Modeller, vad gör de, och vilka är osäkerheterna

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD)
Advertisements

VAS-Rådet 12 februari 2009 Krister Törneke, Tyréns Samhällskostnader vid störningar i dricksvattenförsörjningen.
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Att förbättra världen genom återvinning och utbildning Handen på hjärtat – har vi inte ofta för mycket kläder i garderoben som vi inte använder? Det är.
Erosionsutredning Rönneå Åtgärdsprogram.
Samhällsekonomiska kalkyler NVF-seminarieserie om samfunnsøkonomiske vurderinger og beslutningsprosesser. Hur gör man i dag? Seminar i Norge 13. og 14.
Riskbedömning av föroreningsspridning. Vad vi ska gå igenom  Utlakning  Spridning till grundvatten  Spridning till ytvatten  Utspädning  Belastning.
Stigande vatten i Skee Arbetsgrupp i kommunen Projekt Svämplan.
Platsspecifika riktvärden med Naturvårdsverkets beräkningsmodell Mark Elert Kemakta Konsult.
Per Ericsson Görvälnverket. Norrvatten Stockholm Vatten Görväln Lovö Norsborg Vattenverk Distributionsområde  Norrvatten  Stockholm Vatten.
ÖSTRA MÄLAREN - VATTENSKYDDSOMRÅDE. Norrvatten Stockholm Vatten Görväln Lovö Norsborg Vattenverk Varför behövs ett skyddsområde? Östra Mälaren är vattentäkt.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Förbättra kunskapsläget.
På säker grund för hållbar utveckling Preliminära riktvärden för PFAS i mark och grundvatten Michael Pettersson Mälarlänsutbildningen
Resultat ÅU 2016 NV rapport Arbete med vattenskydd och planering krävs för att målet ska nås. Vattenförsörjningsplaner har tagits fram för allt.
Vattenrening.
Dagvattenriktlinjer Skövde kommun
Miljömålsnätverket
Stina Olofsson, Jordbruksverket
Förslag till upplägg (denna sida behöver inte vara med sen)
Övergödning och Försurning
Avbrott i nätinfrastrukturen på US
Samverkansträff för enskilda avlopp
Erosionsutredning Rönneå Åtgärdsprogram
Felrättning och information: uppdaterad uppdaterad
Weserdomen. Konsekvenser och förutsättningar
Lokalt vattenvårdsprogram i E-län
Det behövs mellan – nya bostäder om året fram till 2030
Värme flödar alltid från det varmare till det kallare.

Planeringsunderlag för klimatanpassning och klimat- och energi
7. Att tänka på vid granskning
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Vattenrening.
Arbetsformer XX vattenråd.
Förändringar i FIFA efter sommaren 2017
Har konsumenterna något val? Emelie Hansson, Naturskyddsföreningen
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
TRENDER I TRANSPORTSYSTEMET – TRAFIKVERKETS OMVÄRLDSANALYS Hösten 2014
Konsekvenser av och anpassning till ett förändrat klimat
Riksrevisionen Årlig Revision
Samrådsmöte Vilhelmina 23 februari 2015
SIMAIR i Trafikverkets region Syd
Nämndutbildning 10 februari 2016
Samråd Vattenskydd Hummeln och kristdala
En klimat- och luftvårds-strategi för sverige
Delrapport SAM 3.0 Vuxenutbildningsnätverket
Effektiv konstgjord grundvattenbildning
RISKBEDÖMNINGAR Inför ändringar i verksamheten
Ett förändrat klimat och klimateffekter
Kvalitetsmätningar under perioden vt 2014 – ht 2017
Vattenverksamhet 11 kapitlet Miljöbalken.
Nya hastighetsgränser
Klimatförändringarnas hot mot biologisk mångfald i akvatisk miljö
Att tänka på vid schaktning
Resultat medarbetarenkät hemtjänst
Hur tolkar Länsstyrelsen kraven?
Ett förändrat klimat och klimateffekter
Åtgärdsbibliotek i VISS
Jenny Henriksson Hushållningssällskapet
Möjligheter till finansiering?
Verksamhetsrapport region Skåne för till (Framtagen )
Verksamhetsrapport region Skåne för till (Framtagen )
Samhällsekonomisk analys på Vattenmyndigheterna
Vattenverksamhet 11 kapitlet Miljöbalken.
Rapportering av avvikelse och lex Sarah
Samhällsekonomisk analys på Vattenmyndigheterna
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Klara Westling, IVL Svenska Miljöinstitutet Erik Kärrman, RISE
Klimatanpassningsspelet
Presentationens avskrift:

Modeller, vad gör de, och vilka är osäkerheterna Före bebyggelse Efter bebyggelse Före och efter exploatering av mark för bebyggelse. Förändringar i vattnets kretslopp, framför allt flöden på vid markytan till yt- och grundvatten Dagvatten definieras som smält- och regnvatten som avrinner på hårdgjorda ytor såsom vägar, parkeringar och tak. Vad händer med dagvattenflödet? Håkan Johansson, 2017-02-07

I värsta fall, dagvattenansamlingar på fel ställen!! Hösten 2015 Förväntad klimateffekt Intensivare regn medför att fler ytor fungerar som hårdgjorda ytor Klimat effekt med intensivare regn medför att marken blir mättad vilket medför ökad vattenavrinning Självklart viktigt att ta hänsyn i planprocessen. Undvik att bebygga områden med risk för översvämning. Händer ändå har noterats att översvämningskänslig mark bebyggs. Vad som i regel då görs är att man tar fram en lokal lösning för planområdet. Problemet med detta är att detta ofta leder till att man att flyttar översvämningsproblematiken till något lågslänt område nedströms istället. Stora samhällsekonomiska kostnader!!

TAK VÄG GRÖNYTA HÅRDGJORD YTA Det förändrat lödet av dagvatten leder även i regel till att mera föroreningar transporteras iväg till sjöar och vattendrag. En ökad urbanisering medför BÅDE ökad ytavrinning och en transport av ämnen Viktigt att kvantifiera detta ökade flöden av ämnen HÅRDGJORD YTA

Modellering av dagvattenflöden Finns flera framtagna modeller för detta, t ex StormTac, SWMM-Based programs (SWMM5, PC-SWMM, InfoSWMM, MikeUrban) Schablonhalter Schablonhalter Togs från början fram för att huvudsakligen beskriva närsaltsflöden och viss mån flöden av metaller med dagvatten men…… Jätteviktiga och (bra) modeller! Avrinning på förorenade ytor, som exempelvis vägar och industriområden, innebär en ökning av föroreningshalt i det avrinnande vattnet. Dagvattnets innehåll av föroreningar beror av de lokala förhållandena och de markanvändningar som råder inom ett avrinningsområde. Om dagvatten leds ut till sjöar och vattendrag utan föregående rening finns risk för en negativ påverkan av vattenkvaliteten Halter i dagvatten Halter i mottagande recipient MKN i vatten Från början fokus på närsalter och metaller

STORA UTMANINGEN!! Prioriterade och Särskilda förorenande ämnen inom vattenförvaltningen Sammanställningen redovisar föroreningskoncentration i dagvatten, grundvatten och basflöde för olika markanvändningar samt i atmosfärisk deposition och ytvatten. Schablonhalter Kanske fundera på vilka ämnen som är problematiska ut MKN-perspektiv! Ett värde närmare max väljs då ett visst område anses vara utsatt för en högre belastning såsom en mer föroreningsalstrande industri.

Schablonhalter

Avrinningskoefficienter Vid stark lutning av marken väljs ett värde närmare maxvärdet. Vid svag lutning och liten hårdgörningsgrad eller hög permeabilitet antas ett värde närmare minvärdet (Larm, 2000).

Markanvändningskartor

Vad medför detta? Drivparametrars osäkerhet medför osäkerhet i utparametrar

Dagvattenutredningar presenteras i form av:

Vad vi önskar är att: GOD EKOLOGISK OCH KEMISK STATUS i VÅRA VATTEN Framräknade halterna från dagvattenutredningar presenteras klart och tydligt med osäkerheter Det väldigt tydligt redovisas vilka schablonhalter som använts vid beräkningarna Att eventuell påverkan på MKN vatten i närliggande recipienter analyseras Lämpliga åtgärder vidtas för mininera påverkan på närliggande recipienter uppnås GOD EKOLOGISK OCH KEMISK STATUS i VÅRA VATTEN

Kontaktinformation: Håkan Johansson e-post: vattenforvaltning Kontaktinformation: Håkan Johansson e-post: vattenforvaltning.stockholm@lansstyrelsen.se www.lansstyrelsen.se/stockholm