Empowerment i teori och praktik?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen Jag önskar dig styrkan hos de fyra elementen DENNA PRESENTATION GÅR IGÅNG AUTOMATISKT – SKRUVA BARA UPP DINA.
Advertisements

Fotbollsåret 2012 för Oddevolds P02! Träningsfilosofi Spelsätt Negativt Positivt Cuper Sammandrag Lite bilder.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
MI med ungdomar Barbro Holm Ivarsson Leg psykolog Hemsidor om MI
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
Grupputvecklingssamtal GUS Dokumentet har utarbetats efter att chefer i LiV efterfrågat en metod för att genomföra utvecklingssamtal i grupp. Gruppen ges.
Inge Dahlenborg Arbetsterapeut inom primärvård. Mobilt Demensteam 50% Bakgrund Lokalt vårdprogram.
Svenska kyrkan i utlandet Ett folk i rörelse Våra resor går allt längre bort i världen och varar allt längre tid. Fler och fler svenskar bosätter.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Hälsofrämjande insatser inom socialpsykiatri
Religion - vad är det?.
De sju intelligenserna
Religion Vi ska jobba med två av de tre syskonreligionerna de kommande veckorna, Judendomen och Islam. Vi kommer ha föreläsningar, diskutera, läsa, se.
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Vardagens komplexitet - Samhällets tankeförenkling
VISA DENNA BILD: INLEDNING
Mål v.4 Jag känner mig säker (grön) Oftast går det bra (gul)
Varför läser ni religionskunskap?
Hur viktigt är det här för dig på en skala 0-10?
XX kommun Kommunikationsplan.
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Action Learning A group of peers, each seeking to bring about some change in the world, who meet regularly to discuss where they are each experiencing.
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Likheten förenar Möt Maria Johansson som uppmanar oss att se vad som förenar människor, trots våra olika upplevelser och erfarenheter.
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Nyreligiositet OCH FRIKYRKKOR
Steg för livet
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
LIVET Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
Iris Rosengren Larsson
Etik- planering.
Hälsofrämjande arbete
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Religion.
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Vi snackar lön!.
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas Thomas Smith
Samtalsgrupper - ett sätt att främja hälsa!
Kurs mindfulness Studenthälsan
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Din säkerhet på sjukhus
Barnkonventionen.
Sång : Anne Murray. You Needed Me.
BK Heid F05 Föräldramöte
Mensutmaningen.se MENS a.
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Kurs mindfulness Studenthälsan
Länsdelsgruppernas sammansättning och arbete
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Alla drabbas inte av cancer men alla blir berörda av cancer.
Ta hand om dig själv.
Tips för det praktiska ledarskapet
Vad innebär kooperativt lärande i praktiken?
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Angereds unga stadsutvecklare
Om buden.
Om Tro.
Presentationens avskrift:

Empowerment i teori och praktik? Berith Nyqvist Cech, fil dr Avd. sociala och psykologiska studier Karlstad universitet

Att leva och bo i samhället som funktionshindrad eller äldre Vem vet detta bäst? Vill människor delta i en forskningscirkel för att ge – och för att själva – söka svar? För vem arbetar vi tillsammans? Är det bara forskning eller?

Att arbeta i en forskningscirkel – som funktionshindrad Sex personer med funktionshinder En forskarresurs Möts i början varje vecka Senare var fjortonde dag

Forskningscirkel i arbete Samtalar om livet som funktionshindrad Ger varandra råd och förslag Samsas om en fråga som man vill arbeta vidare med tillsammans för att få några svar

Empowerment i form av denna forskningscirkel Varje människa är sitt eget livsprojekt Bara den personen kan själv förändra sitt liv? Förändringen börjar med att medvetandegöra sig om sitt liv – att berätta om sådant man tycker är viktigt Man behöver skapa självtillit tillsammans

Om du frågar – vem ska svara? Deltagarna kommer till gruppen med olika livsviktiga frågor Då får de berätta och sedan får de frågan: Vad vill du göra åt detta? Deltagarna söker så svaren tillsammans – tills nästa fråga dyker upp, och så fortsätter jobbet

Arbetsprocessen har använts i många projekt. Ett ex: Deras gemensamma önskan: VI VILL BLI SEDDA! Vad är arbete? Hur kan vi lära oss mer om arbetet och hur det kan vara? Med arbete som fråga har arbetet fortgått så här:

Forskningscirkel tillsammans med äldre 6-8 äldre människor möts med en forskarresurs Vi möts var fjortonde dag Vi lär känna varandra, känner tillit till varandra

Varför träffas vi? För att tala om livet vi levt För att minnas tillsammans För att söka svar på frågor om livet vi lever som äldre Att bli ”sedda”

Vad gör vi? Samtalets betydelse Frågor uppstår som blir gemensamt betydelsefull för alla Vad vill du/ni göra? Och så börjar arbetsprocessen

Resultat Riksdagspolitiker besökt gruppen - och tagit tag i deltagarnas frågor Kommunpolitiker intresserad av gruppen Landstingspolitiker föreslår insats Personalen intresserad

Konklusion Grupperna växer av sin egen kraft Deltagarna kommer för att de vill: medvetandegörande om sina kunskaper, gör att de känner sig värdefulla, önskar sig och vill förändringar i sina liv – och så ”gör” vi något! Deltagarna uttrycker glädje över våra forskningscirklar Vi lär oss så mycket! Det ger mening med vår tid!