Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Samhällsekonomisk analys på Vattenmyndigheterna

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Samhällsekonomisk analys på Vattenmyndigheterna"— Presentationens avskrift:

1 Samhällsekonomisk analys på Vattenmyndigheterna
Nobelmötet 2018 Stockholm 6:e december 2018 Nationalekonom i grunden, jobbar som miljöekonom på Vattenmyndigheten Västerhavet. Vattenmyndigheten en enhet på vattenavdelningen på länsstyrelsen Västra Götaland men delvis en egen administrativ organisation. Implementering av ramdirektivet för vatten i Sverige.

2 Miljökvalitets-normer Status-klassificering Risk-bedömning
Påverkans- analys Åtgärds- Ekonomisk- Miljökvalitets-normer Status-klassificering Risk-bedömning Inom VF jobbar vi i sexåriga förvaltningscykler, nu tredje cykeln. Sverige är indelat i yt- och grundvattenförekomster. År 2021 ska nästa beslut fattas om MKN, ÅP – och FP. Samverkan  Adaptiv förvaltning. Rapportering till EU efter varje cykel.

3 Varför ekonomisk analys?
Vattenförvaltningsförordningen (2004:660) 6 kap. 6 § En sådan analys av åtgärdsprogrammets konsekvenser som avses i 5 kap. 6 § andra stycket 6 miljöbalken ska innehålla en bedömning av såväl de ekonomiska som de miljömässiga konsekvenserna av åtgärderna, varvid kostnader och nytta ska kvantifieras.

4 Miljökvalitetsnormen för vatten är juridiskt bindande men…
MKN juridiskt bindande men vi ser att det finns ett stort åtgärdsbeting som krävs för att nå normerna och som inte genomförs. Det finns ett glapp. Detta är troligen giltigt även för flera miljömål. Vilka ekonomiska argument kan påskynda och stötta åtgärdsgenomförandet? Lst o kommuner våra viktigaste åtgärdsmyndigheter. Vilka är argumenten?

5 Miljökvalitetsnormen för vatten är juridiskt bindande men…
Avvägning mellan flera samhällsintressen (målkonflikter!). MKN vatten förhindrar byggande? Ekonomisk analys kan förtydliga olika argument och intressen i dessa avvägningar och kan bidra till bättre och tydligare beslut. Ekonomiska aktiviteter och dess effekter.

6 Ekosystemtjänstkartläggning av miljöanpassad vattenreglering
Åtgärdsprogrammet omfattar denna typ av åtgärder. Kan en ekosystemtjänstansats förse oss med ytterligare argument eller tydliggöra nyttor med åtgärden? ARO perspektiv för att även omfatta ex. strandekosystem. Ingår ekonomisk värdering av identifierade ekosystemtjänster. WFD omfattar ej krav på EST till skillnad från MSFD. Foto: Magnus Gelang

7 ”Vatten är ingen vara vilken som helst utan ett arv som måste skyddas, försvaras och behandlas som ett sådant.” Ramdirektivet för vatten (2000/60/EG) Har du frågor om ekonomiska analys? Kontakta mig gärna: Gerda Kinell Vattenmyndigheten Västerhavet, länsstyrelsen i Västra Götaland


Ladda ner ppt "Samhällsekonomisk analys på Vattenmyndigheterna"

Liknande presentationer


Google-annonser