EEF:s 6 steg till Energieffektivisering Delkurs Uppvärmningssystem Roland Jonsson, HSB:s Riksförbund Webbutbildning för att bli EEF-samordnare.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
EEF:s 6 steg till Energieffektivisering
Advertisements

EEF:s 6 steg till Energieffektivisering
Pilotprojekt för Digitalt Stöd i samverkan, H2O. Vad har vi lärt oss? Digitalt stöd ökar valfriheten och tryggheten för våra brukare, bibehåller kvalitén.
Byte till AKAP-KL från KAP-KL Arbetstagarorganisationernas roll Det material som omnämns i presentationen finns på OFRs hemsida,
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
Stöd för energikartläggning Ekonomiskt stöd till små och medelstora företag för att genomföra en energikartläggning. Få koll på energin i företaget!
Uppgradering av Cosmic april planerar vi att uppgradera till en ny version av Cosmic, som kommer att ge oss många nya möjligheter. Samtidigt är.
Petter Börjesson. Vad har vi gjort Valt 10 småhus, ”typhus” Provtryckt samtidigt som värmekamera Energibesiktning Lönsamma energibesparingar, belok-modellen.
Ö PPEN FRÅGESTUND 16 SEPTEMBER L3SUPPORT-434: Beskrivning av utbildning för sökandewebben Jag hittar ingen möjlighet i innevarande MIT-miljö att.
Lathund för administratörer  Om lagledarrollen  LOK-stöd.
© Landja Marknadsanalys AB Säkerhet och olycksrisker Sveriges Lantbruk våren Sveriges Lantbruk våren 2009 En undersökning bland lantbrukare Jörgen.
Inför nationella provet i svenska
Är en halvering av energianvändningen möjlig i befintliga småhus?
I kväll Alla behöver underhålla, förbättra och utveckla våra byggnader och anläggningar. Hur ser det ut? Inventering, LCC Ta beslut Krav på beslutsunderlag.
Berättande text Du ska skriva en berättande text. Den här texten skriver du inte till någon speciell person. Du behöver då inte tänka på att skriva hej.
Målvaktsutbildning grund del 1 - Målgrupp grön och blå nivå
Informationsmöte VA till Varola
Tilläggsisolering på vinden Välkommen till framtidens 50-tal
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Företagande Uppgifter.
Ny DEP-relaterad funktionalitet i Ustart
Rankine cykel.
Ispass tis 17:30-18:30 VSK F-07 3 Övning (ca 15 min) 2 Övning
Planeringsunderlag för klimatanpassning och klimat- och energi
Sally R utvecklar en ny typ av ventilationslösning för fastigheter, som sänker energikostnaden och garanterar ett hälsosamt inomhusklimat.
ÖVNINGSBANK – Träningspass 6: min. Konstgräset
Ispass tis 17:30-18:30 VSK F-07 3 Övning (ca 10 min)
Index för att mäta företags kapacitet att energieffektivisera
Energitjänster för små och medelstora företag
VÄRMEPOLICY 2015 Brf Stenkumlet
Programmeringsträff 2. Programmeringsträff 2 Lgr 11 om programmering Centrala innehållet matematik Algebra 1-3 – Hur entydiga stegvisa instruktioner.
Steril såromläggning Vid steril omläggning bör helst 2 personer hjälpas åt. Sterilt material ska skyddas genom att förvaras i avdelningskartongen. Ta.
Ny vision Samtal om framtiden
Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund – det tjänar du på
Energieffektivisering i företag Projekt för bättre energikoll i industrin, handeln och byggbranschen Länsstyrelsen har i flera år arbetat med energieffektivisering.
Din lön och din utveckling
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Puberteten Vad är det för något..?
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Du kommer att träffa människor under din livstid
Läkemedelsanvändning hos äldre
Konvertera OL karta till ISOM 2017
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
VÄRMEPOLICY för Brf Stenkumlet
Med ritstiftet som verktyg samt utan lagermask!
Energikartläggning Vad innebär det?.
Kan du begreppen? Para ihop rätt begrepp med rätt beskrivning. Algoritm Precis Program Är ett annat ord för exakt, tydlig eller noggrant. Är klara och.
Samfälligheten Nattsländan, årsmöte
Verktyg för förändringsteori
Kartläggning av stöd- och ledningsprocess
Behovskartläggning Kartläggningen beskriver målgruppens behov och skapar därmed förutsättningar för att utveckla processer som motsvarar behoven. Den.
Konvertera OL karta till ISOM 2017
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Hur blev värmen över 90 % fossilbränslefri i Helsingborg?
Algoritmer.
Börja med att skriva in alla tävlandes namn i resultattabellen
Ny som ledare Block A Förväntningar på en ledare
Brandskydd i radhus.
Att boka tvätt i Zenit. OBS
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton/år
Inför nationella provet i svenska
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Alla har rätt till Go´fika!
Instruktioner för tävlingsledare
Presentationens avskrift:

EEF:s 6 steg till Energieffektivisering Delkurs Uppvärmningssystem Roland Jonsson, HSB:s Riksförbund Webbutbildning för att bli EEF-samordnare

Varför behövs ett uppvärmningssystem? Det är till för att kompensera för husets värmeförluster. Vilket innebär att ett dåligt isolerat hus behöver mer värme!

Ha inte för hög temperatur inne! Hur kan man då minska energianvändningen genom att reglera in värmesystemet? Vinsten ligger i att minska övertemperaturer. Om alla lägenheter har 21 o C så är det lagom.

Fråga 1 Vilket hus behöver mest värmeenergi? 1.Ett välisolerat hus 2.Ett dåligt isolerat hus 3.Ett passivhus

Spara energi! Om man kan sänka rumstemperaturen med 2 o C, från 23 o C till 21 o C spar man 15% av värmeenergin. Man hör ofta en siffra på 5% per grad. Det stämde förut och gäller pannor.

Olika typer av distributionssystem Det finns 3 typer av distributionssystem: Ett-rörssystem Tvårörssyetem Tichelmann

Ovanligt i Sverige (Självbalanserande)

Fråga 2 Hur mycket kan minska värmeenergin om man sänker temperaturen 2 grader? 1.5 % 2.10 % 3.15 %

Checklista Det brukar börja med att någon har det kallt. Har alla kallt? Vad är kallt; 21 o C eller 23 o C? Kolla temperaturen Logga i ett par lägenheter Kolla temperaturerna till och från stammarna Är det allt längst ner eller högst upp? Har det nyligen gjorts åtgärder på ventilationen Är pumpen bytt? Har andra åtgärder utförts? Är det höst?

Är anläggningen gammal? Om anläggningen är äldre än år kan det vara lönt att uppgradera. Tekniken har gått framåt! Byt termostater efter år Byt till en tryckstyrd pump i energiklass A Ålder inte intressant Lönsamt ändå!

Anpassas uppvärmningen efter behovet? Om man tilläggsisolerar huset så sparas ingen energi utan det gör först när värmesystemet justeras in Samma sak gäller fönster Justering av ventilation

Fråga 3 Varför kan det vara lönsamt att byta pump i uppvärmningssystemet? 1.Nya pumpar är energieffektivare 2.Nya pumpar är ofta billiga 3.Nya pumpar bullrar mindre

Är energianvändningen hög? Utnyttja vädret eller en värmekamera Man kan hitta mycket eneregislöseri om man är lite observant.

Är energianvändningen hög? Säkert mer lönsamt att byta kulverten än att isolera fasaden

Är energianvändningen hög? Vilken temperatur reglerar termostaten?

Att tyda tecken Vad är normalt och för vem

Vanliga driftåtgärder Kontrollera vart värmen tar vägen Mät temperaturen i flera lägenheter. Kontinuerlig loggning. Driftövervakning De 4 stegen Stoppa slöseriet Ta bort allt onödigt Effektivisera Titta på effekten Energieffektivisera Byt till energisnålare utrustning Titta på tillförseln

Sammanfattning Innan man dimensionerar uppvärmningssystemet är det viktigt att se över energibehovet i byggnaden. Det lönar sig att först utföra åtgärder som minskar energibehovet, innan man tilläggsisolerar eller renoverar fönstren. Det är viktigt att prata med den driftansvarige när det gäller uppvärmningen; många frågor och problem har att göra med hur brukarna beter sig. Det kan vara allt ifrån att man har lite för hög temperatur till att termostaterna håller på att rasa samman eller att pumparna är alldeles för gamla och ineffektiva. Lista över EEF-företag och vad de erbjuder för tjänster eller produktområden finns på hemsidan. Arbeta gärna tillsammans med andra företag för att komplettera era kunskaper så att ni tillsammans täcker helheten. På så vis åstadkommer ni en bra lösning för kunderna.