Förslag på vårdhygieniska frågor till diskussionsunderlag

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tipspromenad Vårdhygien
Advertisements

Årsmöte undersköterskor hud
Händer fria från smitta?
Ledningssystem SOSFS 2011:9.
Vårdhygienisk standard i kommunerna
Patientsäkerhetscentrum och Vårdhygien
100% följsamhet till Basala hygienrutiner 0% smittspridning
Hur får vi goda idéer att smitta och bli resistenta?
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Tillsammans för världens säkraste vård
Kateterisering av urinblåsa
Maria Arvastson Hygiensjuksköterska Vårdhygien
Antalet smittade i samhället utomlands har ökat
Vad är vårdhygien? Vad är VRI? Medel för att förebygga VRI
Vårdhygienisk standard i kommunerna
Vårdhygienisk standard i kommunerna
Den nya influensan H1N1 - Information för hälso- och sjukvårdspersonal.
Totalsammanställning LSV NSV FTV (94%) 217 (86%)
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Olika desinfektionsutrustning och bakomliggande kriterier som styr deras användande ISBN
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Definitioner för olika rengöringsgrader och desinfektion, rengöringens betydelse under desinfektionsprocessen
Förslag till åtgärdsprogram Vårdhygieniska aspekter SMI, nov 2007 ESBL-bildande gramnegativa tarmbakterier Tinna Åhrén Infektionshygien Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Basala hygienrutiner och klädregler
Vårdhygien i praktiken
KAD på rätt indikation under rätt tid - att tänka på - hur göra
Nätverk Vårdhygien Nordöstra Skåne
5S grunden för allt förbättringsarbete
Säker vård och omsorg – en prioriterad fråga
Hälso- och sjukvårdslagen
Rätt klädd på jobbet Klädkampanj 2006
ÄLDREBOENDET LUGNET I ÖRBY MARKS KOMMUN
Kommentar: För en tid sedan kom ett SkaS övergripande PM med riktlinjer för basala hygienrutiner och arbetskläder. I det står det att, text som bild… Kommentar:
Smittvägar i sjukvården Hur kan vi förhindra smitta i sjukvården?
Förebygg smittspridning med basala hygienrutiner vid såromläggning
Tillhandahåller utföraren arbetskläder och/eller skyddskläder till personalen? Ja 95 Nej 4.
Basala hygienrutiner och klädregler. Skaraborgs Sjukhus Ökad smittspridningsrisk Mottagliga individer Hög antibiotikabelastning Sjukhus Mycket människor.
Basal hygien Allmänt SOSFS 2015:10 (Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg)  7 kap 4 § patientsäkerhetsförordningen.
Förebyggande rutiner – Blodburen smitta Vårdhygien Västra Götaland.
Diskdesinfektorn. Kent Karlsson Plandent Instrumentekniker KaVo Servicetekniker, Lab, unit, rtg mm KaVo Kundtjänst, tekniskafrågor, beställningar mm.
Handhygienens betydelse
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 17 mars 2017 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Att minska vårdrelaterad urinvägsinfektion
Länsövergripande gränsdragningslista för vårdpersonal och lokalvårdare
Basal hygien – varför gör dom inte som vi säger!
Vårdrelaterade infektioner
Vanans makt är stor – att fundera på efter föreläsningen
Länsövergripande gränsdragningslista för vårdpersonal och lokalvårdare
Basala hygienrutiner och klädregler
Förebyggande arbete för att minska risken för smittspridning
Hur bevara renhetsgrader av lagrat material?
Att minska vårdrelaterad urinvägsinfektion
Basal hygien – Vad, hur och varför?!
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 23 mars 2018 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
5x5 saker era kollegor behöver veta om vårdhygien
Esther vill inte bli sjuk…..
Juni Basala hygienrutiner.
Juni Basala hygienrutiner.
Verktygslåda för implementering av basala hygienregler och klädregler
November Basala hygienrutiner.
HYGIENKONFERENS VÅREN 2019
Hygienobservatörsträffar våren 2018
UTBILDNING - MÄTNING BHK
Clostridium Difficile
Till dig som ska utföra arbetsuppgifter på delegering i kommunal hälso- och sjukvård
Påbyggnadsutbildning spol- och diskdesinfektorer
Presentationens avskrift:

Förslag på vårdhygieniska frågor till diskussionsunderlag Se filmen ”Stoppa smitta” I den här ppt finns sedan förslag på allmänna frågor i 7 olika steg som ni kan välja mellan att diskutera tillsammans på arbetsplatsen, efter att ha sett filmen, eller till exempel på en arbetsplatsträff. 1. vårdhygien introduktion vad och varför 2. hur sker smittspridning 3. basala hygienrutiner 4. arbetskläder 5. punktdesinfektion och städ 6. desinfektion ”spol och disk” 7. ren rutin Syftet är att ni ska fundera över vad det här betyder och innebär på er arbetsplats. Innan ni diskuterar är det bra om så många som möjligt haft tillfälle att se filmen. Försök gärna komma på egna frågor att ha med i diskussionen.

Del 1 Vårdhygien – introduktion vad och varför Hur ser vi på vårdhygien? Vad betyder vårdhygien i förhållande till patientsäkerhet? Vad har vi för förbättringsområden? Vilka vårdrelaterade infektioner (VRI) kan vi arbeta med att undvika? Hur reagerar vi om vi får reda på att en patient har/hade resistenta bakterier? All patientsäkerhet är inte vårdhygien men all vårdhygien handlar om patientsäkerhet och vårdkvalitet!

Del 2 Hur sker smittspridning? Vilka ökade risker för smitta/smittspridning finns på vår enhet? Har vi patienter med ökad risk för smitta/smittspridning? Hur säkerställer vi att vi inte sprider indirekt kontaktsmitta? − via våra händer? − via utrustning/instrument? Vilka rutiner har vi för att förebygga blodburen smitta? Bakterier smittar oavsett om de är resistenta eller inte!

Del 3 Basala hygienrutiner Hur bra är vi på att sprita händerna före rena undersökningsmoment/rent arbete? Hur är vår följsamhet till att använda skyddsutrustning på rätt sätt och i de moment där det behövs? - i vilka situationer använder vi handskar? - hur säkerställer vi att inte få handskspridd smitta? - i vilka situationer behöver vi använda plastförkläde? Vad har vi för kultur när det gäller att använda visir? - har vi visir på vår enhet? - vet alla var det finns? Basala hygienrutiner är den viktigaste åtgärden för att förebygga smittspridning i vårdarbete!

Del 4 Arbetskläder Har vi rätt sortiment och tillräcklig mängd av kläder i vårt förråd? Följer alla regler med kortärmat i patientnära och vårdrelaterat arbete? Är alla helt ombytta? − Fria från klockor, ringar, armband? − Är alla utan nagellack, konstgjorda naglar? Kortärmade arbetskläder och fritt från smycken etc på händer och underarmar är en förutsättning för basala hygienrutiner!

Del 5 Punktdesinfektion och städ Tar vi ansvar för att punktdesinfektera direkt vid spill av kroppsvätskor/utsöndringar? − och/eller vid upptäckt av spill? Har vi definierat vilken utrustning/vilka ytor som ska desinfekteras mellan varje patient? Har vi definierat vad som ingår i vårdpersonalens ansvar när det gäller städning av patientnära ytor? Har vi definierat med vilken frekvens vi städar olika patientnära ytor? Kvalitetssäkra utförd städning genom att dokumentera/signera på checklista.

Del 6 Desinfektion ”Spol och disk” Vet vi att vi kör gods i rätt typ av maskin (spoldesinfektor, diskdesinfektor)? Utförs dagliga (regelbundna) kontroller av desinfektorn? Vad kontrollerar och åtgärdar vi? Dokumenteras kontrollerna (loggbok)? Utförs årligt underhåll och kontroll av tekniker? Använder vi diskmedel och eventuellt sköljmedel som är anpassat till vår maskin, de program vi använder och den typ av gods vi processar i maskinen? Hur noga kontrollerar vi att godset är rent (synligt rent) när det är processat? Värmedesinfektion av flergångsprodukter, till exempel instrument och slangar, ska alltid ske i diskdesinfektor!

Del 7 Ren rutin När använder vi ren respektive steril rutin? Hur säkerställer vi att renhetsgraden bibehållas på instrument och förbandsmaterial? Har vi en bra förvaring av höggradigt rent gods (instrument)? Hur säkerställer vi att det inte sprids smitta mellan patienter i samband med omläggning? − Har vi riskabla rutiner, material som står framme? − Har vi rutiner som kan innebära risk för indirekt smitta? Om man gör iordning en ny vagn/bricka med omläggningsmaterial till varje patient minskar risken att smitta sprids mellan patienter!

Lycka till!