Vad är kunskap Vetenskapsteori.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
regler för orsaksforskning John Stuart Mills ( ) regler för orsaksforskning fyra (eller 5) induktiva metoder (enligt Nordisk familjebok)
Advertisements

PPP Den moderna vetenskapsteorins berättelse om sin förhistoria.
Sexuella kränkningar och respekt Hur påverkar vi utvecklingen i rätt riktning? En powerpoint av S2m.
Rökfria miljöer - skolan. Rökfri skola gäller Rökförbud gäller alla som vistas i skolan och på skolans område oavsett om man är elev eller personal, över.
HFF:s P02 Läsprojektet 2015 Ett samarbete mellan Huskvarna bibliotek och Huskvarna FF.
Skrivkompetens i styrdokument och undervisning
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Enskilda människors religiositet Varför blir man som man blir? Miljö, DNA, eller enskilda händelser? Varför blev just du såsom du är? Varför gjorde just.
Paradigmteori I. Hur vetenskapen utvecklas strukturellt.
dw. Källkritik och Historiska Källor Med fokus på hur man tillämpar ett källkritiskt förhållningssätt i studier.
En viktig fråga för dygdetiken: Kan D ge ett bra svar på frågan ‘Vad bör jag göra?’?
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Hypotesprövning. Statistisk hypotesprövning och hypotetisk-deduktiv metod Hypotetisk-deduktiv metod: –Hypotes: Alla svanar är vita. –Empirisk konsekvens:
Några viktiga regler angående SKILJETECKEN. Rubriken ● Slutar aldrig med en punkt ● Kan sluta med ! eller ?
TILLÄMPNINGSOMRÅDEN Psykologi 2a. PSYKOLOGI 2A Centralt innehåll: Tillämpningsområden inom psykologin i relation till förändringar i samhället.
Kommunikation Tove Phillips Olika perspektiv att studera ämnet kommunikation: Sociologi  Sociologiska perspektiv Kommunikation är en naturlig del.
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Detta är miljömåltider
Kommande moment Idag: Gruppövning 1 Historiesyn
Religion - vad är det?.
Kolonialism/Imperialism
Försoningsläran, kärleksbudskapet
Religion Vi ska jobba med två av de tre syskonreligionerna de kommande veckorna, Judendomen och Islam. Vi kommer ha föreläsningar, diskutera, läsa, se.
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
Vetenskapsteori (och metod).
Varför läser ni religionskunskap?
Konsten att läsa skönlitteratur
Religion Naturvetenskap
Vetenskap = fakta, teorier, metoder
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
SPRÅKSOCIOLOGI. Norrländska..
Filosofi 1 (50p) - introduktion
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Hur bör vetenskaplig forskning bedrivas?
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Kan man förutsäga vem som blir brottsling?
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Några viktiga regler angående
Regiongemensam enkät i förskola och familjedaghem 2016
Religion.
- Geografi - Att studera helheten.
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Upplysningen 1700.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Om Jordklotets historia
Den sociologiska blicken
Våra medier.
Verb Ett verb talar om vad någon gör eller vad som händer.
Ett klasslöst samhälle
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Rättigheter = s. 20.
Hur vi jobbar med samhällskunskap
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Mänskliga rättigheter -
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Hållbar utveckling måste vara
Förslag på Power-Point för introduktioner till:
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
Om buden.
Ledning och förståelse
Presentationens avskrift:

Vad är kunskap Vetenskapsteori

Vetande skapar mer förståelse Faktakunskap. Hur många, vilka osv. Beskrivningar får större värde om de kan sättas in i ett sammanhang Andelen kvinnliga parlamentsledamöter i världens parlament är naturligtvis intressant att veta men blir mer intressant om vi frågar oss varför det skiljer sig mellan olika länder.

Max Weber ( 1864-1920) Erklären och verstehen Förklaring: olika fenomen inordnas under orsakssamband och lagbundenheter. Östeuropas fall berodde på tex. Ekonomisk kris etc Förståelse: Försöka förstå individers beslutfattande. Hur tänkte Gorbatjov

Karl Popper och Relativitetsproblemet Enligt Popper kan vi aldrig veta om en hypotes är sann, vi kan inte verifiera den. Däremot kan vi visa om hypotesen är falsk. Vi kan falsifiera den. Vi bör formulera så många hypoteser som möjligt. Alla teorier måste kunna vara falsifierbara. För att något ska vara sant måste det också kunna vara falskt. ” Alla svanar är vita!” Om vi inte lyckas falsifiera hypotesen är den en provisorisk sanning. Semmelweis undersökning är ett mönsterexempel på P:s metod.

Thomas Kuhn och Paradigmbegreppet 1. Forskare har redan från början en mängd förutfattade meningar, de har en förförståelse. En stor del av vår kunskap är tyst kunskap som vi inte kan uttrycka i ord. Vi lär oss av andras erfarenheter. 2. De olika förutfattade meningarna , den tysta kunskapen inom ett vetenskapligt område hänger samman och bildar en helhet en paradigm. 3. När ett paradigm dominerar bedriver forskarna inom området normalvetenskap. Kan liknas vid att lägga pussel där bitarna passar. 4. Allt eftersom tiden går och fler fakta framkommer som inte stämmer med paradigmet uppstår en paradigmkris och man börjar söka efter en ny paradigm 5. Till slut lyckas någon konstruera ett paradigm som är enklare och elegantare. Bitarna faller på plats och allt fler forskare övergår till det nya paradigmet. Vi har fått en vetenskaplig revolution

Paradigmskiften. Du har en politisk eller religiös åsikt som du inte ifrågasätter. Så småningom upptäcker du nya fakta som inte överensstämmer med de tidigare. När motsägelserna blir fler och fler övergår du till en annan sikt. Den liberale blir socialist, den religiöse blir ateist. Den kopernikanska revolutionen. Kopernikus påstod att jorden inte är universums medelpunkt. Andra vetenskapsmän kom att stödja hans forskning. En paradigm kan vara mer eller mindre omfattande och dominerande, gäller framför allt inom samhällsvetenskapen. De kan leva sida vid sida tex. Liberalism och marxism.

Sociologi. Studerar människan i ett socialt sammanhang. Mikrosociologi: familj, vänner, arbetskamrater Mesosociologi: skola, sjukvård, fängelser Makrosociologi: samhällsstrukturer tex förhållandet mellan staten och det civila samhället.

Sociologer Auguste Comte: Inspirerades av det naturvetenskapliga tänkandet där allting var lagbundet och orsak-verkan relationer rådde. Han ville skapa en positiv( säker) kunskap. Han ville att sociologin skulle hjälpa mänskligheten. Karl Marx: Klasskampen var drivkraften. Menade att människan kunde påverka strukturerna trots att hon kastades in i klasstrukturen. Konfliktteori Emile Durkheim: Arbetsdelningen och specialiseringen betydelse för att hålla samman ett samhälle. Samhället formar oss till de individer vi är och inte tvärt om. Varje enhet har sin funktion.Funktionalism. Max Weber: Fokus ska ligga på den sociala handlingen som ligger till grund för samhällsstrukturen. I och med att samhället blev mer modernt blev våra handlingar mer rationella. Samhället organiserades på ett mer förnuftigt sätt. Interaktionism