Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vattenverksamhet 11 kapitlet Miljöbalken.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vattenverksamhet 11 kapitlet Miljöbalken."— Presentationens avskrift:

1 Vattenverksamhet 11 kapitlet Miljöbalken

2 Vad är ett vattenområde?
Det område som täcks av vatten vid högsta förutsebara vattenstånd.

3 Vad är vattenverksamhet?
3 § Med vattenverksamhet avses i detta kapitel uppförande, ändring, lagning eller utrivning av en anläggning i ett vattenområde, fyllning eller pålning i ett vattenområde, bortledande av vatten från ett vattenområde, grävning, sprängning eller rensning i ett vattenområde, en annan åtgärd i ett vattenområde som syftar till att förändra vattnets djup eller läge, bortledande av grundvatten eller utförande av en anläggning för detta, tillförsel av vatten för att öka grundvattenmängden eller utförande av en anläggning eller en annan åtgärd för detta, eller markavvattning.

4 Vattenverksamhet Utgå alltid från att det behövs anmälas eller sökas tillstånd för arbeten i vatten. Anmälan till Länsstyrelsen, 8 veckors handläggningstid. Tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen, månaders handläggningstid (eller mer).

5 Undantag 11 kap. 12 § MB Tillstånd enligt denna balk eller anmälan enligt 9 a § behövs inte, om det är uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas genom vattenverksamhetens inverkan på vattenförhållandena. Av 13 § följer att första stycket inte gäller markavvattning eller, i den utsträckning regeringen föreskriver det, andra åtgärder för avvattning av mark. Lag (2005:571).

6 Undantag forts. Verksamhetsutövaren har bevisbördan för att förutsättningarna i paragrafen är uppfyllda och beviskravet är mycket starkt ”Inverkan på vattenförhållandena” avser vattnets djup eller läge, inverkan på vattenområdets användning för båttrafik, inverkan på vattnets kvalitet (t.ex. på grund av grumling)

7 Anmälan (till Länsstyrelsen)
Exempel: grävning, schaktning, muddring, sprängning eller annan liknande åtgärd i ett vattendrag, om den bottenyta som verksamheten omfattar i vattendraget uppgår till högst 500 kvadratmeter, grävning, schaktning, muddring, sprängning eller annan liknande åtgärd i ett annat vattenområde än vattendrag, om den bottenyta som verksamheten omfattar i vattenområdet uppgår till högst kvadratmeter byggande av en bro eller anläggande eller byte av en trumma i ett vattendrag med en medelvattenföring som uppgår till högst 1 kubikmeter per sekund

8 Tillståndsansökan

9 Tillståndsansökan forts.

10 Försiktighetsmått Minimera risk för grumling med hjälp av t ex siltgardin, spånter, granris, kontrollerad sedimentering mm. Undvika känsliga tidpunkter, t ex lektid för fisk och då den biologiska aktiviteten är högst. Undvika hastiga nivåförändringar. Nya vandringshinder får inte skapas.

11 Grumling En ökad sedimentation av finpartikulärt material kan leda till: negativa konsekvenser för filtrerande djur som musslor och många insektslarver lekbottnar för fisk kan försvinna ökad dödlighet av ägg och yngel primärproduktionen kan försämras pga sämre ljustillgång Sediment kan innehålla föroreningar som kan spridas i samband med arbeten i vatten.

12 Mer information Länsstyrelsen Havs- och vattenmyndigheten
Miljöbalken 11 kapitlet Förordning (1998:1388) om vattenverksamhet m.m.


Ladda ner ppt "Vattenverksamhet 11 kapitlet Miljöbalken."

Liknande presentationer


Google-annonser