Judendom, Islam och lite Kristendom

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Judendomens historia – första delen av filmen.
Advertisements

Världsreligioner – Ni ska känna till:
Världsreligioner och Judendom
Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion.
Judendomen.
En kort översikt över centrala berättelser och personer
Levnadsregler Levnadsregler är regler inom olika religoner som säger vad du får äta,dricka,döda, hur du ska leva som en god troende osv…
Världens äldsta religion
Judendomen.
Judiska högtider.
-inte störst, men först…
De tre monoteistiska världsreligionerna:
Världsreligionerna Kristendom Islam Buddhism Hinduism Judendom.
Judendom, kristendom & islam
Judendom Läran.
Jämförelse med en världsreligion
De Abrahamitiska religionerna
Världsreligionerna Åk 8 V
JUDENDOMEN minsta världs-religionen men längst historia
Judendom.
Judendomen Del 2 Cecilia Larsson vt 2014.
Judendomen Det utvalda folket.
2 saker religioner håller på med:
De abrahamitiska religionerna
De heliga skrifterna Tanach - Det judiska namnet för GT. Den judiska bibeln innehåller samma skrifter som Gamla testamentet i kristendomens Bibel. Tora.
Om religionen och dess historia
JUDENDOM Några begrepp....
Abrahamitisk religion
Islam -en världsreligion.
Judendom Lektion 1.
Bokens religioner En gemensam bakgrund.
Islam Den sista av de tre systerreligionerna. Detta är alltså den yngsta av de tre religionerna.
Abrahamitiska religioner
Bokreligionernas skrifter:
Judendomen av Markus Ivar Kevin och Linnéa M
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Judendomen k.
Judendomen Emmy Hanna Nathalie.
De bibliska berättelserna Finns inte några andra källor som kan bekräfta att Abraham, Mose och David verkligen har funnits.
Judendom. Böcker Bibeln är världens mest lästa bok. Bibeln började skrivas ner på 900-talet. Bibeln är översätt till mer än 1000 språk. Judar ber både.
Judendom. Generella didaktiska frågor när det gäller undervisning om ”världsreligioner”
Judendom Davidsstjärna. Sabbat Chanukka Sabbat börjar på Fredagseftermiddagen och slutar när solen går ner på lördagen och dom gör det här för att Gud.
Kristendomen Länk. Jesus När en lite pojke vid romartiden föddes så fick han namnet Jesus. Jesus var född i Betlehem som var i Palestina. Vid den tiden.
Judendom Kristendom Islam
JUDENDOM från ca f.v.t. till idag En religion och ett folk.
Judendom.
ISLAM källakälla. Namn: Flag av Alash Av: Kira. Islam i Samhället Islam är den andra största religionen i världen efter Kristendomen med 1.7 billioner.
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
Tre religioner – systerreligioner. Judendomen, kristendomen, islam Tre olika religioner men mycket gemensamt Kommer från samma del av världen Abraham.
Judendom הודה. Tro, människa och etik Det finns bara en Gud och Gud är en Hör Israel, Herren är vår Gud, Herren är en. 5 Mos påbud och förbud,
Judendom Kristendom Islam.  Alla religioner finns i olika tolkningar  Personliga eller något som följs av en större grupp  De flesta större religioner.
JUDENDOM.
Guds utvalda folk - förbundsfolket
En av de tre abrahamitiska religionerna
Tre förbund – tre testamenten
Judendomen.
Både religion och nationalitet
Judendom Guds utvalda folk
Judendom.
Islam – Vad tänker du på?.
Abrahams barn – bokreligionerna
Heliga platser i världsreligionerna
JUDENDOMEN.
Frågor och svar: judendom, kristendom och islam
Judendom.
JUDENDOMEN.
Grunder, urkunder och berättelser
Judendomen.
De abrahamitiska religionerna Och Livsåskådning
Muslim: en som ger sig hän. Islam: underkastelse.
Presentationens avskrift:

Judendom, Islam och lite Kristendom

Bokens folk Judar, kristna och muslimer har tagit emot Guds budskap i form av en helig skrift. Judarna – TORA Kristna – EVANGELIET Muslimer – KORANEN Abraham Abrahamitiska religionerna Dessa böcker är avskrifter av den himmelska Boken som finns hos Gud. Enligt muslimerna är Koranen Guds sista ord och gavs till profeten Muhammed eftersom judarna och de kristna på olika sätt missuppfattat eller förvanskat de budskap de fått. Alla tre religioner tillber samma Gud och har också en gemensam historia eftersom de alla ser Abraham som sin stamfader. Därför kallar man ibland de tre religionerna för de abrahamitiska religionerna. Av dessa tre religioner är judendomen den äldsta och islam den yngsta.

Både religion och ett utvalt folk Ca 15 miljoner Judar i världen Ca 6 miljoner i Israel Ca 6 miljoner i USA (1,5 milj i New York) Ca 20 000 i Sverige Kanada, Argentina, Frankrike, Tyskland Judendomen är den minsta av världsreligionerna. I Israel bor ca 6 miljoner, eller ca en tredjedel, av världens judar. I USA finns det nästan lika många judar som i Israel. Andra länder med relativt stor judisk befolkning är Kanada, Argentina, Frankrike och Ryssland. I Sverige finns det mellan 15 000 och 20 000 judar.

Centrala tankegångar – vad tror en på? Inte bara en religion utan också ett folk 2000 f.vt polyteism och monoteism FÖRBUND Det finns bara en GUD Uppdrag från GUD Goda handlingar kan göra hela världen fredlig och god Israel är ett judiskt land Genom att tillbe och offra till gudarna försäkrade man sig om att naturens krafter bevarades. Att floderna var fyllda så man kunde bevattna åkrarna och ge sin boskap vatten, att regnet gav goda betesmarker och solen fick säden att mogna på åkrarna. Judarna menade att det bara fanns en enda Gud (=monoteism) och att denne inte var verksam i naturen utan snarare i historien. När Gud skapat jorden fungerade den av sig själv och Gud var i stället inriktad på relationen med människorna att det bara finns en Gud   att judarna fått ett uppdrag från Gud   att goda handlingar kan göra hela världen fredlig och god   att Israel är ett judiskt land

URKUNDER Tanakh (900-100 f.v.t.) GT Första delen TORA = lagen eller läran 613 regler eller bud från GUD om hur man ska leva (Mitzva) Andra delen NEVIIM = profeterna Tredje delen KETUVIM = skrifterna (Talmud – bok med tolkningar av reglerna) I alla dessa händelser är Gud direkt delaktig och vid ett berg i Sinaiöknen får Mose ta emot de stentavlor där Gud sammanfattar läran i de tio orden, de man inom kristendomen kallar de tio budorden. I hela Toran finns det för övrigt sammanlagt 613 regler eller bud från Gud om hur man ska leva. En sådan vägledande regel kallas inom judendomen för mitzva. Den andra delen i Tanakh heter Neviim och betyder profeterna. Här kan man läsa om kungariket Israel från det att judarna återerövrar Kanaans land efter många blodiga krig fram till Israels undergång när romarna kommer. I centrum finns profeterna, människor Gud utsåg som sina budbärare till folket. Texterna handlar om hur svårt det var för judarna att leva enligt Guds vilja och profeterna varnar ständigt för vad som kan hända om judarna bryter förbundet med Gud.

Konkreta religiösa uttryck och handlingar Att göra en Mitzva – göra en god handling, skänka pengar till fattiga, eller besöka sjuka till exempel Be följande bön tre gånger om dagen ”Hör, Israel! Herren är vår Gud. Herren är en. Du ska älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, med hela din själ och med all din kraft”. Att äta rätt sorts mat Övergångsriter, olika ceremonier för livets olika skeenden – Bar/Bat Mitzva Att förverklga någon av Torans bud kallas att göra en mitzva bör en troende jude göra varje dag. Besöka en sjuk, skänka pengar till en fattig Ta upp att det är många 60% av alla män i USA är omskrurna har med hygien att göra. Maten handlar också om hygien. Parasiter…13 årig pojke blir religiöst myndig Gud har valt ut detta folk att vara språkrör. Dom är inte mer värda men de har en specill relation

Sabbaten – vilodagen Försoningsdagen: Yoom kippur - är årets heligaste helg, tio dagar efter nyårsdagen Lövhyddofesten: Sukkot - varar en hel vecka Tempelinvigningsfesten: chanukka – glädjefest Påsken: pesach – befrielsens helg

Judiska symboler Heligaste platsen – Jerusalem Menoran Davidsstjärnan Den heligaste platsen i Israel var templet i Jerusalem. Här offrade prästerna djur till Gud, men framförallt var det enligt traditionen här stentavlorna med de tio orden Moses fått fanns. År 70 e.v.t. förstördes templet av romarna och idag finns bara en mur kvar av det ursprungliga templet, den så kallade klagomuren. En annan helig symbol är menoran, den sjuarmade ljusstaken, som stod i templet men försvann när romarna plundrade det. Under chanukka brukar man tända en åttaarmad ljusstake där ett ljus tänds för varje dag. Davidsstjärnan är en annan viktig symbol.

Historisk överblick Toran är trons område Forskning – världens skapelse, Noa, Abraham, Isak och Mose Neviim finns källor som överensstämmer med andra källor som berättar om samma händelser Assyrierna, babylonierna, romarna 70 e.v.t. Palestina – diasporan = förskingring

Slutet av 300-talet alla måste tillhöra kristendomen Medeltiden – judar och muslimer särskilda kläder Getton 1775 i Sverige fick judar utöva sin religion Antisemitism (hat mot judar) Pogromer Förintelsen 1947, 1948 Allt sedan medeltiden har europeiska kungar då och då utnyttjat människors fördomar mot judarna och förstärkt antisemitismen. När det 4 uppstått problem som ingen kunnat lösa har judarna fått skulden. När digerdöden kom på 1300-talet anklagades till exempel judarna för att ha förgiftat brunnarna. Sådana perioder av förföljelser och till och med mord av judar kallas pogromer.

Judendomen och samhället Religionsfrihet i Israel 77% av landets 8 milj är judar Speciella ortodxa domstolar som uppfattningar om lagen Skilsmässa Judiska lagen skiljer sig från den vanliga lagen Palestinakonflikten Film sli.se jerusalem Mannen måste gå med på skilsmässa om kvinnan vill skiljas