Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Effektiv konstgjord grundvattenbildning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Effektiv konstgjord grundvattenbildning"— Presentationens avskrift:

1 Effektiv konstgjord grundvattenbildning
Projektet EGRUND ska undersöka olika möjligheter till dricksvattenuttag ur Ivösjön genom att en buffert byggs upp genom infiltration till kritberggrunden intill sjön.

2 PROJEKTORGANISATION Från Sweden Water Research:
Från Sweden Water Research: Kenneth M Persson, professor, forskningschef, Sweden Water Research AB, projektledning Kristofer Hägg, doktorand, Sweden Water Research AB, infiltrationsteknik Angelica Lidén, forskare, Lunds universitet, avd teknisk vattenresurslära, vattenkvalitet och beredning för infiltration Från C4 Teknik: Michael Dahlman, enhetschef, projektledning Ivösjön som regional dricksvattenresurs Linda Randsalu, grundvattenplanerare, projektledning infiltration Bäckaskog, hydrogeologisk kompetens Kristianstadsslätten, MIKE SHE Hanna Dufvenberg, civilingenjör trainee, sammanställning tekniska erfarenheter av infiltration på Kristianstadsslätten Ytterligare parter är möjliga att ta med i samarbetet, främst övriga VA-verksamheter i anslutning till Ivösjön.

3 TOC ökar

4 Grundvattenbildning 300 mm/år

5 Karlskrona

6

7 Bevattningsdammar Använts i Sydeuropa sedan Romartiden.
Öppna dammar fylls på vid regn och slussas ut vid behov. Hög avdunstning sommartid. En del vatten går då tillbaka till atmosfären som luftfuktighet. Men fler vattenytor i odlingslandskapet leder till ökad biologisk mångfald, mer insekter och grodor.

8

9 Fylla på grundvattnet Led regn till permeabla områden eller djupinfiltrera Kristofer Hägg undersöker möjligheten att använda så kallad konstgjord infiltration på platser i östra Skåne där Kristianstadsslätten är ett viktigt grundvattenmagasin som många vill hämta vatten från. Vattnet kan sedan pumpas upp vid torrare perioder.

10

11 Leda bort nederbörd och samla till naturligt porösa områden
Via rännor eller bäckar fylls grundvattnet upp.  Grundvattnet måste vårdas Ett avskräckande exempel är New Dehli i Indien där man på vissa ställen kapat grundvattennivåerna med 80 meter. Går det så långt behöver brunnar bytas ut, marken och vägar kan sätta sig, hus skadas och slänter rasa ned.

12 Vallar Ett annat sätt är att bygga vallar runt områden med stor permabilitet. Invallningar leder till att vattnet stannar kvar längre tid på markytan och mer grundvatten hinner bildas.

13

14 Kartlägga grundvattnet
Med hjälp av ny karteringsteknik kan Sverige få bättre koll på sina dolda vattenresurser och veta hur stora och tillgängliga de är.   Resistivitetsmetoden är ett exempel och utvecklas av forskare i teknisk geologi på LTH. Den ger en detaljerad 3D-bild av jordlager och berggrund i ett område. Med den går det också att upptäcka föroreningar och därmed ge underlag för saneringsåtgärder och för att undvika allvarliga miljöskador. 

15

16 Bättre prognoser Med radar-teknik kan dagens väderprognoser bli mer träffsäkra. I sommar testar VA Syd och LTH en ny väderradar utanför Lund.  Förhoppningen är att få mer träffsäkra prognoser om var, när och hur mycket regnet faller.  

17

18 Avsaltningsanläggningar.
Görs på Gotland och Öland där det är brist på färskvatten. Av jordens totala vattentillgångar är ungefär 97,5% salta eller bräckta, så det är alltid rätt att fundera på om en avsaltningsanläggning kan avhjälpa färskvattenbristen. 

19 Grön-blåa städer Allt fler bor i städer. Med förtätning och fler hårdgjorda ytor rinner mer dagvatten bort och hinner inte bilda grundvatten. Flera forskare förespråkar därför ”mer blått och grönt i staden”. Mer plats för vattnet i staden, medan upphöjda grönytor suger åt sig regnet och hindrar att gångar och vägar svämmar över


Ladda ner ppt "Effektiv konstgjord grundvattenbildning"

Liknande presentationer


Google-annonser