”Nu ska ni få visa vad ni lärt er. För att det ska bli rättvist får alla samma uppgift att lösa – klättra upp i trädet!”

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Camilla Wallström Kunskap föds där tanke och känsla möts
Advertisements

Planering, genomförande av undervisning och bedömning enligt Lgr 11
Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Skollagen 3 kap 3§ ”ska elever ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna.
BETYG GYMNASIESKOLAN.
Välkomna till information kring betyg och bedömning
Barn och elever i behov av särskilt stöd
Stat – Huvudman - Profession
Betyg i årskurser där man ej haft undervisning i ett ämne
Från Fanta till Fleece Lokal pedagogisk planering Biologi åk 5
Välkommen till Vikenskolan
Learning Study / Stöd för genomförande och dokumentation
Föräldramöten VT-14 Tema: Betyg.
Provbetyg – Slutbetyg Likvärdig bedömning? En statistisk analys av sambandet mellan nationella prov och slutbetyg i grundskolan,
Centrala innehåll och kunskapskrav
Skriftliga omdömen och betygssättning i praktiken
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Vad är teknik?.
Föräldramöte för år 8 Vifolkaskolan 6-9
Mål och betygskriterier
Presentation av gipsmask-gör en snygg presentation av din mask
Borlänge 13 maj 2014.
Lokal pedagogisk planering
Centrala innehåll och kunskapskrav
Centrala innehåll och kunskapskrav
Planering.
Elevinflytande i planeringen av undervisningen
Centrala innehåll och kunskapskrav
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Centrala innehåll och kunskapskrav
Våra farhågor 1.Adressen blir också fortsättningsvis ett misch-masch där uppdraget riktas till den professionella organisationen medan ansvaret för brister.
Skollagen 2010:800 Betygens primära funktioner
BETYG ÅRSKURS 6 ( - 9).
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
Handledarutbildning Delkurs 4 Barn- och fritidsprogrammet BF
Aktiviteter och upplevelser
GYMNASIESÄRSKOLAN i skollagen
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Betygskriterier Idrott & Hälsa
Autism och Asbergers Syndrom
Exempel på skriftligt omdöme
Anpassning av Europarådets språkliga referensnivåer för omsorgsarbete En lärande arbetsplats.
Barn och elever i behov av stöd Barn- och utbildningsnämnden
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Utbildning för nyanlända elever Höstterminen 2015.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Reklam Vem får synas och hur?.
Lära för livet!.
Friluftsliv och orientering år 9 Planering ämne/n och årskurs
LINDESKOLANS HANDLINGSPLAN för elever i läs- och skrivsvårigheter.
Studieverkstan.
Bedömning och betygsättning
Friluftsliv och orientering år 7-8 Planering ämne/n och årskurs
Självbedömning Idrott och Hälsa ÅK 6
Klagshamns rektorsområde
Ny Remissrutin till BUP
Kontaktpersoner Bedömning & Betyg
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Argumenterande text.
Nyheter i skollagen från och med 1. 7
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
Nyheter i skollagen från och med
Tips för bättre kommunikation
Presentationens avskrift:

”Nu ska ni få visa vad ni lärt er. För att det ska bli rättvist får alla samma uppgift att lösa – klättra upp i trädet!”

Vi måste … anpassa och ge stöd så att alla elever kan tillgodogöra sig undervisningen och ges en möjlighet att klara kunskapskraven. OM det trots detta finns elever som vid betygsättningen inte klarar kunskapskraven undersöker vi om det är aktuellt att använda sig av undantagsbestämmelsen.

Undantagsbestämmelsen

Undantagsbestämmelsen i skollagen (2010:800) 15 kap. 26 § (gymnasieskolan) ”Pysparagrafen” Det syns inte i betyget att paragrafen har använts.

Kan läraren bortse från något i kunskapskraven om det finns särskilda skäl för det? Ja, i skollagen finns bestämmelser som säger att läraren har möjlighet att bortse från enstaka delar av kunskapskraven som eleven ska ha uppnått vid betygssättningen om det finns särskilda skäl för detta. enstaka = bestämmelsen ger inte möjlighet att vid betygssättning bortse från större delar av kunskapskraven

Med särskilda skäl menas att eleven har en funktionsnedsättning eller andra liknande personliga förhållanden som inte är av tillfällig natur och som direkt hindrar eleven från att uppfylla kunskapskraven. Det behöver inte finnas en diagnos. Nedsättningen ska inte kunna ”tränas bort”. Ett direkt hinder innebär att det ska vara omöjligt för eleven att nå kunskapskravet oavsett i vilka former och i vilken omfattning anpassningar och särskilt stöd har getts.

Det är vid betygssättningen som man undantar de delar av kunskapskraven som är aktuella. Det är däremot inte meningen att eleven ska gå miste om undervisning på grund av sin funktionsnedsättning.

Exempel: En elev med Aspergers syndrom kan ha svårt för att samarbeta med andra vid arbete med olika uppgifter, vilket det i flera ämnen förutsätts att eleven ska kunna. Dessa elever kan även ha problem med att inte våga prata i grupp eller ha svårt att komma ihåg. En elev med grav synskada kan, i vissa fall, inte som andra elever förväntas kunna ta del av bilder, analysera dem eller beskriva dem. Eleven kan heller inte orientera sig i okända marker på samma sätt som andra elever. Det kan också vara svårt att använda mätinstrument, ritningar och kartor liksom att i bild presentera idéer till ett arbete. En elev med rörelsehinder kan vara oförmögen att hantera vissa redskap och viss teknisk utrustning på ett funktionellt sätt. Det kan vara svårt för eleven att på egen hand tillaga en måltid eller spela på olika instrument, exempelvis. För en elev med språkstörning kan det vara svårt att berätta eller genomföra andra uppgifter muntligt. Det kan även finnas svårigheter att delta aktivt i samtal och diskussioner och att redovisa ett arbete muntligt.

Undantagsbestämmelsen kan inte användas vid: bristfälliga kunskaper i allmänhet i ett visst ämne tillfälliga svårigheter som orsakas av t.ex. sociala omständigheter, familjeförhållanden eller av att eleven kommer från ett annat land De kunskapskrav som rör säkerhet och de som hänvisar till lagar, förordningar eller myndigheters föreskrifter ska alltid uppfyllas.