Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Språklig variation i sverige
Advertisements

Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Språk i Norden Svenska 2.
Nordiska språk lektion3.
Del 2: Svenskans släktskapsförhållanden
Svenska språkets utvecklig
När blir ett ord svenskt då?
Språk i Norden Svenska 2.
Minoritetsspråken i Sverige
Urgermanskaurnordiskavästnordiskafornnorskafornisländskafornfäröiskaöstnordiskafornsvenskaforndanskavästgermanskaöstgermanska.
Språkrådets möte Språket ur utbildningens synvinkel Språkundervisningen i gymnasiet Språkundervisningen i gymnasiet Språkets betydelse för.
- Det nye programmet for det nordiske språksamarbeidet innen NMR
Nordiska språk.
I Sverige talar vi svenska?
Norge.
Svenska minoritetsspråk
SPRÅKHISTORIA.
Färöiska Färöarna tillhör Danmark men har ett eget språk och styr lite själv Färöiskan fick ett eget skriftspråk under 1800 talet När dem hade fått egen.
Grej Of The Day de nordiska språken.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Finska.
Finnarnas förhistoria
Nordiska språk 1.
Nordiska språk.
MINORITETSSPRÅK.
Minoritetsspråk i Sverige
NORSKA.
DANMARK.
Våra grannspråk HUNDE I SNOR
Svenska språkets utveckling & släktskap
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Nordiska språken del 1 Lgr-11 säger: ”Du ska känna till likheter och skillnader mellan svenska och de andra Nordiska språken”
Minoritetsspråken i Sverige
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Läroboken s. 117.
Island laender-och-faeroearna-groenland-och-aaland/fakta-om-island
Svenska, norska, danska, isländska, färöiska (- inte finska! )
04/20041 Nordplus Sprog Programmet för det nordiska språksammarbetet inom NMR.
Nordiska språk 1.
Språkhistoria 3.
NORDISKA SPRÅK. De nordiska språken De inhemska nordiska språken hör till tre obesläktade språkfamiljer: 1. den germanska språkfamiljen (danska, färöiska,
Språkförhållanden i Sverige och övriga Norden. Språket är individuellt 10 miljoner människor talar svenska. Av världens 6000 språk kommer svenska på en.
Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.
Språksituationen i Sverige och övriga Norden
Svenska minoritetsspråk
HUNDE I SNOR Det finns ord i svenska, danska och norska som ser lika ut men har olika betydelser Våra grannspråk.
Språk så in i NORDEN Nordiska språk – är en gemensam beteckning för den nordgermanska undergruppen i den indoeuropeiska familjen: danska, svenska, norska,
SAMISKA. HUR MÅNGA TALAR SAMISKA? Det finns tre olika slags typer av samiska som talas i Sverige:  Nordsamiska, är det största språket som talas utav.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Ungdomars kunskaper om Norden En enkätundersökning till svenska elever i årskurs 9 hösten 2008.
Språkbruk genom tiderna
Svenska språkets historia
Svenska språkets historia
Meänkieli.
Svenska språkets historia
Romani chib.
Förra gången… Jag har lärt mig att stava mitt namn på runspråk trots bokstavsbrist. Väldigt mycket historia som jag inte kunde. Svenska språket kommer.
Samiska.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Finska som minoritetsspråk
Språk Elevröster.
Svenska språkets historia
Jiddisch.
Danska.
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
Urnordiska och Fornsvenska
Presentationens avskrift:

Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra Utvecklats ur gemensamt urnordiskt språk. Isländska och Färöiska Tillhör samma språkfamilj- Indoeuropeiska språk. Indoeuropeiska språk Ca 80% i Norden talar Svenska, Danska och Norska – Förstår varandra

Finsk-ugriska språk Finns språk i Norden som tillhör annan språkfamilj. Finska och Samiska finsk-ugriska språk tillhör uraliska språkfamiljen. A 20% talar Finska. Samiska talas i Norra Finland, Sverige och Norge - inget officiellt språk - minoritetsspråk

Svenska Största språket i norden – ca 9 miljoner Oficiellt språk i Finland – 6% Lär sig svenska i finska skolan Svenska är huvudspråk på Åland

Danska Officiellt språk i Danmark – ca 5 miljoner I tyska Sydslesvig pratar man danska – ca 60000 Färöarna och Grönland hör till Danmark men har eget styre – Färöiska och Grönländska Danskan har stor betydelse Färöarna läser danska i skolan och använder språket i offentliga sammanhang.

Norska Norska – huvudspråk i Norge - ca 4 miljoner I Sverige har ca 59 000 norska so m modersmål I USA har ca 57 000 norska som modersmål Två skriftspråk – Nynorska och bokmål Nynorska bygger på äldre norska dialekter Bokmål används av de flesta och är påverkad av danskan. Skapades på 1800-talet Norge har under historien länge hört till Danmark.

Finska Finska är officiellt språk i Finland tillsammans med svenska – 4,8 miljoner Finska även i Sverige, Ryssland, USA och Norge – 400 000 I Sverige ca 300 000 finsktalande – Ett av Sveriges nationella minoritetsspråk.

Skandinaviska Svenska, danska 0ch norska ett språk – skandinaviska – uppfattas som olika dialekter av samma språk. Språken har växt fram ur ett gemensamt nordiskt språk och även utvecklats på ett liknande sätt. Isländskan har inte utvecklats på samma sätt – förstås inte av de tre övriga.

Diskussion Är det viktigt att bevara språken i Norden? Vore det inte bättre om alla endast talade engelska över hela världen? Borde skandinaviskan få ett eget skriftspråk? Hur skulle det se ut? Varför anser vi i Sverige att det är viktigt att skydda minoritetsspråken och att ge modersmålsundervisning? Hur tror du framtiden ser ut för språken i Norden? Hur kommer vi att tala om tusen år? Vilka språk kommer att finnas kvar? Från vilket språk kommer vi att låna flest ord? Vad tror du?