Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

LOKOMOTIVET!!!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "LOKOMOTIVET!!!."— Presentationens avskrift:

1 LOKOMOTIVET!!!

2 Novelty Novelty var ett av de första loken och dessutom var det det första lokomotivet som konstruerades av en svensk. Novelty deltog i den berömda lokomotivtävlingen i Rainhill men det besegrades av Stephensons ”The Rocket”.

3 THE ROCKET!!!!!! The Rocket uppfanns av bröderna stephenson.
Den användes i en tävling 1829 mot tåget Novelty om vilket tåg som var bäst och vilket som skulle användas. The Rocket vann.

4 Lokomotivets utveckling!!
Det första lokomotivet var ett lok som drevs på kol, man eldade för att komma framåt. Sedan kom dieselloket och det elektriska loket som används mest idag. 1829 kom det första kolloket. 1921 började man tillverka dieselloket men det var inte helt utvecklade förrän på 1940 talet och på 1950 talet kom de första största serie av diesellok. Under 1960-talet då utvecklingen av elektronik gjorde stora framsteg började Asea experimentera med olika lösningar att reglera strömmen på ett mer rationellt sätt.

5 Lokomotivets utveckling!!
I slutet av 1980-talet och under 1990-talet genomgick den svenska järnvägen stora förändringar. SJ slopade många äldre lok och fordonsfloran blev koncentrerad till ett fåtal typer. Samtidigt började järnvägstrafiken avregleras vilket gjorde att det dök upp nya bolag inom framför allt godstrafiken.

6 X3000 X3000 är SJ:s nya tågmodell som kommer att sättas i trafik någon gång under hösten. X3000 kommer inledningsvis bara köra åt norr och nordväst från Stockholm anledningen till detta är att X3000 inte har finessen att kunna luta sig i snäva kurvor som X2000 vilket gör att man då måste köra de nya tågen långsammare därför kommer man bara att köra X3000 på de rakare banorna d.v.s. i norr. Experterna säger att rese tiden kommer bli den samma som förr för att X3000 är väldigt snabb att få upp farten.

7 Men idag används det även för att skjutsa människor.
LOKETS HISTORIA!!!!! Loket kom under 1820 talet,det var då det va urbanisering i England. Folket behövde då ett sett att frakta sina grejer in till stan på ett smidigt sätt. Och då va loket där och hjälpte till. Förr var det inte så vanligt att man fraktade människor utan då var det nästan bara kol,trä, råvaror. mm. Men idag används det även för att skjutsa människor.

8 TEKNIK Människan har i århundrande utvecklat nya saker, men varför? Jo för att människans vardag och arbetsdag ska bli lättare. Som tåget, under åren har människan gjort så tåget både går snabbare och klara att dra tyngre last. Nu för tiden kan tåg gå över 300 km i timmen och dra över 30 vagnar. Men förr så gick tåget i 20 km i timme och drog max 1 vagn. Men allt människan har skapa är inte bra för naturen t.ex plast, koldioxid mm.

9 FRAMTIDENS LOK!! Framtidens lok kommer nog vara både snabbare och kommer kunna ta sig fram smidigare. Men vi tror inte tåget som det är idag inte kommer ha så jätte lång framtid, vi tror att människan kommer uppfinna ett smidigare sätt att ta sig fram t.ex på vintern med tanke på den extrema globala uppvärmningen som vi kommer att möta om vi fortsätter att släppa ut koldioxid.

10 Nu och dåtidens tåg Nu Topphastighet: 200-300km/h
Kan dra ett tio tal vagnar. Bekväma säten, bra utrymme. Släpper inte ut avgaser alls (går på el) Topphastighet 28 km/h Kunde dra 1-2 vagnar. Trångt och inga säten. Släpper ut väldigt mycket avgaser( gick på kol)


Ladda ner ppt "LOKOMOTIVET!!!."

Liknande presentationer


Google-annonser