Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Alla drabbas inte av cancer men alla blir berörda av cancer.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Alla drabbas inte av cancer men alla blir berörda av cancer."— Presentationens avskrift:

1 Alla drabbas inte av cancer men alla blir berörda av cancer.
Allt fler blir dock drabbade av cancer och därigenom blir är det allt fler som överlever cancer. Vi blir då många som skall lära oss leva med allt som den för med sig. Både som patient och som närstående och vän.

2 Vi är duktiga på att planera vår tid och ta för givet att allt skall rulla på. Men ingen vet vad som gömmer sig bakom nästa vägkrök, nästa dag, kommande minuter. Att drabbas av cancer är ofta en omvälvande händelse som för många kan få stora konsekvenser för ens fortsatta liv. Att motivera till ett hälsosamt och fysiskt aktivt liv vet vi är väldigt värdefullt.

3 Bakgrund Regionens paroll: ”Tillsammans för bästa möjliga hälsa och jämlik vård” Region Jönköpings län beslutade 2015 att förnya och utveckla dialogerna mellan patientorganisationer och politiker Hälsocafé, samlar verksamhet för patienter och närstående utanför sjukhuset Hjärtats hus för cancerpatienter startar 2016 Patientlagen från januari 2015 ställer krav på vårdgivare att de är skyldiga att ge förutsättningar för patienter och närstående att medverka i sin egen vård och utveckla vården. Den nya lagen har större fokus på patientens delaktighet och valfrihet. Region Jönköpings län tog beslut om att förnya och utveckla dialogerna mellan patientorganisationer och politiker hösten 2015. Region Jönköpings län startar 2016 ett övergripande projekt, Tillsammans för bästa möjliga hälsa och jämlik vård. Hälsocafé är ett delprojekt av Tillsammans-projektet där begreppet Hälsocafé är ett övergripande för funktioner som bland annat ska ge möjlighet till stöd och hopp genom samtal med andra personer med erfarenhet. Parallellt med Tillsammans-projektet arbetar ideella krafter med att få fram en fysisk mötesplats, det som kom att bli Hjärtats Hus

4 Våren 2016 bjöd vi in Patientföreningar, Funktionsrätt mfl och Region Jönköpings Län ställde upp med lokal, den fina flygeln tillhörande Ryhovs herrgård. Under våren hade vi öppet hus vid fyra tillfällen och från och med augusti 2016 har vi haft öppet varje onsdag mellan (med undantag för jul och sommaruppehåll) Till en början var Hjärtats hus ett pilotprojekt med stöd av Region Jönköpings län samt Stiftelsen Fonden för Klinisk Cancerforskning Jönköpings län.

5 Vad är Hjärtats hus? Fysisk mötesplats för personer med erfarenhet av cancer Tillgänglig för alla och gratis Volontärer med erfarenhet av cancer Stärker deltagarnas livskvalitet Hjärtats hus är en fysisk mötesplats för cancersjuka och anhöriga, inom gångavstånd från sjukhusen. Huset skall ha en trevlig och hemlik atmosfär för att ta bort känslan av sjukhus. Hjärtats hus skall finnas för alla närstående och cancersjuka, oavsett vilken sort du drabbats av, om du är sjuk nu eller har det bakom dig. Till Hjärtats Hus behövs ingen remiss eller tidsbokning. Det är bara att komma när man vill och kan. Fika till självkostnadspris. Här möts du som besökare redan i dörren av Volontär som själv har erfarenhet av cancer. Volontärerna är alltid med och finns för just dig, för att lyssna, för att stötta, för att mötas som medmänniska. Tillsammans kommer vi att vara delaktiga i att stärka livskvaliteten för både närstående och sjuka samt ge stöd och inspiration till ett hälsosamt liv för våra besöka Vi har möjlighet att förmedla kontakter till vården för de som behöver det. Vi kan samverka med kompetenser inom vården som kommer till våra träffar eller där våra besökare bjuds in till träffar inom vården. Därigenom får våra besökare ta del av kunskap från vården ( tex lymfterapi, information från sexologen, kurator osv ) och kan även vara delaktiga i att påverka vården på ett naturligt sätt. Vi kan också samverka med tex studieförbund, föreningar, organisationer tex Ung Cancer, kyrkor osv.

6 Det personliga mötet vid dörren mellan besökare och volontär är oerhört viktigt och värdefullt. Här sker för många den första kontakten och steget in till oss.

7 Vad händer 2018? Forma utveckla och sprida Hjärtats hus Fler besökare
Fler volontärer Utbildning för volontärer Planera för start i övriga länet Tillsammans med stöd från Allmänna arvsfonden och Region Jönköpings län har ett treårigt projekt startats med syfte att utveckla Hjärtats hus där besökarnas önskemål ska styra verksamheten. Under projekttiden ska det etableras ytterligare Hjärtats hus i regionen. Efter projekttiden tar Region Jönköpings län över finansieringen av verksamheten. Tillsammans med Volontärerna arbetar vi vidare för att utveckla och forma Hjärtats Hus till något bestående som på sikt kan spridas till fler orter i länet.

8 Vad är unikt med Hjärtats Hus?
Först i landet Många besökare är män Besökarens önskemål styr Volontärer Besökare får vänner för livet Hjärtats hus i Jönköping är den första i landet av sitt slag. Unik samverkan mellan volontärer, patientföreningar, vården och andra aktörer. Det är ca 25 deltagare varje onsdag och många av de är män. Åldern på deltagarna varierar från 25 till 80 år, ibland har vi också besök av mindre barn till cancersjuka. Verksamheten styrs utifrån vad deltagarna vill göra och veta. Vi uppmuntrar till att aktivt delta i fysiska aktiviteter såsom promenader, kroppskännedom med enkel avslappning och liknande. Våra besökare får vänner för livet!

9 Olika aktiviteter och föredrag
Att kunna uppmuntra till fysiska aktiviteter står såklart högt på önskelistan. Besökare kan också tipsa varandra om olika aktiviteter.

10 Mer information Facebook och Twitter: Hjärtats Hus www.1177.se
plus.rjl.se/halsocafe I dagsläget har vi Facebook där vi löpande lägger ut information om aktiviteter etc. Lite information finns på 1177.se Hemsida kommer inom kort.

11 Hjälp oss gärna att berätta om Hjärtats hus,
tillsammans gör vi något riktigt bra. Vet du någon som vill vara volontär? Hör gärna av dig Hjälp oss gärna att berätta om Hjärtats Hus, tillsammans gör vi något riktigt bra. Vet du någon som vill vara Volontär?


Ladda ner ppt "Alla drabbas inte av cancer men alla blir berörda av cancer."

Liknande presentationer


Google-annonser