Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Värme flödar alltid från det varmare till det kallare.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Värme flödar alltid från det varmare till det kallare."— Presentationens avskrift:

1 Värme flödar alltid från det varmare till det kallare.
Värme och temperatur Värme flödar alltid från det varmare till det kallare. Värme är egentligen en beskrivning av energimängden i ett slutet system. Ju varmare något är, desto högre energimängd har det. Temperatur är ett sätt att mäta värme på. Ett ämne med hög temperatur har också högre energimängd än ett ämne med låg temperatur.

2 Solen tillför energi till den gas som vi kallar för atmosfären.
Olika delar av vår atmosfär tillförs olika stora mängder energi. Det beror på hur jordklotet är positionerat jämfört med solen.

3 Lufttryck Jordens gravitation drar gaserna i atmosfären till sig. Kraften är starkare ju närmare jordens centrum man kommer. Det betyder att det är fler gasatomer i en liter luft ju närmare jordens yta man kommer. Därför har man ett högre tryck nära jorden och ett lägre tryck längre upp i atmosfären.

4 Högtryck/Lågtryck Energitillförsel från solen och jordens rotation gör att det bildas virvlar i atmosfären. Det är rörelsen i de virvlarna som ger upphov till högtryck och lågtryck. I ett högtryck rör sig luften i virvlarna på ett sådant sätt att den trycks nedåt. I ett lågtryck så sugs luften uppåt António Miguel de Campo

5 Sjöbris 1 Solen går upp. Land värms upp snabbare än vatten. 2 När markytan värms upp blir också luften ovanför den varm. Varm luft stiger uppåt, det i sin tur skapar ett undertryck ovanför landmassan. 3 Undertrycket gör att kall luft som befinner sig över vattnet sugs in mot land. 1 2 3


Ladda ner ppt "Värme flödar alltid från det varmare till det kallare."

Liknande presentationer


Google-annonser