Mot en integrerad europeisk marknad för el Lars Bergman Handelshögskolan i Stockholm 26 maj 2016.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
Kartläggning av, med stöd från sysselsättningseffekter från vindkraft företagens syn på potential, hinder & möjligheter En rapport från nätverket Power.
U 2015:06 Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar Ungas väg in i samhället Inger Ashing – Nationell samordnare unga som varken arbetar eller.
Nya Glasögon Utbildning av yrkeslärare i hållbart byggande och energieffektivisering.
Förnybar elproduktion och nationell försörjningstrygghet på en integrerad europeisk elmarknad – En förstudie Thomas Tangerås Forskningsprogrammet Elmarknadens.
Förväntningar! – BIM Alliance? BIM Alliance är en sektorsdriven ideell förening som arbetar för bättre samhällsbyggande med hjälp av BIM Med hjälp av BIM.
Miljödepartementet Ökat skadeståndsansvar och förutsättningar för generationsskifte Miljöminister Andreas Carlgren, Torsdagen den 18 februari 2010.
Välkommen till lanseringsseminariet av EU:s program för livslångt lärande - LLP Erasmus och övriga möjligheter för högskolan.
Från knattelag till årskullsverksamhet SvFF BSK P-00 Spelaren.
Arbetsmarknadsrapport Syftet är att redovisa hur och med vilka insatser Arbetsförmedlingen arbetar för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt.
God Livsmiljö Integration
Fossilbränslefritt Kronoberg
Revidering av riktlinjer gällande särskilt boende för äldre
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
Samuel Svenson samsv
Stoppa mutor.
på personer i behov av hjälp
DiVA systemägarmöte
En kort presentation av Tillväxtverket
Direktivet Lämna förslag till hur dagens marina verksamhet vid forskningsstationerna kan bedrivas mer kostnadseffektivt. Utredningen ska redovisa organisatoriska,
AKTIVITETER RESULTAT EFFEKTER HÅLLBARHETS MÅL
Projekt Mobila team/lösningar
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Men kan marknaden misslyckas?
Läkemedelsstöd i primärvården
En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga
Det behövs mellan – nya bostäder om året fram till 2030
Energimarknadskommentaren 27 maj 2009
Regiongemensam elevenkät 2016
Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2017
Svenska i gymnasieskolan
Regiongemensam elevenkät 2016
Svenska Föreningen för Barn- och Ungdomspsykiatri
TRENDER I TRANSPORTSYSTEMET – TRAFIKVERKETS OMVÄRLDSANALYS Hösten 2014
Industrikonjunkturen och efterfrågan på el Maria Sunér Fleming, Ansvarig Energi och Klimat Svenskt Näringsliv.
Affärskunskap.
Med kundval HAR nackaborna makten över sin service.
Utredning av Svenska Balettskolan i Göteborg
”Flexibilitet” – i en ny tid
Vi gör Sverige rikare genom att få människor och företag att växa
Dold reklam i sociala medier: Mellanhänders ansvar
planerare Kaarlo Saukonpää Utbildningsstyrelsen
Timplan för grundskolorna i Angered
Effektbalans idag och framåt
Regiongemensam elevenkät 2016
Energilunch 16 maj 2016 Johan Bruce, Sweco
22 regionala VO-College 91 lokala VO-College 218 kommuner 19 regioner och landsting 90 privata verksamheter 140 gymnasieskolor 181 gymnasiala vuxenutbildningar.
Regiongemensam elevenkät 2016
Suicidpreventiv handlingsplan
Åtgärdsvalsstudie - Tillgänglighet för Stockholm, Nacka, Värmdö och Lidingö SL Riggert Anderson.
Utredningen om ekologisk kompensation
Nästa steg regionkalmar.se.
elektriker Karin Andersson, Studie- och yrkesvägledare, Sfi sandviken
Elmarknaden vid ett vägskäl - mer politik eller mer marknad
Möjligheter till finansiering?
Regiongemensam elevenkät 2016
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Arbetsförmedlingen.
Ersättningskollen.
Vägledning för framtidens arbetsmarknad
Hållbar utveckling måste vara
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Effektiva mötesplatser Erfarenhetsutbyte Kommunikation Synlighet
Landsbygdskommittén.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Saker att ta upp… Skärpning av reglerna omkring MKN vatten
Presentationens avskrift:

Mot en integrerad europeisk marknad för el Lars Bergman Handelshögskolan i Stockholm 26 maj 2016

En EFORIS-rapport Presentationen bygger på en rapport till EFORIS: – ”Mot en integrerad europeisk marknad för el. En studie om kapacitetsmekanismer” Titeln, som delvis är en ordlek, speglar det grundläggande antagande som rapporten utgår från: – Frågan om kapacitetsmekanismer ”behövs” eller ”inte behövs” är avgörande för den fortsatta integrationen av de nationella och regionala elmarknaderna i Europa Rapporten är primärt en genomgång av vad ledande elmarknadsforskare och internationella organisationer på elmarknadsområdet har att säga om saken

Vad är problemet? En ökad andel intermittent kraft med negligerbara rörliga kostnader, i första hand vindkraft, påverkar elmarknaden på två sätt: 1.Behovet av kortsiktiga upp- och nedregleringar av produktionen i konventionella kraftverk ökar, vilket medför och förutsätter ökad volatilitet i elpriserna 2.De årliga drifttiderna i konventionella kraftverk minskar, vilket gör lönsamheten i dessa kraftverk allt mer beroende av perioder med höga elpriser Givet en rad möjliga restriktioner på hur höga elpriserna periodvis kan vara ökar risken för otillräcklig lönsamhet i konventionella kraftverk och därmed risken för effektbrist under perioder med hög efterfrågan

Vad är lösningen? Två alternativ: – En regleringslösning En reglering av den totala mängden installerad effekt, alternativt graden av leveranssäkerhet, i förening med en mekanism för att säkerställa att den målsatta nivån nås. Med andra ord en ”kapacitetsmekanism”. – En marknadslösning En utveckling av nuvarande modell där balansansvariga har ekonomiska incitament att vara i balans under varje enskild drifttimme.

Marknadslösningen Det utvecklas en marknad för effekt med balansansvariga och kraftproducenter som aktörer – Balansansvariga efterfrågar kontrakt som garanterar att de timme för timme kan köpa den el som de behöver för att täcka sina kunders efterfrågan och därmed undgå köp av balanskraft. För denna ”effektförsäkring” är man beredd att betala en viss summa – Kraftproducenter är beredda att erbjuda sådana ”effektförsäkringar” under förutsättning att balansansvariga betalar tillräckligt mycket för att säkerställa tillräcklig lönsamhet i kraftverk som bara används under korta perioder Under vissa omständigheter kan denna handel utvecklas till en marknad för köpoptioner

Slutord I debatten är fokus på regleringslösningen Samtidigt sägs nästan inget om de problem som är förknippade med kapacitetsmekanismer, inte minst med hänsyn till förutsättningarna att utveckla en integrerad marknad för el i Europa