Presentation fristående förskolor

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Information om ensamkommande barn
Advertisements

Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande
Omsorg Projektet: Bättre introduktion genom kommunal samverkan
  Fokus Framtid - Etablering för välfärd.
Nätverksträff Gävleborgs län
Etableringsreformen – att utreda och bedöma prestationsförmåga
Nyanländas hälso- och sjukvård
Information för gode män och överförmyndare
Information om ensamkommande barn
Syftet är att nyanlända snarast ska…
Information om ensamkommande barn
Etablering för välfärd
Samverkan för nyanländas etablering och introduktion
Hinder och möjligheter Hur förbereder man mottagande ur ett kommunövergripande perspektiv.
Etableringsreformen - Hur har det gått?. Reformen Började gälla den 1 december 2010 Syftar till att påskynda nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet.
Uppdragsredovisning. Samverkan kommun och Arbetsförmedlingen  Dialog pågår. Nytt möte planerat till september Ensamkommande barn  Erbjuder tjänster.
Prognos och länstal 2013.
EN FÖRNYAD INTEGRATIONS- OCH MIGRATIONSPOLITIK. Stärkt integration i ett öppet Sverige EU tar inte sitt ansvar Ordning och reda i asylprocessen Permanenta.
Uppdrag Ersättning Migrationsverket
Justitiedepartementet Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 1.
Mottagande och inkludering Februari Asylsökande per vecka 2014–2016 (t.o.m. v )
Asylsökande och kommunmottagna, utfall och prognos Källa: Migrationsverket.
Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 4 december 2015 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
SIDAN 1 Reform för nyanländas etablering.
DIVISION Landstingsdirektörens stab Aktuellt om asyl och flykting Norrbottens län.
Mottagande av asylsökande Oktober Flyktingsituationen idag.
STATISTIK FYRBODAL 1 juni 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Tillväxt- och regionplanenämnden den 11 december 2015.
Om ensamkommande barn April Vem är ett ensamkommande barn? Defineras utifrån FN:s barnkonvention Barn under 18 år Barn som är skilt från sina föräldrar.
Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 5 januari 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Statliga ersättningar Vad har man rätt till enligt lag? Hur mycket får man tillbaka av sina återsökningar om statliga ersättningar?
NYANLÄNDA BJÄREHOVSKOLAN. VÄRLDEN HAR FLYTTAT IN HOS OSS I BJÄRRED. Det faktum som vi idag står inför med stora flyktingströmmar går inte längre att blunda.
STATISTIK FYRBODAL 1 augusti 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Mottagande. Vad händer när de kommer till landet? Vad gör kommunen?
Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Januari 2016.
Information om ensamkommande barn Augusti Vem bestämmer? Riksdagen Regeringen Migrationsdomstolarna Migrationsöverdomstolen.
STATISTIK FYRBODAL 1 maj 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 7 november 2015 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Flyktingsituationen och mottagande av nyanlända Talieh Ashjari.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
STATISTIK FYRBODAL 1 APRIL 2016 Nyanlända med uppehållstillstånd samt de som ännu inte fått besked på sin asylansökan Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Aktuell statistik mottagna nyanlända i Fyrbodal + asylsökande i migrationsverkets mottagningssystem 2 februari 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets.
Hur kan vi se resultat inom integration?
Projekt Agata Information fristående gymnasieskolor
Länsstyrelsens nya uppdrag insatser för asylsökande m.fl.
Tidiga insatser för asylsökande
Etableringsplan Civila samhället Ensamkommande barn
Fristående förskolor Stationsgatan 12, Lokal: Matsalen
Fristående Grundskolor
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Fristående gymnasieskolor
Vårdvalsrådet Integration
Familjeåterförening.
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
3 mars 2016 Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
Bostäder för nyanlända på anvisning
Hur många barn kommer? Migrationsverkets prognos för 2012 är att ensamkommande barn och ungdomar kommer ansöka om asyl i Sverige. Bristen på platser.
Aktuellt om nytt ersättningsystem och nya förordningar som träder
Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting
Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting
Migrationsverket Liliane Ståhle och Linn Togelius
Prognoser, ny möjlighet till uppehållstillstånd, kommunplacering, Mottagandeutredningen, bosättningslagen, anhöriga… - eller hur f-n ska vi tänka?
Familjeåterförening.
FAMILJEÅTERFÖRENING.
Presentationens avskrift:

Presentation fristående förskolor Projekt Agata Presentation fristående förskolor Annika Karimi Valdani   24 november 2016

Agenda Målgrupper och vanliga begrepp Projekt Agata Återsökning av statsbidrag- Utbildningsförvaltningen Information om ny lagstiftning på asylområdet

Flyktingmottagning – ett statligt ansvar (men kommunen är en viktig aktör) Migrationsverket fattar beslut om uppehållstillstånd. Arbetsförmedlingen har det samordnande ansvaret för nyanlända i arbetsför ålder, sedan 1 december 2010 Kommunen ansvarar för boende och omvårdnad av ensamkommande barn

Målgrupper- vilka avses? Asylsökande Tillståndssökande Nyanlända flyktingar/skyddsbehövande samt deras familjeanknytningar Ensamkommande barn

Vanliga begrepp- nyanländ En nyanländ person är någon som är mottagen i en kommun och har beviljats uppehållstillstånd för bosättning på grund av flyktingskäl eller andra skyddsskäl till exempel kvotflykting, Även anhöriga till dessa personer anses vara nyanlända De anhöriga ska ha ansökt om uppehållstillstånd inom sex år från det att den person de har anknytning till först togs emot i en kommun.

forts. Eget boende (EBO) Migrationsverket erbjuder asylsökande boende under tiden de väntar på beslut, men den asylsökande kan också välja att ordna boende på egen hand (eget boende). Det kan till exempel innebära att den asylsökande bor hos släkt eller vänner. Anläggningsboende (ABO) Boende som Migrationsverket erbjuder asylsökande under tiden den asylsökande väntar på beslut på sin ansökan om asyl, normalt en lägenhet i ett hyreshus.

Olika skäl att komma till Sverige Statistik från 2015. Nyanlända med flykting- och skyddsskäl utgör 33%. Gruppen familjeanknytningar är större.

EU-projekt Agata Syfte: Utveckla Uppsala kommuns asyl- och mottagningsprocesser. Utveckla IT-system och ärendehanteringssystem för att få ett bättre prognosverktyg för planering av bostäder, skola och introduktionsinsatser Säkerställa att informationen om asylsökande och nyanlända med uppehållstillstånd registreras på ett korrekt sätt Höja kunskapen om målgruppen asylsökande och nyanlända Projektet startade 1 juli 2016 och pågår i två år. Finansierat av EU Asyl-, migrations och integrationsfonden. Syfte är att utveckla Uppsala kommuns asyl- och mottagningsprocesser och att höja kunskapen inom område flykting/asyl. Få koll på volymer för att bättre kunna planera och göra prognoser.

Kommunens ansvar för asylsökande Ansvarar för boende och omvårdnad av ensamkommande barn Förskola/skola för asylsökande barn Sociala insatser för barn och unga Skolorna får en särskild ersättning för asylsökande barn som går i skolan. Barnen har ingen skolplikt men rätt till förskola/skola på samma vilkor.

Ersättning till förskolan Förskolan får en grundersättning samt ett engångsbelopp på 12 000 kr för asylsökande barn och barn med uppehållstillstånd. Ersättningen betalas ut när en förskola tar emot barnet. Kommunen återsöker i sin tur ersättning från Migrationsverket och behöver ibland skolans hjälp med vissa uppgifter t ex dossiernummer För asylsökande barn i allmän förskola får förskolorna särskild ersättning. Kommunen i sin tur återsöker kostnaden och får en schablon för barnen. Hjälp ibland med viss fakta t ex doss.nr. Viktigt att vi hjälps åt. Kommunen ligger ute med stora summor för asylsökande och det är viktigt att dessa kostnader sedan återsöks.

Ansvarig för resurstilldelning och återsökning av statsbidrag Marco Arancibia, administrativ samordnare E-post: marco.arancibia@uppsala.se Enhet för utbildningsutbud och tilldelning

Ny lagstiftning på asylområdet

Regelverk Lag (2016:752) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Trädde i kraft den 20 juli 2016 och gäller t.o.m. den 19 juli 2019 Förordning (2016:850) om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Träder ikraft den 1 september 2016 och gäller t.o.m. den 19 juli 2019

Vad innebär lagen? Den som söker asyl i Sverige och är i behov av skydd får i huvudregel ett tillfälligt uppehållstillstånd. Tre år för flyktingar 13 månader för alternativt skyddsbehövande Övriga skyddsbehövande beviljas inte uppehållstillstånd Kvotflyktingar får fortfarande permanent uppehållstillstånd Begränsade möjligheter till familjeåterförening För att få rätt att folkbokföra sig i Sverige och få tillgång till socialförsäkringssystemet krävs enligt Folkbokföringslagen ett tillstånd på minst ett år. Därav tillstånd på 13 månader.