Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Konvertera OL karta till ISOM 2017

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Konvertera OL karta till ISOM 2017"— Presentationens avskrift:

1 Konvertera OL karta till ISOM 2017

2 Förbered den nya kartfilen i ISOM 2017 .
Öppna en ny OCAD fil. Välj teckenuppsättning för ISOM 2017 Gå till menyraden välj karta. Välj Ange skala och referenssystem i rullmenyn. Markera mark-koordinater.

3

4 Förbered kartfilen som ska konverteras.
Öppna en kopia av kartfilen som ska konverteras. Rensa den från oanvända kartecken och färger.

5 Färgtabell före rensning.

6 Rensa färgtabellen från oanvända färger.
Öppna rullmenyn karta välj: färger. Klicka på : ta bort ej använda.

7 Färgtabell efter rensning.

8 Rensa teckenuppsättning.
Öppna rullmenyn symboler. Gå till, välj och ta: oanvända. Nu är alla oanvända tecken markerade i teckenuppsättningen. Öppna rullmenyn symboler gå till: ta bort. Nu är alla oanvända tecken bortta från teckenuppsättningen.

9 Teckenuppsättning före och efter rensning.

10 Förbered kartfilen som ska konverteras.
Öppna en ny kartfil. Välj den teckenuppsättning i utförande ISOM 2017 som du ska konvertera till. Öppna rullmenyn arkiv välj : Importera Leta upp kartfilen som ska konverteras till ISOM 2017 kartan. Markera : Använd mark-koordinater, symboler och färger och placera färger i botten av färgtabellen. Klicka på OK

11

12 Förbered kartfilen som ska konverteras.
Nu har ni en grundfil för den fortsatta konverteringen

13 Konvertera tecken för tecken.
Gör så här: Välj ett tecken i teckenuppsättning. Rita det på en tom yta te.x bredvid kartbilden. Aktivera det. Välj tecknet som det ska ersättas med i ISOM 2017s teckenuppsättning. Välj byt alla tecken i verktygsraden. Klicka OK. Fortsätt med nästa tecken tills hela teckenuppsättningen är bytt.

14 Finjustering av digitaliseringen.
Då flera tecken ändrat storlek måste hela kartan kontroleras tekniskt. Stening mark har fått större punkter och måst justeras. Mellanrummen på 103, hjäpkurva och 508, drivningsväg flyttas dessa måste därför justeras med hjälp av styrpunkter. Mellanrummen mellan punkterna på stenmur och jordvall har ändrats. Så även lutningsstrecken på branter och ”stolparna” på staket. Nya meridianer ritas med ett mellanrum av 300m. Meridianerna klipps där det är nödvändigt för läsbarheten.

15 Tips Tips släck ner de tecken som ni inte behöver se för att göra justeringarna. Då blir det lättare att se vad som behöver justeras. Tänk dock noga igenom vilka tecken som kan ”störa” varandra.

16 OCAD12 För den som har OCAD12 finns det en funktion under rullmenyn karta : konvertering av symboluppsättning. Med hjälp av denna gör man en CRT-fil som gör konverteringen automatiskt. Men även här krävs samma efterarbeten som beskrivits tidigare.

17 CRT-fil

18 Gör så här. Öppna kartan som ska konverteras
Välj: konvertering av symboluppsättning i rullmenyn , karta. Då öppnas fönstret med CRT-filen. Till vänster har du teckenuppsättningen för aktuell karta.

19 Gör så här. Uppe i vänster hörn väljer du vilken teckenuppsättning du ska byta till.

20 Gör så här. Om man vill använda någon annan teckenuppsättning än de som OCAD erbjuder måste den kopieras in i mappen där OCAD har sina teckenuppsättningar. Enligt uppgift från OCADs svenska support kan man bara göra detta om man har Windows 7 eller tidigare.

21 OCADs mapp för teckenuppsättningar med egen uppsättning inlagd.

22 Gör så här. När man valt teckenuppsättning dyker det upp ett antal tecken i den högra raden. Några rutor är troligen tomma och rödmarkerade. Valet av tecknen som visas i den högra raden styrs av vilka teckennummer tecknen i den vänstra raden har. Har man inte rätt ISOM 2000s nummer på något tecknen i den vänstra raden kommer antingen inget eller fel tecken att visas i den högra raden. När man klickar i den röda rutan kommer de tecken fram som är möjliga att välja. Välj det tecken som du vil byta det tecken du har till vänster till. Eftersom det automatiska valet av tecken kan bli fel måste även dessa kontrolleras.

23 Val av tecken.

24 Se upp med! De tecken som inte finns i den teckenuppsättning man valt kan man inte direkt ersätta med hjälp av CRT-filen. Dessa måste läggas in på kartan för hand. Ta en kopia av den gamla kartfilen och lägg som bakgrundsfil till den nya kartan så går det för det mesta bra att se vilka fel som finns.


Ladda ner ppt "Konvertera OL karta till ISOM 2017"

Liknande presentationer


Google-annonser