Kommunikation Tove Phillips Olika perspektiv att studera ämnet kommunikation: Sociologi  Sociologiska perspektiv Kommunikation är en naturlig del.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Psykodynamiska perspektivet. Vad innebär psykodynamiskt perspektiv? Psykoanalys.
Advertisements

Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
KRAM – Kreativ, Respektfull och Ansvarstagande Medmänniska Utsäljeskolans fritidsverksamhet har ett gemensamt mål från förskoleklass till årskurs 6. Vi.
Pedagogik för framtiden Hur lär vi oss i olika åldrar? Hur kan vi skapa bra förutsättningar för inlärning? Minnet – repetition Olika inlärningsstilar och.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Föräldraråd Nyvång Hälsa Det innefattar både ett fysiskt välbefinnande så som psykiskt och socialt.
Kommunikation är all kontakt människor emellan ”att göra gemensam”
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Har du med dig bok, penna och block. Sätt dig ned. Fundera på hur en vattenmolekyl ser ut under tystnad. 1.Upprop 2.Varför vatten? 3.Vattenmolekylen 4.pH.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
Etik - Att göra det rätta.
Shannon och Weawers kommunikationsmodell. Feedback.
Febe Friberg Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
”funktionsrätt” ett nytt begrepp i svenska språket 1 Begreppet ”funktionsrätt”
Kommunikation Tove Phillips 2011.
Barn och ungdomars utveckling
Samtalsmetodik i ett ledarskap
Svenska som andraspråk 1
LULEÅ GYMNASIEBY Fyra kvarter samt bibliotek och Hälsans hus.
Olika sätt att tänka om människor, samhället och världen…
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Motivera lantbrukarna i rådgivningen
Varför tycker jag som jag gör? Om våra informationskällor.
Att våga där men inte här! Om tonen på nätet.
Varför läser ni religionskunskap?
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Likheten förenar Möt Maria Johansson som uppmanar oss att se vad som förenar människor, trots våra olika upplevelser och erfarenheter.
Nyttjande av stimulansbidraget för andra målgrupper
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
Gymnasiearbete 100 p.
Samhällets ojämlikhet
Motivera lantbrukarna i rådgivningen
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Nyreligiositet OCH FRIKYRKKOR
Steg för livet
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Kan man förutsäga vem som blir brottsling?
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Varför bor vi där vi bor? Vi blir allt fler.
Faktaresistens Från ett filosofiskt och ett psykologiskt perspektiv
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Om grupper/team & grupprocesser
Kommer ni ihåg våra STORA frågor?
Religion.
Om grupper/team & grupprocesser
EXEMPEL GLOBALISERING Megatrend Konsekvenser för Helsingborg
Upplysningen 1700.
Vilka får plats hos oss? Välkomna till en eftermiddag omkring Mångfald, Värdegrund och bemötande Ledarforum 2018.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas Thomas Smith
Samtalsgrupper - ett sätt att främja hälsa!
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Den sociologiska blicken
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Våra medier.
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Barnkonventionen.
Medlemsdialog Framtidens folkrörelse
- Att vara personlig och beröra
Textgenrer.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Övergripande struktur för
Mänskliga rättigheter -
Gymnasiearbete 100 p.
Återkoppling.
Hjälp, vad skall jag göra…
Presentationens avskrift:

Kommunikation Tove Phillips 2011

Olika perspektiv att studera ämnet kommunikation: Sociologi  Sociologiska perspektiv Kommunikation är en naturlig del i sociologin eftersom den vetenskapen studerar människors sociala samspel och samhällsfunktion  Interpersonell kommunikation  Masskommunikation  Kommunikation och klass Psykologi  Psykologiska perspektiv Kommunikation är en naturlig del i psykologin eftersom vi uttrycker våra känslor, får bekräftelse och skapar vår identitet genom kommunikation.  Behov  Identitet  Bekräftelse  Att kommunicera känslor  Intrapersonell kommunikation

Sociologiska perspektiv INTERPERSONELL KOMMUNIKATION MASSKOMMUNIKATION KOMMUNIKATION OCH KLASS

Sociologiska perspektivet  Vad är sociologi? Det handlar om människor och samspel mellan människor. Det lär oss varför vi är som vi är, varför vi gör som vi gör och hur det kommer sig att våra samhällen är utformade som de är.  Interpersonell kommunikation : handlar om kommunikation mellan människor t.ex. möten och samtal Grunderna i mänskligheten (jmf. djur) Utveckling de senaste 200 åren – från att prata i samma tid och rum → prata med vem som helst, var som helst och när som helst

Sociologiska perspektivet  Vad är massmedia? Det är t.ex. tv, radio, internet och tidningar. Alltså medier som vänder sig till många olika människor  Masskommunikation: är när ett budskap når många människor med hjälp av massmedier Har haft stor betydelse för människans och samhällets utveckling Påverkan! Makt! Forma människors tankar! Envägskommunikation för det mesta – aktiv sändare och passiv mottagare Internet är ett undantag där man har stor möjlighet att ge feedback (t.ex. blogg och inlägg)

Sociologiskt perspektiv  Kommunikation och klass: Det är skillnad mellan västvärlden och delar av Afrika och Asien på tillgången till massmedier Information är makt – leder till klasskillnad mellan de som har och inte har tillgång till kommunikationsmedel Positivt : - slipper massmedias negativa effekter som t.ex. osjälvständigt tänkande, överkonsumtion och stillasittande

Psykologiskt perspektiv BEHOVET AV KOMMUNIKATION IDENTITET BEKRÄFTELSE ATT KOMMUNICERA KÄNSLOR INTRAPERSONELL KOMMUNIKATION

Psykologiskt perspektiv  Behovet av kommunikation: människan har ett medfött behov av att kommunicera Utan kommunikation blir vi sjuka Frånvaro av mänsklig kontakt leder till konsekvenser som psykiska störningar och att språket inte utvecklas

Psykologiskt perspektiv  Identitet: Vår innersta kärna – det som gör oss unika och skiljer oss från andra – arvsmassa – bakgrund – erfarenheter och reflektioner vi gjort under livet Johari-fönstret – Luft och Ingham,1969 – en modell/teori kring vår identitet och hur den är sammansatt – består av ett fönster med fyra rutor – varje fönster visar olika delar av vår identitet, vissa öppna och andra dolda för oss själva och omvärlden(se sid )

Psykologiskt perspektiv  Bekräftelse: får vi genom återkoppling på sådant vi säger och gör, på hur vi ser ut och på vad vi har för bakgrund Verbal : t.ex. komplimanger och kritik Icke verbal: t.ex. blickar och kroppsspråk Återkopplingen kan vara automatiskt eller medvetet framkallad ”Gå med håven” – ett sätt att framkalla positiv bekräftelse

Psykologiskt perspektiv  Att kommunicera känslor: alla har vi positiva och lätta eller negativa och tunga känslor – vissa är ”känslomänniskor” och vissa visar inga känslor alls Människor har olika sätt att uttrycka sina känslor beroende på hur lätt man har för att uttrycka dem och hur stort behov man har för att göra det Olika sätt att kommunicera känslor: - prata och ”lätta på trycket” - gå i terapi, måla, sjunga, skriva dikter eller dagbok - visa med kläder/stil eller andra signaler -utåtagerande sätt - hålla dem instängda (inte kommunicera dem alls?)

Psykologiskt perspektiv  Intrapersonell kommunikation: handlar om kommunikation inom individen och är de samtal man för med sig själv Viktig på det personliga planet men även viktig för utvecklandet av problemlösningsförmågan och för den analytiska förmågan Att tala med sig själv, att begrunda saker djupt och grundligt (kontemplera) kan lösa många problem Hotas av främst två saker i vårt moderna samhälle: - Tiden - Tilltron till den egna kompetensen har minskat

Diskutera och fundera på Sid