Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
FÖRA BARN PÅ TAL En metod att stärka föräldraskapet när
Advertisements

Vad säger lagen? – om projekt När barn är anhöriga
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
Barndialogen är ett forum för utvecklings- och förbättringsarbete i samverkan mellan Landstinget i Jönköpings län, kommunerna i länet och en mängd.
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
Hur blev det så här? Anders Thorstensson, Hälso- och sjukvårdskansliet Borås ( )
Medicinskt ansvarig sjuksköterska MAS
Vårdsamverkan Fyrbodal Gränsöverskridande samverkan.
Vårdsamverkan Fyrbodal
Samband missbruk/beroende och psykiatrisk vård
Psykisk hälsa barn och ungdom - Det krävs ett helhetsgrepp
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Att samtala om barn med patienter med psykisk ohälsa
Karin Swensån Retzman, processledare Värmlands läns vårdförbund
Barn som far illa Region Skåne
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Länsgemensam ledning i samverkan
Föreskrifter/ allm råd Systematiskt kvalitetsarbete SN ska ha rutiner för att upptäcka och åtgärda missförhållanden i fam hemmet eller HVB inleda.
Barn som anhöriga till föräldrar med missbruk m.m.
PRIO- dialog Psykisk ohälsa Ur primärvårdens perspektiv i VGR
Barnperspektivet inom vuxenpsykiatrin i Göteborg
Kunskapscentrum för barnhälsovård Barn som anhöriga
Patientlagen och information till patienter och närstående
Att införliva barn- och familjeperspektiv i den somatiska vuxenvården Jeanette Back och Camilla Molin.
Barn som anhöriga Barn känner på sig allvaret, fantasier kan vara otäckare än sanningen Barn behöver information och stöd Ofta handlar det om att stödja.
Vägledning Vägledning. 1. Bakgrund 2. Praktisk vägledning 3. Respektive parts ansvar Vägledningens delar.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
BARN SOM ANHÖRIGA I VÄSTRA GÖTALANDS REGIONEN
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Värdighet Delaktighet Möjlighet BARN SOM ANHÖRIGA RHK Emma Broberg.
Utbildning i SIP – Samordnad individuell plan
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Utbildning i SIP (samordnad individuell plan)
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Hur kan vi använda Skånes befolkningsundersökningar i det hälsoinriktade arbetet? Mathias Grahn Enheten för Folkhälsa och Social hållbarhet Region Skåne.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Kunskap till praktik Hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och Offentlighet och sekretesslag (2009:400) Sanna Othman landstingsjurist.
Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland Linda Macke Processledare Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland.
Bakgrund ”En nationell cancerstrategi för framtiden” SOU 2009:11 Viktiga förbättringsområden- psykosocialt stöd och rehabilitering Sex regionala cancercentrum,
Utredningen om tvångsvård för barn och unga Utredningen om tvångsvård för barn och unga (2013 – 2015) Håkan Ceder, särskild utredare Sekretariat: Pär Alexandersson.
Förebyggande och behandling av spelmissbruk Promemoria Ds 2015:48.
Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland. Från 1 januari 2010 nya bestämmelser i 2g§ HSL om information, råd och stöd när barn under 18 år är anhöriga.
Dokumentation enligt HSL §2g Barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas av hälso- och sjukvården om barnets förälder eller någon annan.
Mats Hellstrand, för temagrupp Indikatorer-Avtal-Ersättning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Indikatorresultat verksamhetsår 2014.
Barn- och utbildningsförvaltningen, Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, Kultur- och fritidsförvaltningen och.
Ingemar Götestrand Temagrupp Uppdrag/Uppföljning Nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS) Uppföljning av år 2015 HFS-nätverket.
Kurator i Palliativ vård/ Övergripande roll
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
Ljungskile 27 april 2016.
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Barn som närstående.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Avdelningen för vård och omsorg
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Västbus Samverkan barn och unga Västbus
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
629,7 tkr. Handlingsplan Psykisk Hälsa Gemensamma medel för genomförande i Skaraborg.
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Öppna jämförelser inom socialtjänsten 2016 Äldreomsorg inklusive kommunal hälso- och sjukvård
Anhörigstödet i Falkenberg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om ökad tillgänglighet inom barnhälsovård.
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
Presentationens avskrift:

Barn som anhöriga – Landstinget i Värmland livlinan.liv.se/barnanhoriga

Från 1 januari 2010 nya bestämmelser i 2g§ HSL om information, råd och stöd när barn under 18 år är anhöriga Hälso- och sjukvården ska särskilt beakta ett barns behov av information, råd och stöd om barnets föräldrar eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor hos har: en psykisk störning eller psykisk funktionsnedsättning en allvarlig fysisk sjukdom eller skada eller ett missbruk av alkohol eller annat beroendeframkallande medel Detsamma gäller om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med plötsligt dör. livlinan.liv.se/barnanhoriga

En viktig folkhälsofråga… Någon gång under uppväxten har 17 % en förälder med missbruk och/eller psykisk ohälsa % en förälder med allvarlig sjukdom 3-4 % en förälder som avlider 11 % upplevt våld i hemmet Risk för sämre skolresultat, psykisk och somatisk ohälsa och en fråga om samhällsekonomi. Källa: Socialstyrelsen livlinan.liv.se/barnanhoriga

FN:s konvention om barnets rättigheter – handlingsplan för Landstinget i Värmland Ett politiskt beslut som berör drygt värmländska barn. Landstinget är en samhällsaktör som i hög grad kan vara med och påverka barns hälsa och livsvillkor. Alla verksamheter berörs då barn och unga finns överallt som medborgare, patienter, anhöriga eller besökare. I alla möten, vård och behandling i hälso- och sjukvården och tandvården. I det förebyggande och hälsofrämjande folkhälsoarbetet. Ett tydligt fokus på barnets perspektiv ökar möjligheten att lyckas! livlinan.liv.se/barnanhoriga

Landstinget i Värmlands riktlinje livlinan.liv.se/barnanhoriga

Landstinget i Värmlands dokumentationsmall i journalsystemet Cosmic - Barn som anhöriga 1. ”att dokumentera rätt saker på samma sätt” 2. Uppföljning och utdata livlinan.liv.se/barnanhoriga

Nationellt mål från Socialstyrelsen: Alla barn och familjer som behöver ska få stöd Gemensamt ansvar: Hälso- och sjukvård Socialtjänst Förskola och skola Källa: Socialstyrelsen livlinan.liv.se/barnanhoriga

Nationell utbildning – Barn som anhöriga Landstinget i Värmland deltar med ett team Fokus på implementering och verkställighet av tillägget i lagen. Lärandeseminarier under 2015 med syftet att utveckla hållbara modeller och arbetssätt. I landstingets team ingår: onkologi, ambulans, akutmottagning, neurologi- och rehabilitering, gynekologi, psykiatri, kuratorsmottagning, elevhälsa och folkhälsa Teamet – fortsatt kunskapsplattform och stöd för arbetet med barn som anhöriga. livlinan.liv.se/barnanhoriga

Barnrättsombud Till stöd för verksamheternas utvecklingsarbete har särskilda barnrättsombud utbildats. Barnrättsombuden har en god inblick i FN:s konvention om barnets rättigheter samt kunskap i vilka krav den ställer på vår organisation, verksamhet och anställda. De har ett uppdrag att tillsammans med berörd ledning driva på arbetet med barnets rättigheter inom respektive enhet. informera omkring gällande lagändring i HSL som synliggör barnets rätt till information, råd och stöd när anhörig är svårt sjuk eller hastigt avlider förmedla information om utbildning och kunskap när det gäller barn som närstående i sin verksamhet livlinan.liv.se/barnanhoriga