.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas Thomas Smith
Ha kul ihop man måste få något gott på avslutningen
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Charlie har fått möjlighet att starta ett företag under gymnasietiden
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
SAMVERKAN FÖR EN POSITIV UTVECKLING I STOCKHOLM
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Artiklar Bestämd artikel.
Vi är facket för alla på din arbetsplats – oavsett yrke eller utbildning.
Det enskilda barnet ska vara förskolans,
Vad är målet? Hur kommer vi dit? På vilket sätt?
Mänskliga rättigheter -
Förslag på Power-Point för introduktioner till:
Föräldrarmöte P07 Säsong 2016
Information – Lag P08 för Året 2019
Teori Kuben P07.
Så funkar svensk idrott
Kickoff P07.
Om buden.
Om Tro.
Att vara idrottsförälder Kick Off för FC Gute PF 05/06 8 mars 2018
Presentationens avskrift:

Fair play Samhällskunskap åk 4

Rent spel – på̊ och utanför plan fair play kommer från ̊engelskan och betyder rent spel. Alla som deltar i en lagsport eller utövar en individuell idrott förväntas både kunna och använda reglerna för idrotten. Ändå har man i vissa lagsporter tre eller flera domare. Det kan nästan verka som om vissa idrottare inte kan reglerna, eller inte känner till domarnas uppgift. Det spelar ingen roll om domaren anses vara både blind, döv, halt och lytt – det är ändå hans eller hennes speluppfattning som gäller.

God och dålig förlorare Det finns både goda och dåliga förlorare, precis som det finns goda och dåliga vinnare. En god förlorare/vinnare har mognad och distans till idrotten. Jorden går inte under för att ens favoritlag bara vinner vissa matcher. Tyvärr finns det många supportrar som ännu inte har insett detta. De låter sin besvikelse gå ut ö̈ver motståndarnas ̊supportrar i form av bland annat slagsmål ̊ och skadegörelse av olika slag.

Fundera Varför uppträder vissa supportrar våldsamt när deras lag förlorat en match? Vilka erfarenheter har du av att supportrar beter sig illa i samband med elitmatcher?

Fair play fair play handlar inte bara om hur väl du följer reglerna på̊ idrottsplanen i just din idrott. Ett fair play, eller rent spel, innebär också̊ att våga säga till om du tycker att någon gör fel vid sidan av planen. Händer det att någon är otrevlig eller elak mot någon annan är det viktigt att du säger ifrån. Rent spel innebär att ta hand om varandra och att vi alla följer idrottens värdegrund, och att vi därmed hjälper varandra att bli schyssta lagspelare.

Hur kan man göra för att alla ska trivas? hur tycker du att man ska behandla andra människor? Ditt svar på̊ den frågan skulle kunna kallas för din personliga värdegrund. Att ha en värdegrund innebär alltså̊ att man har bestämt sig för hur man bör vara mot varandra. Inom idrotten (och naturligtvis även annars) ska vi respektera varandra, oavsett hur man ser ut eller var man kommer ifrån. Att alla ska få möjlighet att vara med och delta i idrottsrörelsen är ett av Riksidrottsförbundets viktigaste mål. Därför finns det regler och målsättningar som alla inom idrottsrörelsen ska följa.

Allas rätt att vara med de lagar som finns runt omkring oss och som styr Sverige gäller naturligtvis även inom idrotten. För att alla verkligen ska få̊ vara med utan att bli diskriminerade, hotade eller retade, exempelvis på̊ grund av sin ålder, sin hudfärg eller att de är tjej eller kille, så har vi numera en lag som säger att alla ska kunna och få̊ vara med. Därför är det viktigt att alla vi som håller på̊ med idrott, som ledare eller som spelare, tar ansvar för att alla verkligen får möjlighet att kunna vara med.

fundera Vad betyder diskriminering? När tror du att en person kan bli diskriminerad i exempelvis en förening? Hur ser det ut i din klass? Får alla vara med? Kan alla vara med? Finns det aktiviteter som motverkar diskriminering?