Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
En väg in för utlandsutbildad vårdpersonal Projekt i landstinget Västmanland
Sid 1 Månad 20xx Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Information om stöd till ungdomar med funktionsnedsättning Mathias Holmlund.
Process - MMR Dagens tema, , Förnamn Efternamn.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Intygstjänster – En plattform som skapar möjligheter Lena Furubacke, Inera.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Förbättra kunskapsläget.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa Sektionen för vård och socialtjänst1 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner.
Ändra till startrubrik En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Överenskommelse 2016.
1 Novus Företagsledare om de nya sjukskrivningsreglerna Arne Modig Viktor Wemminger 1632.
Folkhälsa - Minskad psykisk ohälsa bland unga kvinnor år
Kompletteringsträsket
Barn som faller mellan stolarna
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Arbetsmarknadsprognos för kultur och media 2011
Nationell Patient Översikt
Projekt Nollplacerade
Utökad rehabiliteringskoordinatorfunktion
Tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
Jämställd regional tillväxt Blekinge Malin Faraasen
Funktion för koordinering inom Primärvården
En mer personcentrerad sjukskrivning för kvinnor mellan år
Assessment of Mental health and brief Intervention for Refugees
Analysseminarium – ÖK februari
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Läkemedelsstöd i primärvården
Bakgrund Västra Götalandsregionen Västfastigheter
På rätt väg.
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Läkaren och sjukintyget
Fokus Framtid - Etablering för välfärd.
Effektiv vårdadministration
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Regionalt utvecklingsarbete evidens- baserad praktik (EBP) inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning Förstärkt delaktighet och.
Psykisk ohälsa – Ett sjukdomstillstånd eller en del av livet?
Framtidens hälso- och sjukvård i Blekinge - med mål att ge bästa möjliga förutsättningar för invånare och medarbetare.
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Information från Försäkringskassan till Steg-ett ut utbildningen april Välkomna.

Avdelningen för vård och omsorg
Dagrehabilitering Lasarettet i Ystad Information 2018 –
Brukarrevision för kvalitet i framtiden
Strategi för hälsa ”Strategi för hälsa innebär att Sveriges viktiga välfärdsverksamheter; skola, socialtjänst, vård- och omsorg, hälso- och sjukvård ska.
Pär Vikström Utredare Folkhälsomyndigheten 22 september 2016
Schyst offentlig upphandling
TRIS-processen TRIS-teamen arbetar enligt TRIS-processen. TRIS-processen är den gemensamma processen och modellen för rehabiliteringssamverkan. Från vårdens.
Bakgrund Största förändringen av sjukförsäkringen på 16 år
Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård
Smartare möten – effektivare uppföljning
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Välkommen! Information om förbundet och Peer Fika
Nytt läkarutlåtande för livränta
Utredning för vårdkedjan förvärvade hjärnskador
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
ARBETSFÖR- MEDLINGEN KOMMUNEN KC FÖRSÄKRINGS- HÄLSO OCH KASSAN
Mänskliga rättigheter -
Vägledning för framtidens arbetsmarknad
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Led- och muskelmottagning
Bengt Hanson, Caisa Hedlund
Samordningsförbundet Väst
Det svenska nätverket Hälsofrämjande hälso- och sjukvård (HFS)
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi
En lokal handlingsplan för psykisk hälsa BAKGRUND År 2016 slöt regeringen och SKL överenskommelse som syftar till att stärka regioner i arbetet.
HjärtLung Forskning Patientvald forskning för ett längre liv och en bättre vardag Riksförbundet HjärtLung samlar in medel och delar ut pengar till forskningsprojekt.
Presentationens avskrift:

Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Sjukskrivningsmiljarden är en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen, för utvecklingsarbeten i landstingen. Syftet är att öka landstingens drivkrafter att prioritera sjukskrivningsfrågorna i hälso- och sjukvården.

Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Bakgrund I början av 2000-talet var en större andel av befolkningen i Sverige frånvarande från arbetsmarknaden för att de var sjukskrivna eller hade sjuk- eller aktivitetsersättning jämfört med många andra länder. Kulmen 2003 då personer i arbetsför ålder till följd av sjukskrivning eller sjuk- och aktivitetsersättning var frånvarande från arbetet 43,2 dagar i genomsnitt: 52 dagar för kvinnor och 35 dagar för män. Studier visade på brister i sjukskrivningsprocessen (Kristina Alexandersson professor Karolinska institutet)

Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Insatserna handlar om hur sjukvården kan bidra till en effektiv, jämställd och kvalitetssäkrad sjukskrivningsprocess genom att bland annat: förbättra samverkan och koordinering fortsätta arbetet inom försäkringsmedicin fortsätta arbetet inom elektroniska system fokusområde psykisk ohälsa nationellt utvecklingsarbete om stöd för rätt sjukskrivning.

Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden 2014 och 2015 Villkor 1. En jämställd sjukskrivningsprocess Villkor 2. Kompetens i försäkringsmedicin Villkor 3. Tidig samverkan Villkor 4. Psykisk ohälsa Villkor 5. Elektroniskt informationsutbyte Villkor 6. Teknisk plattform för stöd o behandling Villkor 7. Utvecklingsmedel för stöd till rätt sjukskrivning

Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Landstingen leder och styr för bättre struktur Satsningen har bidragit till att sjukskrivning i högre grad ses som en ordinarie del av vård och behandling och finns med i landstingens lednings och styrsystem. Många landsting har idag rehabiliteringskoordinatorer och har utvecklat struktur för samverkan internt och externt med andra aktörer såsom Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Majoriteten av landstingen har infört system för elektronisk överföring av läkarintygen mellan vården och Försäkringskassan för en effektivare hantering.

Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Än mer fokus på försäkringsmedicin Landstingen har på olika sätt arbetat med kompetensutveckling alltsedan den första överenskommelsen. Detta har lett till att kvaliteten på sjukskrivningsarbetet och även läkarintygen har förbättrats. I flera studier där kvaliteten i läkarintygen granskats, märks svårigheter med att bedöma till exempel funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar

Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Förutsättningar för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess enligt VGR Försäkringsmedicinskt Forum Försäkringsmedicinskt ansvarig Rehabiliterings och sjukskrivningskoordinering Försäkringsmedicinsk kompetens

Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister VGR:s struktur för att garantera en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess Som stöd för vårdenheterna ska finnas: Processledare Försäkringsmedicinska forum (FMF) Rehabiliteringskoordinatorer Försäkringsmedicinskt ansvariga läkare på varje vårdenhet

Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Funktions- nedsättning Söker vård Undersökning av läkare Bedömning av läkare Egenvård Utredning/bed. av annan profession Beslutsstöd Checklista MU skapas och överförs till FK Rehabprocess sjukskrivning upprättande av rehabplan Multimodal rehabilitering Unimodal rehabilitering Annan form av rehabilitering Uppföljning Checklista Sjukskrivningskoordinering Mål: Återvunnen hälsa eller förbättrad hälsa, arbetsförmåga Rehabprocess ej sjukskriven Rehabprocess ej sjukskriven

Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Hemsidor med nyttig information