Febe Friberg Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Förmågor & The Big 5. Läroplanen 2011 (Lgr11) Kapitel 2Övergripande mål och riktlinjer 2.1 Normer och värden ex. Varje elev tar avstånd från att människor.
Advertisements

Generell bedömningsmatris i SVENSKA (fortsättning på baksidan)
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Skrivkompetens i styrdokument och undervisning
Byte till AKAP-KL från KAP-KL Arbetstagarorganisationernas roll Det material som omnämns i presentationen finns på OFRs hemsida,
Ett forskningsbaserat arbetssätt i teorin och praktiken.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
DEN HUMANISTISKA PSYKOLOGIN. BAKGRUND Maslow och Rogers i spetsen ca 1962 Förståelse, inlevelse och tolkning är slagorden! ”den tredje kraften” vill distansera.
Slöjd Så här blir du bättre och får ett högt betyg: Lär dig dessa fyra förmågor: Förmåga 1: Formge och Framställa föremål med hjälp av verktyg och tekniker!
Åk 4 LPP. LÄSFÖRSTÅELSESTRATEGIER Vi ska lära oss hur vi använder läsförståelsestrategier för att bli bättre läsare och få mer glädje av de texter vi.
Sege parks förskola Utvecklingsområde Miljö Material Alla barns rätt till stöd 1.
Initiera och leda samtal av rådgivande karaktär i pedagogiska och sociala frågor  Reflektera kring din roll som kvalificerad samtalspartner  Hur skapar.
Kommunikation Tove Phillips Olika perspektiv att studera ämnet kommunikation: Sociologi  Sociologiska perspektiv Kommunikation är en naturlig del.
Hej och välkommen Undervisning 1.Mental träning Övning 1. Visualisering 2. Målbild Utvärdering 1.Frågor 2.Enkät.
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Barn och ungdomars utveckling
Hållbar kommunikation - systematisk dokumentation av kommunikativa behov och förutsättningar i pedagogisk miljö Sonia Tota, leg.logoped Grundsärskolans.
Samtalsmetodik i ett ledarskap
NSFs landskonferanse i veiledning 2017 Drammen
Svenska som andraspråk 1
Välkomna till styrd helpdesk: Naturvetenskap & Teknik
LULEÅ GYMNASIEBY Fyra kvarter samt bibliotek och Hälsans hus.
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Kalmar FF P-04 inför säsongen 2017
Medarbetarskapets innebörd
Varför läser ni religionskunskap?
Hur viktigt är det här för dig på en skala 0-10?
Konsten att läsa skönlitteratur
Utvärdering och systematiskt kvalitetsarbete för ämneslärare, 8 hp Lkk81N LKK81N, GÖTEBORGS UNIVERSITET, IPS.
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE ELLER FACEBOOK
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Funktionell kvalitet- måluppfyllelse
Nyttjande av stimulansbidraget för andra målgrupper
Att bemöta och bli bemött
Gymnasiearbete 100 p.
Separationer Sorg Stress Familje problem Övergrepp Mobbning Missbruk Trauma ADHD/ADD Asperger syndrom Relations Problem Förskola/skola situation Flykting.
Etik- planering.
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Vad kännetecknar en Reggio Emilia inspirerad förskola?
Vad är daglig verksamhet Daglig verksamhet är en frivillig insats och ska i första hand syfta till att matcha individer mot arbete, men anpassas utifrån.
Nätverk för lärare på fritidshem
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Om grupper/team & grupprocesser
Religion.
Valideringsdelegationen 2013
Strategier för att förstå det vi läser
Den etiska plattformen: besvarade och obesvarade frågor
Om grupper/team & grupprocesser
Välkommen till informationskväll om Anna Whitlocks gymnasium
Implementering av peer learning i verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
RELATIONELL PEDAGOGIK ”utbildningens brännpunkt”
Skolledningskonferens
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Personcentrerad vård - en etisk utmaning
Textgenrer.
Hur grupper utvecklas och hur folk beter sig i grupper
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Övergripande struktur för
Roy Brander Eva Wendt Jarinja Thelestam Mark Jan Halling.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Mänskliga rättigheter -
Margareth Jeppson Jarinja Thelestam Mark Jan Halling Eva Wendt.
Gymnasiearbete 100 p.
ÅP / Lektion 4 Problemlösning
Återkoppling.
Ledning och förståelse
Presentationens avskrift:

Febe Friberg Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet

Formell undervisning är planerad och strukturerad i relation till tid, rum, innehåll och form. Informell undervisning är spontan och uppstår i sjuksköterskors vardagliga möten med patienter utifrån patientens behov av kunskap eller något sjuksköterskan menar att patienten behöver veta

 Behaviorism  Kognitivism  Socio-kulturella perspektiv  Humanistisk psykologi  Livsvärldsperspektiv

Människosyn: Människan är påverkad av utifrån kommande stimuli (stimulus-respons). Ändrat beteende blir resultatet av denna påverkan. Människan ses som ”manipulerbar”. Kunskapssyn: Läraren (vårdaren) ses som ”bärare” av de kunskaper som patienten behöver, en slags ”kunskapskontainer”. Motivationen att lära kommer utifrån. Undervisning: Förmedling av kunskaper

Människosyn: Den lärande besitter förmåga till ”förnuftigt” tänkande, problemlösning, o.s.v. Kunskapssyn: Kunskap ses som konstruerad. Motivationen kommer inifrån. Undervisning: Dialog där läraren (vårdaren) försöker att förstå hur den lärande patienten tänker i en viss fråga (det som skall läras). Situationer skapas där den lärande patienten ges möjlighet att resonera, ”tänka högt” och problematisera det som skall läras

Människosyn: Den lärande deltar ständigt i olika typer av sociala verksamheter. Sättet att tala (språk och kommunikation) är viktiga delar i det sociala samspelet i dessa kulturella sammanhang. Kunskapssyn: Människan lär i och av möten med andra människor i olika socio-kulturella verksamheter. Undervisning: Öva och pröva i praktiska situationer. ”Mästare och lärling”.

Människosyn: Människan ses som självstyrande, en person med förmåga till självinsikt, självmedvetenhet o.s.v. Behovet av att veta och förstå (Maslow, 1970). Kunskapssyn: Utveckling av självet (självbilden) och den personliga ”växten” stöds. Undervisning: Dialog

Människosyn: Människan erfar ”världen” och det som erfars betyder något. Det får en viss mening. Kunskapssyn: Människan (kroppen som helhet) kan ses som ett slag ”uttrycksfält”, vilket måste tolkas av betraktaren (jfr. kroppsspråk). Förutom ”beteende (handlingar)” ”tänkande” och ”språk” är förståelse och mening centralt. Undervisning: Att lyssna till det patienten säger och vara uppmärksam på det patienten kanske inte säger. ”Att följa och låta sig följas”

 Att bjuda in patienten till en pedagogisk dialog: Att stanna upp Att vända blicken mot patienten Att ge tid Att lyssna  Att peka på något som patienten ”behöver veta” (informera, förklara, visa, förmana/uppmana, ge skäl) samt öppenhet inför patientens sätt att visa behov av kunskap på (direkta/indirekta frågor, tidigare erfarenheter, föreställningar, kroppens uttrycksfält) (Friberg, 2001; Friberg, Pilhammar Andersson & Bengtsson, 2006)

 Att omtolka det patienten säger  Att släppa frågorna för tidigt  Att kommentera och sedan bli tyst  Att byta samtalsämne (Friberg, 2001; Friberg, Pilhammar Andersson & Bengtsson, 2006

 Att observera patientens tal och handling (det patienten säger och gör)  Att fråga  Att invänta patientens frågor  Att informera - information med syfte att förmedla budskap - information med syfte att motivera den egna handlingen  Att förevisa ett handlingssätt  Att förklara  Att uppmana/att förmana  Att ge skäl för eller emot (Friberg, 2002)

 Att observera sjuksköterskans tal och handling (det sjuksköterskan säger och gör)  Att fråga - direkt/explicit uttryckta frågor - indirekt/implicit uttryckta frågor  Att pröva eller söka bekräftelse på tidigare erfarenheter  Att pröva eller söka bekräftelse på föreställningar  Att tolka kroppens uttryck  Att rikta sig till andra än sjuksköterskor  Att söka egna vägar (Friberg, 2002)