Lundens måltidsprojekt

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Brukarenkät Måltidssituation. Vilken avdelning bor du på? Avdelning 1.Sparven2(9%) 2.Vargtass2(9%) 3.Blåklockan2(9%) 4.Lindorna2(9%) 5.Skogsstjärnan2(9%)
Advertisements

Resultat Det som framkom i mätningarna var att aktiviteter som är omtyckta (bl.a. musik, gymnastik) av boende gör att fler stannar kvar i salongen och.
Måltidsobservationer på Tre Stiftelser
”En barnstol är en utav stolarna runt bordet, ingen tron.”
Träddiagram - ett sätt att ta fram aktiviteter och prioriteringar för hur man ska jobba med ett visst område.
Ett metodstöd i arbetet med vårdmiljön
Att införa LCP – LCP-ansvariges roll Marie-Louise Ekeström
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2013? Verksamhetsresultat för Eksjö Särskilt boende.
Förbättringsområde enligt handlingsplan: ___________________________________ Mål: ________________________________________ Aktivitet (åtgärd/förändring.
Positiva trender Under studiens gång har vi sett att förändringsarbetet bringat in större påverkansmöjligheter över aktiviteter som tar plats i gemensamhetsutrymmena.
Här händer det grejer! Under studiens gång har vi sett att förändringsarbetet inneburit större möjligheter för påverkan över aktiviteterna i gemensamhetsutrymmet.
Patients' experience of important factors in the healthcare environment in oncology care. Browall M, Koinberg I, Falk H, Wijk H.
Personalenkät Måltidssituation. Vilken avdelning jobbar du på? 1.Sparven2(9%) 2.Blåklockan2(9%) 3.Vargtass2(9%) 4.Skogsstjärnan2(9%) 5.Lindorna2(9%) 6.Lyan2(9%)
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
POLICY OCH RIKTLINJER Dokumentet Policy och riktlinjer för Gislaveds kommuns hantering av klagomål och synpunkter beskriver : Varför det är viktigt att.
40 min Etikett, privat och i arbetet
Resultat Införandet av rapporter uppskattas och ses som mycket värdefullt av personalen. Personalen känner sig tryggare och bättre informerade. Alla tar.
Steg 1 - Mötet VÅR VISION FÖR ARBETSMILJÖN OCH HUR VI KOMMER DIT
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
Genombrottsmetoden.
Genombrottsmetoden.
MER ” EGENTID ” – S Å ST Ä RKER VI BARNENS M Ö JLIGHET TILL SJ Ä LVBEST Ä MMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk f ö rening – Bambi Korttidshem,
Föräldramöte Ht
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Steg 3 – Mötet RUTINER FÖR VÅRT ARBETSMILJÖARBETE
CASE Hultsfred Ledarutveckling över gränserna
Årjäng Årjängs kommun har invånare.
Matlagning i hemmet.
Föreläsning Sandvika
Delaktighet.
Resultat: Mätningarna efter förändringarna visade ett gott resultat. De boende åt mer och de gick upp i vikt. Deras livskvalitet visade sig även ha ökat.
Johanna Olausson, Norrängsskolan, Huskvarna –
Kvalitetssäkring ISO 9000.
Det finns inga modeller Tillåt olikheter och frihet under ansvar.
Västernorrlandsmodellen används för att lyssna till barn som brukare
1 IMPLEMENTERING AV HANDLINGSPLAN Bakgrund Regeringen har beslutat att statliga myndigheter ska hantera beställningar elektroniskt senast.
Dålig kvalitet - isberget
Bra planering skapar trygghet
Kommunikationsplan för ----
Ett förbättringsprojekt i Värdeforum Bättre liv för sjuka äldre -team Stockholms län- Maria Beckman Inoussa Mounira Irene Andersson coach Pernilla Fransson.
LEAN Historia. Lean har sina rötter i Japansk industri och det man främst då tänker på är Toyota som på 1930-talet började att tillverka bilar. Andra världskriget.
PDSA cykel - förbättringsprocessen
Resultat: Mättningar som vi gör en gång i vecka respektive månad ser vi en förändring och en markant förbättring i arbetet. Personalgruppen gillar PPP.
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Stockholm_Serafen Vård o Omsorgsboende (minst 7 svarande) Särskilt boende.
Den viktiga måltids- ordningen. Vad är regelbunden måltidsordning? Att vi äter på relativt fasta tider Att det inte går för lång tid mellan måltiderna.
Värdegrund. Presentation Syfte Värdegrund Presentation av workshop Utvärderingar Framtiden Summering Frågor Kontakt.
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015 Resultat för Mora Särskilt boende.
LINNEA 10 SENIOR ALERT NUTRITION MEDVERKANDE: ELSA BENGTSSON, ELLINOR GLANSBERG, GUNILLA FREBORN, SABINA WARD, SARA LIDÉN TINGSRYD KOMMUN.
Förbättringsområde folkhälsa Matvanor hos föräldrar till minderåriga barn och vissa utvalda övervikts- och/eller diabetespatienter.
Kompetensutveckling MILJÖ Miljöenheten vid GU erbjuder kompetensutveckling för anställda vid universitetet. ”Sommarbuffén” är en sådan utbildning.
Linneaprojekt Ett förbättringsarbete kring nattfasta på en medicinavdelning Maja, logoped Charlotte, dietist Lisa, sjukgymnast Katja, arbetsterapeut.
Utvärderingsmatris för en kunskapsbaserad bedömning Två utvärderingsmatriser har tagits fram i samarbete med SIQ, Nationella rådet för strokevård och ett.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Framtidsmöte Trygg hemma Vi kommer alltid att vara på väg! Kiruna
Nästa steg utifrån vad vi lärt: Nytt PGSA eller implementering.
LEDSTJÄRNOR HSL-ENHETEN
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
2017 UTVECKLINGSGRUPPEN ÅRSHJUL 2017 Presentation på intranät– Nina
Välkomna.
Anhörigstöd i sydöstra Skåne Inom anhörigstödet i de fem SÖSK kommunerna (Simrishamn, Tomelilla, Ystad, Skurup och Sjöbo) pågår just nu ett projekt.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
HbA1c <50 efter kost beh
Mål/delmål: ……..…………………………………………………..
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Nästa steg utifrån vad vi lärt: Nytt PGSA eller implementering.
Välkommen till Lättakuten! Odensvi Läkarmottagning
Delat beslutsfattande och SIP
Träff 11 Välkomna!.
PoPS: Processkartläggning av, och pilotutredning inom, utveckling av stödtjänster Driftrådet 28 maj 2019.
Presentationens avskrift:

Lundens måltidsprojekt Solgården Ingatorp Lundens måltidsprojekt

Projektet startade när arbetsgruppen diskuterade förbättringsarbeten för avdelningen. Flera tyckte att måltidssituationen behövdes förbättras.

Varför det ansågs behövas en förändring? Flera av personalen upplevde måltiden som stökig Viktminskning hos vissa brukare Brukare ville äta upp fort Svårt för brukarna att få matro

Aspekter som arbetsgruppen ansåg viktiga för att skapa en bra måltidssituation Rummet Dukningen. Vardag eller helg? Belysningen Rofyllt och avslappnat. Onödiga ljud? Mötet Social samvaro Bordsplaceringen. Gemenskap eller avskildhet? Att få den hjälp man behöver Maten Menytavla Valfrihet Presentation av mat och tillbehör

Avdelningens projektgrupp, bestående av tre personal samt enhetschef, påbörjade arbetet med att hitta lösningar och strukturer för nya måltidsrutiner

I förbättringsprocessen använde vi oss av PGSA hjulet Planera Analysera problemet och hitta lösningar Genomföra Vi implementerar de nya rutinerna Studera Vi utvärderar måltidsrutinerna Agera Vi finslipar och sprider vår nya rutiner

Planera I februari 2015 försöker vi hitta lösningar utifrån de aspekter som vi ansåg viktiga. Planera Analysera problemet och hitta lösningar Genomföra Vi implementerar de nya rutinerna Studera Vi utvärderar måltidsrutinerna Agera Vi finslipar och sprider vår nya rutiner Att vara väl förberedda inför varje måltid för att minimera personalens förflyttning under måltiden Vi måste påminna varandra om att dämpa oss och varva ner inför måltiden Inköp av whiteboardtavla där vi presenterar dagens matsedel Bordsplaceringen behöver ses över

De nya måltidsrutinerna Dukning och förberedelser görs klart innan brukarna bjuds till bordet. Vi dukar olika beroende på om det är vardag eller helg. Bordsplacering finns nedskriven i köket TV och radio stängs av och vi håller en låg samtalston. Vi tänder upp belysningen. När alla samlats vid bordet går en personal runt och erbjuder samtliga brukare dricka. Vi använder en serveringsvagn för att få plats med flera olika sorters drycker. En större serveringsvagn används för att Två personal sitter med vid borden, den tredje personalen håller sig i bakgrunden och sköter service till de som önskar mer mat eller dryck.

Mattallrikar dukas av och dessert dukas fram först efter det att alla vid bordet ätit färdigt. Vi sköljer ingen disk och startar ej heller diskmaskinen förrän alla avslutat sin dessert.

Vi informerar besökare och anhöriga Kära besökare/anhöriga. På vår avdelning, Lunden, strävar vi efter att ha en lugn måltidsmiljö, dvs. ingen TV eller radio samt att vi försöker prata med små bokstäver. Vi ser gärna att ni som besökare respekterar detta. Våra måltider är ca; frukost kl. 9-10, middag kl. 14-15 och kvällsmat kl. 18-19. Vill ni äta med oss meddela det till personalen på förmiddagen samma dag. Tack för er förståelse! Enhetschef Birgitta med personal

Genomföra Under mars- juni implementerades åtgärderna på Lunden Planera Analysera problemet och hitta lösningar Genomföra Vi implementerar de nya rutinerna Studera Vi utvärderar måltidsrutinerna Agera Vi finslipar och sprider vår nya rutiner Arbetsgruppen är överens om de måltidsrutinerna

Studera Vi utvärderar första gången i juni månad. Planera Analysera problemet och hitta lösningar Genomföra Vi implementerar de nya rutinerna Studera Vi utvärderar måltidsrutinerna Agera Vi finslipar och sprider vår nya rutiner Personalen har sett förändringen att brukarna äter bättre och att konversationen mellan brukare och personal är bra. Dock är det en del personal som tycker att det är svårt att sitta med brukarna vid bordet.

Agera En ny utvärdering i september och tycker att vi är på rätt väg. Planera Analysera problemet och hitta lösningar Genomföra Vi implementerar de nya rutinerna Studera Vi utvärderar måltidsrutinerna Agera Vi finslipar och sprider vår nya rutiner En ny utvärdering i september och tycker att vi är på rätt väg. Vi hjälps åt att påminna varandra om att sitta med vid borden och att alla vid bordet ska ha ätit innan avdukning. Flera brukare har gått upp i vikt och det har blivit lugnare stämning under måltiden