Det svenska språket  Bildkälla: Marie Söderman 

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vad har denna byggnad med språk att göra?
Advertisements

Svenskans historia.
Lånord.
Språkhistoria - Fornsvenska
Del 2: Svenskans släktskapsförhållanden
Språkhistoria Välkommen in!.
Språkhistoria.
Språkhistoria.
När blir ett ord svenskt då?
 Medeltid – tiden mellan Romarriket och renässansen ( e.Kr.) ‏  Ses som en mörk period, eftersom allt jämfördes med antiken.
SPRÅK Vad är ett språk? Vilka olika sorters språk finns? Skriftspråk
Urnordiska Mellan ca 200 – 800 e Kr. talade de nordiska folken i stort sett samma språk. Isländskan är i dag mest likt det språket.
Malin Andersson, Nivrenaskolan, Sundsvall/Kvissleby –
Del 3: En kort genomgång av svenska språkets historiska utveckling
Från urnordiska till fornsvenska
Språkhistoria Svenskan tillhör den Indoeuropeiska språkstammen, den språkstam som vi vet mest om. Språk från Indien, Iran och nästan hela Europa finns.
Indoeuropeiska fornsvenskan Äldre ny svenskan Äldre ny svenskan Yngre ny svenskan Avsluta.
SPRÅKHISTORIA.
Finnarnas förhistoria
Hur har ny teknik påverkat det svenska språket de senaste tusen åren?
Minoritetsspråk i Sverige
TEMA: Nationalism Nationalismens framfart i Europa under 1800-talet
Språkhistoria och språksociologi
Svensk Språkhistoria.
Svenska språkets utveckling & släktskap
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Av : Joel, Olivia, Emma. C & Klara 16/12-14
Svenska språket.
Gustav tyckte att tiden var inne att tala till folket i Mora. Han berättade om Kristians förskräckliga framfart och försökte få dalkarlarna att resa.
Språkhistoria och Grammatik
Språkhistoria 3.
Historik- Skriften.
Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.
Språkhistoria. Nästan alla våra ord i vårt språk har förändrats under tidernas lopp Inte konstigt då det har nötts och slipats av dagligt bruk i århundraden.
Svensk språkhistoria Runsvenska (ca år ).
Hur många talar språket idag i Sverige/världen  Man vet inte exakt men det är ungefär 3000 svenskar som pratar/ förstår jiddisch idag, i världen är det.
-Ett tusenårigt språk -Cirka 10 miljoner brukare -Formats av flera historiska händelser.
Språkhistoria. Nästan alla våra ord i vårt språk har förändrats under tidernas lopp Inte konstigt då det har nötts och slipats av dagligt bruk i århundraden.
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Från urnordiska till fornsvenska Joakim Persson, Ljud och bildskolan, Nyköping –
Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.
Språkbruk genom tiderna
Sveriges språkhistoria
Svenska språkets historia
Svenskans språkhistoria
Svenska språkets historia
Språkhistoria.
Svenska språkets historia
Meänkieli.
Svenska språkets historia
Från urnordiska till fornsvenska
Hur levde man under medeltiden
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Vikingatiden Historia åk 4
Medeltiden Läxförhör 1 Vad ska vi kunna?
Svensk historia!.
Carl Von Linné.
Svenska språkets historia
Läslogg 2D Skönlitteratur <-> facklitteratur
Språkhistoria Urnodiska, Runsvenska, fornsvenska, nysvenska, nusvenska, dagens och den framtida svenskan.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Språkens samhörighet.
Språkens samhörighet.
Språkhistoria.
Äldre- och yngre nysvenska, nusvenska
Medeltiden –den mörka tiden?
Urnordiska och Fornsvenska
Vårt viktiga vatten förr och nu…
LOKOMOTIVET!!!.
Presentationens avskrift:

                  Det svenska språket  Bildkälla: Marie Söderman 

Vet ni hur många språk det finns? Ca 6000

Före vikingatiden (Urnordiska) Alla språk kommer ifrån de indoeuropeiska språket. Svenskan är ett germansk språk som förändrats med tiden. Urnordiskan är de äldsta språk forskarna vet pratades i norden. 

Runsvenska (800-1225) Runsvenskan är den äldst skrivna versionen av svenska. Man använde ett alfabet med 16 tecken, dessa tecken kallas runor. Man ristade in runor, ofta i sten, läder men även på träbitar. De flesta runorna är minnen av en avliden person, ibland berättas det även om långa resor. Bildkällor: http://www.historiska.se/template/RelatedImagePopu p.aspx?parent=24903&image=24904 http://www.historiska.se/template/RelatedImagePopu p.aspx?parent=24903&image=24905

                                FORNSVENSKA Ägde rum ca 1225-1520, kan delas in i två delar, den äldre o den yngre perioden Den äldsta bevarade svensk text är från 1226 och det är västgötalagen. Man ristade fortfarande in på stenar och trä. Sverige hade en tysk kung Albert av Meckleburg. Sverige har många låneord från Tysklands språk, många tyska köpmän bosttes i Svirige i slutet på den fornsvenska tiden.  Bilskälla: Dala Borgunda Högstena Hembygdsförening

Nysvenska (1520-1850) Nysvenskan delas in i två delar, äldre nysvenska och yngre nysvenska.  Den äldre nysvenskan kom på 1500-talet. Eftersom det då skedde politiska förändringar vilket gjorde att Sverige var tvungna att ha ett språk som alla förstår. När journalisterna under 1700-talet började publicera tidningar så behövde dem ett snabbare och lättare språk, vilket kallas för yngre nysvenska. Bildkällor: http://www.stadsauktion.se/1206/137262-gustav- vasas-bibel-1540/ http://aldrenysvenska.wordpress.com/category/uncat egorized/

Nusvenska (1990-nu) Nusvenska är den svenska som vi talar idag. Vi var tvungna att ändra svenskan till hur den ser ut idag pga. alla nya uppfinningar och de nya sätt som vi började tala och skriva på för att det helt enkelt var för svårt att skriva så som gjorde förr i tiden. Öfver - över  Bildkälla: statens bibl. 

Dagens svenska och framtid Många tror att svenskan i framtiden kommer vara väldigt enkel. Man vill skriva så lite som möjligt men ändå få fram så mycket som möjligt, det görs genom förkortningar, smilisar eller emojis med mera.   Bildkälla: Mattias frost